Hoppa till innehållet

Stjärnklart på Malmökrogar

Malmö är årets vinnare i Michelinguiden. Som första restaurang i Skåne belönas Vollmers med två stjärnor i den franska krogguiden.
Dessutom får klassiska Sture, som nyligen tagits över av Karim Khouani, en stjärna.

I CENTRUM. Bröderna Mats och Ebbe Vollmer har med den egna restaurangen Vollmers i Malmö etablerat sig i den svenska gastronomins absoluta toppskikt.
I CENTRUM. Bröderna Mats och Ebbe Vollmer har med den egna restaurangen Vollmers i Malmö etablerat sig i den svenska gastronomins absoluta toppskikt.Foto: Jack Mikrut

Vilken vecka det här är för bröderna Mats och Ebbe Vollmer. De kom till den nyrenoverade Vasateatern i Stockholm utan föraning om att deras restaurang på Gamla väster i Malmö skulle belönas med två stjärnor i Guide Michelin.

Som om inte det vore nog får Vollmers dessutom toppbetyg i veckans utgåva av Di Weekend, som kommer på fredag: 24 av 25 möjliga poäng. Matbetyget är maximala tio poäng.

Det testet gjordes och skrevs innan innehållet i The Michelin Guide Nordic Countries var känt. Di kunde därför berätta den glada nyheten för bröderna i samband med Michelins prisutdelning.

”Det är skitstort!”, säger Mats Vollmer.

”Mig veterligen är det ingen restaurang i Malmö som fått 24 poäng i Di Weekend tidigare, och det är ingen som fått två stjärnor, det vet jag. Det betyder väldigt mycket för oss att vi faktiskt skriver historia.”

Det här är tredje året som Guide Michelin delar ut stjärnor till Malmökrogar. Göteborg har guiden bevakat ända sedan 1990, men aldrig hittat en tvåstjärnig restaurang.

”Det är roligt att kunna bidra till att det skrivs positiva rubriker om Malmö. Det har ju varit lite tråkiga nyheter på sistone”, säger Mats Vollmer, som är den av bröderna som står för den dagliga driften och är kökschef på Vollmers.

Besöket i Stockholm blev kortvarigt. Kvällens galamiddag hoppade de över.

”Vi sätter oss i bilen snart och kör hem till Malmö för att fira med personalen. Det är de som ligger bakom detta.”

Inte långt från Vollmers ligger en av Malmös klassiska krogar, Sture. Så sent som den 18 november återöppnades Sture i Karim Khouanis regim. Efter bara tre månader utnämndes den till stjärnkrog.

Trots det var Karim Khouani inte direkt överraskad. Han drev nämligen tidigare restaurang Ambiance à Vinåkra i Tygelsjö i utkanten av Malmö, som fick en stjärna när den franska guiden inledde sin bevakning av stadens krogar 2015.

”Han gör inget dramatiskt annorlunda på Sture än vad han gjorde tidigare”, säger Rebecca Burr, redaktör för The Michelin Guide Nordic Countries.

”Med hans track-record, den höga nivån på matlagningen, och det faktum att vi hunnit besöka restaurangen två gånger gör att vi känner att vi inte tar några risker där”, säger hon.

Karim Khouani tog med personalen från Ambiance à Vinåkra i flytten.

”Vi hade ett fint ställe tidigare, men när vi såg att Sture var till salu kände vi att vi verkligen ville vara mitt i stan”, säger han.

Sture hette tidigare Sturehof och ligger i samma kvarter som Hotell Savoy. Det är en av Malmös klassiska krogar, över 100 år gammal, som nu fått ett franskt kök igen.

”Det är 100 procent franskt. Vi serverar sniglar, anklever, grodlår, kaviar ...”, säger Karim Khouani, som är från Marsielle och som bott sju år i Sverige.

I Göteborg blev det inga förändringar alls, där är stjärnkrogarna desamma som förra året.

Det enda som hände i Stockholm var att Sayan Isakssons sushibar Imouto fick en stjärna. Imouto ligger i Esperantos matsal och det är inte självklart att räkna den som en egen restaurang.

”Imouto är tillräckligt bra för att komma med i guiden på egna meriter. Och maten är så annorlunda mot vad de gör i huvudrestaurangen”, förklarar Rebecca Burr.

Huvudrestaurangen Esperanto har stått och stampat på en stjärna ända sedan 2007. I Di Weekend fick restaurangen nyligen 24 poäng och i svenska White Guide har Esperanto maximala 40 matpoäng, mer än någon annan nordisk restaurang. Här skiljer sig alltså bedömningarna åt mellan franska och svenska krogtestare.

Under mer än 30 års närvaro har Guide Michelin aldrig hittat en svensk restaurang som är tillräckligt bra för högsta betyg, tre stjärnor.

Danmark och Norge fick sina första trestjärniga krogar förra året, men Sverige är fortsatt utan. Visserligen försämrades oddsen när två tvåstjärniga restauranger i Stockholm stängde under 2016, Mathias Dahlgren Matsalen i Grand Hôtel och Björn Frantzens flaggskepp Frantzen i Gamla stan. Men Fäviken Magasinet i Jämtland räknas till den gastronomiska världseliten och har liksom Oaxen krog i Stockholm två stjärnor.

Med Island och Färöarna i den nya guideboken täcker Guide Michelin nu hela Norden. Dill i Reykjavik och Koks i Tórshavn på Färöarna fick båda en stjärna.

Förutom Vollmers tillkom en tvåstjärnig krog i Norden, nämligen Henne Kirkeby Kro på Danmarks västkust som drivs av den brittiske kocken Paul Cunningham.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

CRO-företaget tar den nordiska pålitligheten ut i världen

Sissel Lønning Andresen, vd på LINK Medical.
Sissel Lønning Andresen, vd på LINK Medical.

Stora nog för att kunna driva internationella studier inom vitt skilda terapiområden, och tillräckligt små för att vara agila och erbjuda flexibla lösningar. CRO-företaget LINK Medical har hittat ”the sweet spot” på marknaden, menar vd:n Sissel Lønning Andresen.

När vd:n ska beskriva LINK Medical är det flexibiliteten som först kommer på tal. Att vara lagom stora innebär i det här fallet att företaget kan jobba med uppdrag av olika omfattning, från fullservice studier till mindre ”stand alone”-uppdrag, allt efter vad kunden behöver. LINK Medical är också stolta över att ha en av de större regulatoriska avdelningarna i Norden. 

– Till skillnad från många mindre CRO:er finns vi i sex länder och har möjligheten att ta oss an internationella uppdrag, berättar Sissel Lønning Andresen.

Företaget driver mellan 10–20 fullservicestudier samtidigt, och cheferna har kännedom om samtliga. Samtidigt är företaget tillräckligt stort för att kunna resurssätta och plocka in ersättare till projektens teammedlemmar om det skulle behövas. 

Kvalitet och lokal närvaro viktigt

I dag finns de flesta av de cirka 150 medarbetarna i Skandinavien. Den nordiska närvaron och kulturen är framgångsfaktorer, menar Sissel Lønning Andresen.

– Många av våra kunder uppskattar att få en lokal kontaktperson. Den nordiska kulturen är dessutom förknippad med pålitlighet och lojalitet. Kvalitet och lokal närvaro är viktigt i den här branschen, och det uppskattas av både läkare och patienter som deltar i studier. 

Bland kunderna finns mindre biotechbolag och startups, som inte sällan har stora utmaningar med finansiering. Det här är LINK Medical väl medvetna om.

– Vi sätter stort värde i att inte överprisa oss. Vi har alltid en dialog med kunden kring vad som ska ingå i offerten, och sedan följer regelbundna ”governance”-möten för att säkerställa att den följs och att studien går som planerat. Vi jobbar som ett team tillsammans med kunderna, ”their pain is our pain”. Vi vill vara mer än en tjänsteleverantör – vi vill vara en partner, säger Sissel Lønning Andresen.

Läs mer om LINK Medical här.  

Om LINK Medical 

LINK Medical har sedan bolaget grundades 1995 supporterat nästan 600 kliniska studier och gett regulatorisk support till startups, biotech-, pharma- och medtechbolag samt till andra CROer. LINK Medical har anställda i alla nordiska länderna, samt i UK och Tyskland och erbjuder även resurser inom projektledning, sponsor oversight, medical writing, data management, statistik samt regulatoriska tjänster, QA, market access och pharmacovigilance.

 

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera