Hoppa till innehållet

Snart kan du prata med din telefon – på riktigt

Glöm Siri, Viv är den nya snackisen. Vi använder kanske våra mobiler allt mindre för samtal, men snart kommer vi att prata med dem mer än någonsin. Den senaste skållheta virtuella butlern heter Viv.

TALBAR. Enligt skaparen är Viv ett tekniskt genombrott för röststyrning av telefoner.
TALBAR. Enligt skaparen är Viv ett tekniskt genombrott för röststyrning av telefoner.Foto: Colourbox

Viv kan klara mer detaljerade frågor än sina konkurrenter och uppges vara en plattform för utvecklare att spinna vidare på.

Bakom Viv står Dag Kittlaus. Han var med och skapade Siri 2007 vid Stanford University. Rösttjänsten köptes senare upp av Apple för 200 miljoner dollar.

Enligt Dag Kittlaus står Viv för ett paradigmskifte, en mjukvara som utvecklar sig själv. Patent är sökt.

Tanken är att Viv ska fungera direkt problemfritt med andra så kallade tredjepartsappar.

Under tekniksajten Techcrunchs event i New York testade Dag Kittlaus att beställa blommor till sin mammas födelsedag, boka ett hotellrum, beställa en taxi från Uber och skicka pengar till en vän som han var skyldig för en drink kvällen före.

”Det här är ett tekniskt genombrott”, sa en påtagligt belåten Dag Kittlaus.

Världens teknikjättar har de senaste åren investerat miljardbelopp i artificiell intelligens och virtuella assistenter. Amazons Alexa, Apples Siri, Google Now och Microsofts Cortana är bara några exempel.

Men det som får delar av teknikvärlden att gå i spin nu är att Viv till synes klarar av även komplicerade frågor och kan koppla ihop sig med andra plattformar.

Den kritik som tidigare riktats mot virtuella assistenter av det här slaget är just att de haft svårt att förstå vad frågeställaren är ute efter.

Skeptiker anser att Vivs presentation i New York var för kort och ytlig för att det ska gå att dra några slutsatser om den verkligen är en revolution. Det gavs heller inga tidsramar för när den kan finnas i fungerande form på marknaden, eller hur Vivs röst kommer att låta.

Men att det är ett projekt som ligger i framkant bekräftas av att det har tungviktare i ryggen. Bland dem som investerat i Viv finns Facebooks Mark Zuckerberg, Twitters Jack Dorsey och Linkedins Reid Hoffman.

Innehåll från Grant ThorntonAnnons

Framtidens nyckeltal – därför är de avgörande för ditt företag

Annie Sebelius är hållbarhetschef på Grant Thornton.
Annie Sebelius är hållbarhetschef på Grant Thornton.

Ta steget in i framtiden – med hållbarhet och de sociala frågorna i fokus.

– Att integrera ESG-nyckeltalen i företagsstrategin är avgörande för att säkra en långsiktig framgång, säger Annie Sebelius, hållbarhetschef, Grant Thornton.

Har du koll på framtidens nyckeltal?

I en värld där klimatfrågan, socialt ansvar och ansvarsfull företagsstyrning blir allt viktigare står företagen inför nya utmaningar. Det räcker inte längre att enbart fokusera på traditionella finansiella nyckeltal. Framtidens företag måste inkludera ESG-nyckeltalen – Environmental, Social, Governance – i sin redovisning för att vara konkurrenskraftiga – och för att följa lagen.

– Historiskt sett har företag kunnat fokusera enbart på de finansiella nyckeltalen, men i dagens komplexa och snabbrörliga värld räcker det inte. Det är som att titta med bara ett öga på verksamheten, säger Annie Sebelius.

Miljö och relationer

Hon förklarar att man behöver betrakta ESG-nyckeltalen som en integrerad del av hela företaget för att förstå deras betydelse. De miljömässiga nyckeltalen (E) handlar om hur företaget påverkar och påverkas av miljön, vilket inkluderar allt från koldioxidavtryck till hållbar resurshantering. Sociala nyckeltal (S) fokuserar på företagets relationer och ansvar gentemot anställda, leverantörer och samhället. Governance (G) rör företagets styrning, riskhantering och kvalitetsarbete.

Med det nya CSRD-direktivet (Corporate Sustainability Reporting Directive) från EU, som bygger på ESG-nyckeltalen, blir det tydligt att företag måste anpassa sig. Regelverket syftar till att förbättra och standardisera rapporteringen av hållbarhetsinformation, vilket i sin tur är kopplat till företagets tillväxt och långsiktiga resultat.

Förutom miljöaspekterna står även de sociala nyckeltalen i fokus i framtiden.

Annie Sebelius konstaterar att företag som inte erbjuder utvecklingsmöjligheter, en inkluderande kultur och jämställt ledarskap riskerar att förlora kompetent personal, eller aldrig ens bli relevant som en potentiell kommande arbetsgivare.

Bättre affärer

– Om vi ser det som att ESG finns för att utveckla företag - då kan vi börja se möjligheter istället för hinder. Att påbörja sin CSRD-anpassning är ett steg mot att göra bättre affärer, anställa fler kompetenta människor och få dem att stanna längre, säger Annie Sebelius.

– För företag som vill vara framgångsrika i framtiden är det tydligt att ESG-nyckeltalen inte bara är något jobbigt eller kostsamt som man måste arbeta med för att reglerna säger så. De är en självklar del av en hållbar och lönsam affärsmodell.

Annie Sebelius konstaterar att många stora företag i Sverige redan har gjort anpassningar till CSRD/ESG-nyckeltalen.

– Däremot kan det vara annorlunda för växande entreprenörbolag. De har inte haft hållbarhetsavdelningar som har haft koll på dessa ämnen, utan de har kanske drivit bolaget på samma sätt i generation efter generation eller av andra anledningarinte varit nära de här frågorna. För dessa bolag kan CSRD bli ett bryskt uppvaknande, då de ofta är underleverantörer till stora bolag, och plötsligt upptäcker att de behöver rapportera för att största kunden begär det.

Annie Sebelius ger därför entreprenörsföretagen rådet att hoppa på tåget redan nu, även om själva CSRD-rapporteringsplikten ligger något/några år framåt i tiden.

Viktig konkurrensfördel

– Dessutom kan det vara en konkurrensfördel att komma igång med ESG-arbetet tidigt. Det handlar om verksamhetsutveckling och att vara relevant som företag i framtiden. Kanske kommer du därför att lyckas locka ny, kompetent personal, skapa fler affärer, få bättre finansieringsvillkor av banken, och så vidare. Här finns massor av möjligheter!

Förutom att stärka det egna företaget lyfter Annie Sebelius även fram chansen att bidra till ett bättre samhälle.

– Näringslivet kan göra verklig skillnad, och omställningen börjar i det lilla hos varje enskilt bolag.

Har du koll på framtidens nyckeltal?

Mer från Grant Thornton

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Grant Thornton och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera