Hoppa till innehållet

Skärma av och få bättre sömn

De flesta av oss tillbringar numera en betydande del av vår vakna tid med nacken böjd över en skärm.
Medan många larmar om riskerna med en så radikalt förändrad livsstil hävdar andra att mobilkritikerna mest moraliserar. Men vad säger egentligen forskningen om hälsoriskerna?

LJUSET LURAS. Skärmen är numera med oss genom hela dagen och påverkar hjärnan. Men forskare menar att det moraliseras för mycket kring användandet, särskilt mot barn och småbarnsföräldrar.
LJUSET LURAS. Skärmen är numera med oss genom hela dagen och påverkar hjärnan. Men forskare menar att det moraliseras för mycket kring användandet, särskilt mot barn och småbarnsföräldrar.Foto: Foto: Evelina Carborn

Något som verkar ha ett starkt samband med våra digitala vanor är sömn. En stor norsk studie undersökte förra året samband mellan skärmtid och sömn i en grupp på 10 000 personer mellan 16 och 19 år. Där visade det sig att mer tid med datorskärmar, mobiler och surfplattor kunde kopplas till längre insomningstid, betydligt större risk för sömnbesvär och kort sömn – under fem timmar per natt i en grupp som har betydligt större sömnbehov än så. Inte nog med att forskarteamet vid Uni Research i Bergen kunde hitta samband mellan sömnbesvär och mycket skärmtid. Man upptäckte också att varje extra minut tillbringad framför skärmen verkade öka risken för problem.

”Vi var inte direkt överraskade, men att sambandet mellan skärmtid och sämre sömn skulle vara så starkt var vi inte beredda på”, konstaterade professor Mari Hysing i en kommentar till studien.

Att sömnproblem i sin tur är kopplat till en rad kortsiktiga och långsiktiga problem med prestationsförmåga och hälsa är numera väl belagt. Med för lite sömn i kroppen blir vi sämre på att koncentrera oss, ta beslut, ta in ny information och att minnas den. Redan efter ett par veckors störd sömn ökar risken för en senare depression kraftigt och på längre sikt även för sådant som övervikt, ålderdiabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. För lite sömn försämrar också immunförsvarets funktion och gör oss mer sårbara för stress.

Att det så kallade 24-timmarssamhället, där alla är uppkopplade hela tiden, är en viktig förklaring till att stress- och sömnproblem blivit vanligare de senaste decennierna är numera något som forskare är ganska överens om. Det antas också vara en förklaring till att grupper som tidigare varit relativt förskonande drabbas av sömnproblem – exempelvis personer mellan 20 och 30 år. Studier från bland annat Erasmusuniversitetet i Rotterdam och Michigan State University har kopplat utbrändhet till stort användande av mobiltelefoner för jobbsyfte i hemmet. Men det svåra i studier som undersöker samband i stora befolkningsgrupper är att tydligt avgöra vad som är hönan och vad som är ägget. Det kan exempelvis tänkas att unga som har sömnbesvär använder sina mobiler när de har svårt att sova. Sömnbesvären kan också ha andra orsaker som inte direkt är kopplade till de digitala vanorna, exempelvis en mer krävande skolmiljö.

Men ett sätt som våra digitala vanor stör vår sömn på är faktiskt belagd i labbstudier, där orsakssambandet är glasklart. Där har det visat sig att exponering för det blå ljus som finns i moderna skärmar – samma som i dagsljus – kan fördröja vår insomning. Och att det är relevant att ta med i beräkningen visar inte minst den norska studien, där 80 procent av pojkarna och 90 procent av flickorna uppgav att de använde skärmar under den sista timmen före läggning.

Att det blå ljuset kan lura våra hjärnor att tro att det är dag och bromsa produktionen av kroppens eget sömnhormon melatonin har varit känt sedan tidigare. Däremot har det inte funnits någon kunskap om hur det nya, digitala vardagslivet med sena surfvanor påverkar vår förmåga att komma till ro och somna på kvällen.

Just detta undersöktes 2015 av amerikanska forskare som publicerade sina resultat i den ansedda vetenskapliga tidskriften PNAS. Deltagarna i studien fick vara i ett sömnlabb i två veckor och fick första tiden läsa böcker på surfplattor innan läggning. Vecka två fick de i stället läsa vanliga böcker. Det visade sig att sömnen på flera sätt påverkades negativt av surfplattan. Melatoninnivåerna var lägre, insomningen tog längre tid och deltagarna var mindre alerta morgonen efter.

Dessbättre finns flera lösningar på just det problemet, exempelvis appar som kapar blå ljusfrekvenser.

De psykologiska aspekterna av våra nya digitala liv är så klart också sådant som starkt påverkar oss – även om forskningen saknar klara svar på hur.

Forskare vid universitetet i Coventry kunde efter en studie på brittiska arbetsplatser konstatera att det finns stora individuella skillnader i hur vi påverkas. Vissa ser en evigt påslagen smartphone som ett stressreducerande hjälpmedel, för andra är den mer stressframkallande än något annat. Teamet bakom den norska studien om unga, digitala vanor och sömn spekulerade utifrån sina forskningsresultat om möjliga orsaker till sömnproblemen.

”Om du exempelvis ägnar dig åt sociala medier så är det ofta motsatsen till att koppla av, vilket behövs för god sömn. Facebook och liknande kan trigga funderingar, ibland depressiva funderingar, som håller dig vaken. Det verkar särskilt vanligt hos flickor”, hette det i forskarnas slutsatser.

Elza Dunkels, forskare i pedagogik vid Umeå universitet, ser problem med att så mycket av uppmärksamheten kring digitalisering handlar om negativa aspekter.

”När järnvägen kom bedrevs det forskning på saker som järnvägssjuka, till exempel. Samma saker när vi fick elektricitet, där man tydligt kan se att vi sover sämre nu när vi har el. Och visst kan det vara så att ryggraden skadas av tågåkning och att sömnen rubbas av el, men det är normalt sett acceptabla förluster. Alltså att fördelarna överväger. Jag är mer orolig för att den oro som pumpas ut av en del kan göra att vissa barn hamnar utanför digitaliseringen. Det kan ge oöverskådliga personliga, sociala och samhälleliga konsekvenser.”

Elza Dunkels hävdar att det ofta finns ett starkt inslag av moralism i kritiken mot nya digitala vanor.

”Om folk vill dra ner på sin användning själva, ser jag inga problem med det. De har säkert god grund för att vilja det. Det jag vänder mig emot är när man kritiserar andra för deras skärmanvändande, till exempel barn eller småbarnsföräldrar. Båda dessa grupper är övervakade av omgivningen som ständigt tillåter sig ha en åsikt om vad de gör och inte gör och i den kontexten hamnar ofta mobiltelefonen”, säger hon.

Tycker du själv att det finns risker med digital överkonsumtion hos unga och vuxna?
”Det kan det absolut göra, men det är inte på långa vägar så illa ställt som det ser ut i debatten. För de flesta handlar samtida teknik om att lära sig saker, att roa sig och att hålla kontakt med andra. Det går ju att diskutera bra och dålig användning av skärmar, precis som det går att diskutera bordsskick, hälsosam eller hälsovådlig mat, sovtider, rutiner för läxläsning, och så vidare. Bara man inte gör det med en moraliserande och normativ utgångspunkt.”

Innehåll från Switzerland Tourism & SWISSAnnons

Möt våren i charmiga, gemytliga Genève

Genève – med energi som en storstad och lugnet från en småstad.
Genève – med energi som en storstad och lugnet från en småstad.

Genève är mer än bara en genomfartsstad för vintersportentusiaster på väg till de schweiziska alperna.

Staden mellan bergen erbjuder en unik charm, särskilt när våren anländer och dess skönhet blomstrar i full prakt. Med SWISS flyger du direkt från Stockholm och Köpenhamn dagligen.

Extern länk: Hitta vårens erbjudande hos SWISS. 

Genève, Schweiz västligaste stad, erbjuder en fängslande blandning av naturlig skönhet och kulturell rikedom.

Omfamnat av de imponerande Alperna och Jurabergen breder Genevé ut sig på bägge sidor av Europas största sjö – Genèvesjön. Området har en pittoresk bakgrund med böljande vingårdar, blommande trädgårdar och charmiga byar.

I fjol utsågs Genève till den sjunde mest levande staden i Europa och rankas i år på fjärde plats bland Europas bästa resmål. Staden lockar besökare med sina charmiga hotell, gourmetrestauranger och sin livliga kulturscen.

Festivaler och evenemang med fokus på mat, musik och konst pågår året runt och kompletteras av ett stort utbud av museer och sightseeingmöjligheter.

Klockor och choklad

Sommartid stoltserar staden även med en av världens högsta fontäner, mitt i Genèvesjön finns nämligen Jet d’eau, som skickar upp sjövatten mer än 100 meter upp i luften.

Genèves lysande historia inom klocktillverkning och chokladhantverk bidrar till stadens dragningskraft, med ikoniska monument, kända klockbutiker och museer, och hantverksmässiga chokladtillverkare.

Oavsett om man ägnar sig åt lyxshopping, njuter av sig ut på utomhusäventyr erbjuder Genève en oförglömlig upplevelse under alla årstider och överträffar förväntningarna i varje ögonblick. 

EXTERN LÄNK: Klockor, choklad och blommor – möt våren i Genève.  

Flyg till Genèvesjöregionen

Att ta sig till den magiskt vackra regionen runt Genèvesjön från Sverige går både snabbt och smidigt. SWISS har upp till sju direktflyg varje vecka från Stockholm och Köpenhamn med start i april och med bekväma och pålitliga tågförbindelser från Genèves flygplats kan du maximera din tid på plats.

Upp till sju direktflyg i veckan tar dig snabbt till Genève.
Upp till sju direktflyg i veckan tar dig snabbt till Genève.

Njut av schweizisk kvalitet från det ögonblick du kliver ombord, SWISS erbjuder personlig service som återspeglar Schweiz värderingar och som garanterar en minnesvärd reseupplevelse.

Extern länk: Sju direktflyg från Stockholm och Köpenhamn varje vecka.  

Parker och stränder 

Genève har ett milt och nästan medelhavsinspirerat klimat på våren, med palmer runt sjön och många blommor som slår ut runt stränderna.

Med sin utsikt över Genèvesjön är Parc des Eaux-Vives förmodligen en av de vackraste och äldsta parkerna i staden Genève. Naturälskare kommer att uppskatta de många hundraåriga träden och de vidsträckta gräsmattorna. 

Plage des Eaux-Vives, den allmänna stranden, ligger också bara ett stenkast bort. Herrgården som dominerar parken är ett välrenommerat hotell och en restaurang, och en perfekt plats för att stärka sig tillsammans med fängslande utsikt över sjön och Jurabergen. Bara en bit därifrån ligger Eaux-Vives Beach, en offentlig anläggning med en 400 meter lång sandstrand som också är värd ett besök.

Blomprakt ovanför Montreux

Blommorna var en viktig attraktion under Belle Epoque-perioden och beundras helst under promenader utan sällskap eller genom guidade turer längs markerade stigar. Vilda narcisser blommar i april och maj och förvandlar ängarna ovanför Montreux och Vevey till makalöst vita, parfymerade landskap, ett fenomen som också beskrevs av författaren Ernest Hemingway.

Omkring 50 000 blommor

Vullierens slott, tillsammans med dess magnifika trädgårdar och skulpturpark, utgör en av Schweiz mest anmärkningsvärda kulturarvsplatser med en fantastisk 180°-utsikt över Alperna, Mont Blanc och Genèvesjön. Förutom en av de modernaste iris-samlingarna i Europa med mer än 400 olika sorter och 13 500 dagliljor, kan besökarna beundra olika utrymmen som ständigt omformas i den 30 hektar stora parken. Från maj till juli skapar omkring 50 000 blommor en magnifik mosaik av färger med över 14 000 sent blommande tulpaner, en samling pioner och rhododendron och en imponerande rosenträdgård. Trädgårdarna och temavandringarna är en extra attraktion, medan ridvägen kantad av gamla sequoias (mammutträd), ekar och vad som säkert är det äldsta tulpanträdet i Schweiz gör blomsterutbudet komplett.

Tulpanfestival i Morges

Varje år på våren klär sig staden Morges i sina vackraste färger för tulpanfestivalen, med mer än 140 000 blommor och cirka 350 sorters tulpaner. Denna magnifika festival anordnas av föreningen Morges Fleur du Léman, som också anordnar Dahliafestivalen varje år, från juli till oktober.

EXTERN LÄNK: Upptäck fler aktiviteter i Geneve här.  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Switzerland Tourism & SWISS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera