Hoppa till innehållet

»Stor chans att nästa Spotify byggs i Malmö«

Sex frågor till Joel Larsson, verksamhetsansvarig för acceleratorn Fast Track Malmö, som tillsammans med startuphuset Minc, Malmö Startups och Invest in Skåne lockar 100 internationella investerare till Malmö på onsdag nästa vecka

Vad ska 100 investerare göra i Malmö?
”De kommer till Malmö Demo Day, som är en avslutning för bolagen i Fast Track Malmös acceleratorprogram som pågått under våren. Det är affärsänglar och riskkapitalbolag från Europa och USA som kommer för att träffa bolagen i acceleratorprogrammet och ytterligare ett antal startups. Totalt är det 30 utvalda bolag från regionen som vi tror är intressanta för investerarna att träffa.”

Vad hoppas ni att evenemanget ska leda till?
”I förlängningen investeringar, men till att börja med så är det kul att ge investerarna en möjlighet att träffa de bästa bolagen i södra Sverige att investera i.”

Fast Track Malmö hade över 460 ansökningar till vårens program, flest i Norden, varför är intresset så stort?
”Vi lever lite på att Malmö är en bra stad att bygga bolag i och vi har en bra grupp med investerare som står bakom oss. Malmömodellen går ut på att man får bra stöd av alla inom startupscenen och vi gör saker tillsammans. Sedan ligger Malmö i Europas universitetstätaste region. Bland annat har vi Lunds universitet, Danmarks tekniske universitet och Malmö högskola på 30 minuters avstånd där det finns bra kompetens att hämta.”

Vilka trender ser ni bland bolagen som söker till Fast Track Malmö?
”Det senaste året har artificiell intelligens (ai) varit en väldigt stark trend. Vilken bransch man än verkar i så ser man att det kommer att påverka allt man gör. Om den första vågen handlade om digitalisering och att ersätta papper och penna så handlar den andra vågen om ai. Jag träffar många stora och äldre bolag som försöker förstå eller arbeta med startupscenen för att hänga med i den här förändringen. Banksektorn är ett tydligt exempel där fintechbolagen börjar äta upp deras affär.”

Vad gör Malmö till ett bra ställe att driva en startup?
”Här finns en bra miljö att jobba och driva bolag i. Det finns ännu inte samma konkurrens kring talang i Malmö som det gör i till exempel Stockholm eller London, det finns en lättillgänglig marknad för bostäder och kontor och närheten till Kastrup gör att det är lätt att ta sig ut i världen och in till Malmö. Det finns en stor chans att nästa Spotify byggs i Malmö och inte i Stockholm.”

Under 2016 fick skånska onoterade bolag in 1,1 miljarder kronor i riskkapital, vad talar för att 2017 blir ett nytt rekordår?
”Bransch efter bransch påverkas av digitaliseringen, så investeringarna kommer inte att avta. Antalet investeringar i år ligger redan något i överkant i jämförelse med förra året. Bland annat har vi sett två stora investeringar på över 350 miljoner kronor i Orbital Systems och Min Doktor, två bolag som verkar i branscher som förändras väldigt snabbt.”

Innehåll från EncareAnnons

Så kan patientresultaten inom kirurgi förbättras – till en lägre kostnad

Från vänster: Rasmus Waller, vd. Olle Ljungqvist, grundare.
Från vänster: Rasmus Waller, vd. Olle Ljungqvist, grundare.

Genom att införa evidensbaserade best practice-lösningar inom kirurgi förbättras resultat och återhämtning för patienter efter operation. Svenska Encare har en SaaS-baserad lösning för detta.
– Det höjer kvaliteten på vården radikalt samtidigt som det sänker kostnaden, säger Rasmus Waller, vd på bolaget.

Kirurgi är den vanligaste livräddande behandlingen i världen. Av alla de som dör av sjukdom globalt skulle runt en tredjedel behöva kirurgisk behandling för att överleva. Samtidigt står kirurgi för cirka 30 procent av sjukvårdens samlade kostnader. Att effektivisera kirurgivård är således av största vikt.

Encare har ett unikt samarbete med den medicinska organisation ERAS Society, som har utvecklat riktlinjer för kirurgi baserade på tillgänglig litteratur och insamlat data från en mängd kirurgiska ingrepp, från operation till eftervård. Riktlinjerna är tillgängliga genom ett interaktivt och SaaS-baserat informationssystem – EIAS - ERAS Interactive Audit System – som Encare har utvecklat.

– Dessa riktlinjer är den oomtvistliga guldstandarden för hur kirurgi ska bedrivas. Med dem blir patientresultaten mycket bättre, säger Olle Ljungqvist, grundare av såväl ERAS Society som Encare och tillika professor emeritus kirurgi vid Örebro Universitet och Karolinska Institutet.

Lösning från Encare förbättrar vården

En mängd publicerade vetenskapliga artiklar visar att följsamhet till dessa riktlinjer leder till en rad mätbara förbättringar. Antalet komplikationer i samband med operationer minskar med upp till 50 procent samtidigt som vårdtiden reduceras med i snitt 30-50 procent. Bara i Sverige leder det till en besparing per operation på cirka 20 000 kronor.*

– För till exempel en tarmoperation minskar tiden en patient behöver vistas på sjukhus från åtta dygn till fyra dygn, vilket i snitt sänker kostnaderna med 30 procent. Samtidigt mår patienten mycket bättre efter operationen, säger Olle Ljungqvist.

I världen utförs cirka 300 miljoner större operationer per år och i Sverige cirka en halv miljon.

– Här finns en enorm besparingspotential samtidigt som vården blir bättre, avslutar Olle Ljungqvist.

Om Encare 

Encare är ett svensk healthtech-bolag som erbjuder en SaaS-tjänst för att kontinuerligt förbättra vårdgivares processer och därmed kirurgiska patientresultat.

I dag använder runt 150 sjukhus i 30 länder lösningen från Encare. 

Encare grundades 2009 och har i dag ett 30-tal anställda.

Läs mer på: www.encare.net

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28097305/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Encare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera