Hoppa till innehållet

Snart mer plast än fisk i haven

Mängden plast i naturen ökar i rasande fart. Om spridningen fortsätter i nuvarande takt kommer det att finnas mer plast än fisk i haven 2050.

Plasten tar över världshaven i en rasande takt.
Plasten tar över världshaven i en rasande takt.Foto: TT

I dag återfinns minst åtta miljoner ton plast i haven varje år, vilket motsvarar en sopbilslast med plast per minut. Enligt nuvarande prognos väntas utsläppen i haven vara fyra gånger så stora 2050. Då kommer mängden plast i haven att väga mer än fiskbeståndet, enligt en rapport från välgörenhetsorganisationen Ellen MacArthur Foundation

Under 2014 uppgick produktionen av plast till 311 miljoner ton. Det kan jämföras med samma siffra från 1964 som var 15 miljoner ton. Produktionen av plast väntas fördubblas de kommande 20 åren, och 2050 beräknas 20 procent av all producerad olja och 15 procent av allt kol användas vid tillverkning av plast, enligt rapporten. 

I rapporten påpekas att plast och plastförpackningar är en viktig del av den globala ekonomin, men att det i dag finns stora nackdelar med användningen. Majoriteten av alla plastförpackningar används enbart en gång, cirka 14 procent återvinns. Det innebär att den globala ekonomin förlorar 95 procent av värdet av plastens material, vilket motsvarar 120 miljarder dollar varje år, enligt rapporten. 

Men det finns också hopp. Som den fantastiska historien om den 21-åriga entrprenören Boyan Slat, som hoppas kunna rensa världshaven från plast med hjälp av en unik uppfinning, vilket han berättat om i en intervju i Di Weekend.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera