Hoppa till innehållet

Slagläge för golfeliten

Golfsveriges blickar riktas mot Bro Hof och Nordea Masters som börjar i morgon.
Årets upplaga förgylls av Henrik Stensons närvaro och en britt, som kan bli historisk: Lee Westwood.

Golfanläggningen Bro Hof Slott utanför Stockholm uppges vara i toppskick. Stadium Course som ska spelas är en fruktad bana med vattenhindret på hål 17 som ett av de mest spektakulära.

”Om det inte blåser kommer greenerna att klippas ned extra”, säger tävlingschefen Claes Nilsson.

Han hoppas på att det kommer mellan 65 000 och 70 000 besökare under tävlingen som börjar i morgon torsdag och håller på till söndag.

”Biljettförsäljningen har gått väldigt bra. Upp 40 procent jämfört med förra året. I fjol sålde vi 7 000 biljetter i förköp. I år ligger vi någonstans runt 10 000 just nu, jag har ingen exakt siffra i detta nu.”

Prispotten är på 13,9 miljoner kronor och tävlingen omsätter enligt Claes Nilsson 45–60 miljoner kronor och har 55 sponsorpartner, varav titelsponsorn Nordea fortsätter även nästa år.

Totalt 650 volontärer från en rad golfklubbar i Stockholmsområdet ställer upp.

Tv-tittarna kan följa tävlingen i SVT. Däremot har C More blivit blåst på sändningen efter en pinsam miss hos Lagardére Sports som upplät en sändningsrättighet de inte förfogade över.

”Det här är ingen jättegrej, ingen av våra sponsorer har hört av sig eller varit missnöjda. Nu går det att se tävlingen i SVT, det hade varit värre om det hade varit tvärtom”, säger Claes Nilsson.

Vad håller dig som tävlingsledare sömnlös dagarna före tävlingen?

”Att någonting ska gå snett. Över lag känns det ganska bra. Banan ser suverän ut och byggnationen av eventområdet går bra. Det värsta vore väl om Stenson skulle ringa sig sjuk.”

Vad betyder det att en superstjärna som Henrik Stenson kommer?

”Han är oerhört viktig, i kraft av att han har blivit en sådan stor kändis, är väldigt populär och en sådan bra representant för golfen. Varje tävling behöver något som drar media och publik. Men morgondagens stjärnor finns ju också i startfältet.”

Finns det några andra svenskar man borde titta lite extra närmare på?

”Jag skulle vilja flagga lite för Peter Hanson. Han har varit skadad, är på väg tillbaka och har spelat väldigt bra.”

”Sedan har vi tre bra unga amatörer med i tävlingen som har fina meriter från förra året: Hannes Rönneblad från Kungsbacka, Markus Svensson från Halmstad GK och Oscar Bergqvist från Saltsjöbaden.”

Utöver Henrik Stenson är tävlingschefen väldigt nöjd med att britten Lee Westwood finns i startfältet.

”Om han vinner så blir det fjärde gången för honom, vilket vore en stor sak. Lee Westwood har en lång karriär i Ryder Cup och det är få som slår bollen och träffar fairway och green som han. Han kom ju dessutom tvåa på US Masters i år.”

Bland övriga tävlande nämner Claes Nilsson Y E Yang, som har spelat bra den senaste tiden och den långtslående belgaren Thomas Pieters.

”Alexander Norén har ett grymt bra närspel så honom finns det också anledning att hålla ett öga på.”

Nordea Master spelas på Barsebäck igen nästa år, och sedan är det Hills tur, eller?

”Nej, det är inte klart ännu eftersom vi inte har en titelsponsor klar ännu för 2018. Förhandlingar pågår. Förhoppningsvis kommer vi att ha ett besked i den frågan i augusti.”

Vilken dag är bäst att besöka Bro Hof?

”Torsdag och fredag är alla spelare kvar och man slipper riskera att missa sin favorit. Men den bästa golfen spelas förstås på lördag och söndag.”

Claes Nilsson har sin egen favoritplats på banan som åskådare.

”Atmosfären runt hål 17 och 18 är häftig. Att sitta på läktaren där och komma nära de bästa spelarna och uppleva det live – det blir inte mycket bättre än så. En annan plats är att gå ned till är utsiktspunkten vid hål 11 och 14, där kan man kolla på spelet mot fyra hål samtidigt.”

Vad är nyckeln till att lyckas på Stadium Course?

”Man måste spela med skallen. Det finns en hel del greener som blir jättesvåra om man har landat på fel sida om den. Är du lång på nionde hålet till exempel, som dessutom lutar kraftigt emot dig, är det riktigt jobbigt.”

Hur går det med din egen golf, du har +2 i handicap?

”För tillfället är det närspelet som ställer till problem. Man blir inte jätteimponerad av sig själv just nu. Men jag har å andra sidan knappt spelat alls på ett tag. Jag är en träningsprodukt, absolut ingen talang.”

Innehåll från OmilonAnnons

Mer tid för patienterna när läkare väljer tal framför skrift

Nicolay Moulin, vd på Omilon.
Nicolay Moulin, vd på Omilon.

Administration äter upp timmar för vårdpersonalen, som tvingas ägna mindre tid åt att möta och vårda patienter. Enligt Omilon stavas lösningen taligenkänning och AI.

Personalen inom svensk primärvård ägnar endast en tredjedel av arbetstiden åt direkt patientarbete. Resten av timmarna läggs på olika former av administration, visar en studie från Linköpings universitet*. En stor del av problemet ligger i att de administrativa uppgifterna tar längre tid än nödvändigt, menar Nicolay Moulin som är vd på Omilon.

– Vi vet att tal-till-text är 2–3 gånger mer effektivt än att skriva. Att använda rösten för att mejla och göra journalanteckningar innebär alltså en stor tidsbesparing för stressad vårdpersonal, förklarar han.

”Fungerar inom några minuter”

Skandinaviska Omilon har arbetat med taligenkänning för användning inom vården i snart 20 år. Deras lösning är ett tal-till-text-program som kopplas ihop med journalsystemet. Med hjälp av AI lär sig programmet användarens specifika ord och uttryck. Enligt Omilon innebär nyttjande av deras lösning att dokumentationens kvalitet ökar med 36 procent.

– För några år sedan var användaren själv tvungen att träna upp programvaran, vilket kunde ta flera timmar. Nu har taligenkänningen blivit så bra att den fungerar inom några minuter. För läkaren innebär det att hen direkt kan börja använda lösningen under patientsamtal. I stället för att sitta och skriva in vad patienten säger, kan läkaren vara helt närvarande under mötet, eftersom all information registreras automatiskt, säger Nicolay Moulin. 

Potential för patientvänliga journaler

Nicolay Moulin ser potential för att med hjälp av tal-till-text och AI skapa patientvänliga journaler, där medicinska begrepp som ”manifest luxation” översätts till ”axel har hoppat ur led”, för ökad förståelse och delaktighet. AI kan också effektivisera administrationen kring kodning av diagnoser, underlag som behövs vid politiska beslut till exempel.

– Dessa tjänster kommer naturligt ur användningen av det vi erbjuder. De skandinaviska länderna är kända för att vara bra på att utnyttja digital teknik, men andra länder flåsar oss i nacken och utnyttjar verktygen bättre än vad vi historiskt gjort. Med hjälp av AI kan vi i Skandinavien ”uppa vårt game”, säger Nicolay Moulin. 

*Källa: Linköpings universitet, Institutionen för medicin och hälsa. 

Nyfiken på Omilons lösning? Läs mer här.  

Om Omilon 

Omilon är en av Skandinaviens ledande leverantörer av AI-baserad taligenkänning till hälso- och sjukvården. Företagets teknologi Connect kan installeras i befintliga journalsystem för sömlös integration av taligenkänning och andra dokumentationshjälpmedel.

 

Mer från Omilon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Omilon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera