Hoppa till innehållet

Sinnena kan bli fler

Neil Harbisson är helt färgblind men kan urskilja tusentals färger med hjälp av ett chip som sprider vibrationer i skallbenet.
Som cyborg, människa och maskin vill han skapa fler sinnen än de vi föds med. I dag talar han i Stockholm.

EXTRAUTRUSTAD. Cyborgen Neil Harbisson har skaffat sig ”färghörsel” med hjälp av en antenn i huvudet och är konstant uppkopplad mot internet.
EXTRAUTRUSTAD. Cyborgen Neil Harbisson har skaffat sig ”färghörsel” med hjälp av en antenn i huvudet och är konstant uppkopplad mot internet.Foto: Foto: Lars Norgaard

Med hjälp av en antenn, en kamera och ett inopererat chip i huvudet kan Neil Harbisson ”höra” färger. Varje färg har en ton som han lärt sig känna igen och i ett omtalat tal på Ted visar han hur det låter och fungerar. Nu har han dessutom uppdaterat sitt huvud, bland annat med blåtand som ger honom internetuppkoppling via telefon eller wi-fi.

Uppkopplingen har bland annat gett honom möjlighet att ta emot färger i form av ljud eller vibrationer från vänner i hela världen.

”Just nu har jag fem personer runt om i världen som kan skicka mig färger över internet. När någon skickar mig en färg tas det emot av min mobiltelefon och skickas direkt till mitt huvud”, säger Neil Harbisson, som i dag talar på Ljud, Ljus och Bildmässan i Stockholm.

Även när du sover?
”Ja. I början vaknade jag men nu sover jag vidare men upplever att färgerna påverkar mina drömmar. Får jag lila mitt i natten drömmer jag i lila.”

Neil Harbissons tillvaro är sällan helt tyst, men han säger att vibrationerna han känner i huvudet inte påverkar hans vanliga hörsel, utan beskriver det som att han känner, mer än hör, de olika färgerna som omger honom.

”Om jag upplever färgerna i ett rum och det plötsligt finns en färg som inte alls verkar stämma så vet jag att det är någon som skickar mig en färg. Det är lätt att identifiera för mig.”

Neil Harbisson är noga med att hans syfte med sina implantat aldrig har varit att få ”vanlig” syn och att hans mål med Cyborg Foundation aldrig handlat om att hjälpa människor som förlorat sinnen som syn eller hörsel.

”Det vi gör handlar inte om att hjälpa någon eller att fixa något. Jag har aldrig velat ändra min syn. Att se bara i gråskala har många fördelar, vi har mycket bättre mörkerseende, vi ser strukturer bättre eftersom färgerna inte distraherar oss. Dessutom blir våra ögon inte lurade av kamouflage”, säger Neil Harbisson.

Att se i gråskala är inte sämre eller bättre, bara annorlunda enligt honom. Men ett elektroniskt öga skulle också kunna användas för att hjälpa den som är blind att läsa, till exempel.

Med hjälp av sin hård- och mjukvara kan han dessutom urskilja både ultraviolett och infrarött, något som ett vanligt öga inte klarar. Och eftersom människan i jämförelse med många djur har ganska dåligt utvecklade sinnen finns det många områden som ”cybernetics” skulle kunna fungera på . Neil Harbisson jämför med exempelvis hundägaren som vill höra lika bra som sin hund.

För den som vill prova hur det låter i hans huvud finns appen Eyeborg att ladda ner till telefonen. Men sedan gäller det att träna sig till vad alla och ljud och toner står för.

”Musiker kan faktiskt ha svårare att lära sig än icke-musiker. Tränade musiker räknar med tolv toner i en oktav och kan ha problem med att det finns så många fler toner.”

Din färghörsel och liknande tekniska hjälpmedel är fortfarande ovanliga. När tror du att fler opererar in chip i skallbenet?
”Jag tycker att alla borde vara intresserade av att utvidga sina sinnen och att skaffa nya. Vi kommer att få se fler människor som har nya sinnen och en vidare uppfattningsförmåga av världen inom de närmsta åren.”

Hans partner Moon Ribas kan exempelvis känna seismografisk aktivitet, både på jorden och på månen, via vibrationer i ena armen.

Tillsammans driver Neil Harbisson och Moon Ribas på för att läkarvetenskapen ska acceptera operationer som inte bara syftar till att återskapa förlorade sinnen, utan även har som syfte att förstärka redan existerande.

”Jag har betalat alla mina operationer själv och har en avbetalningsplan som jag följer. Men många läkare och neurologer är väldigt intresserade av vad vi gör och hur våra hjärnor påverkas. Det här är en konstform som går ut på att ändra upplevelsen av verkligheten”, säger Neil Harbisson.

Hur reagerar din omgivning på din antenn?
”Väldigt olika. Med beundran, nyfikenhet och skratt. Andra kritiserar mig och säger att det jag gör är emot religion eller är ’anti-mänskligt’. Jag kan få hela spektrat av reaktioner på en och samma dag.”

Innehåll från Wihlborgs fastigheterAnnons

Wihlborgs: Kontoret bör ge plats för både fika och fokus

Teamsmötet tar du vid skrivbordet, mejlen betas av från favoritfåtöljen. Koppen kaffe dricker du på balkongen under en välbehövlig mikropaus. När Origo byggdes tog Wihlborgs inspiration från hemmakontoret.

Som hemma, fast på jobbet. Ida Lejdström, fastighetschef på Wihlborgs, berättar om kontorshuset Origo som möter postpandemiska behov. 

– Hemmakänslan har fångats på olika sätt i arkitekturen, exempelvis genom snedtaket på de översta planen som gör att det känns mysigare än ett ”vanligt” kontor. Lokalerna är dessutom väldigt ljusa, med rejäla fönsterpartier som ger fria utblickar. Här finns också 13 balkonger som är stora som takterrasser. 

Anpassning av kontoret allt viktigare

Sedan 2021 har sökningar på ”kontorsutformning” ökat med 220 procent. Samtidigt har antalet sökningar på ”arbeta hemifrån” minskat kraftigt. Det visar en ny studie som genomförts på uppdrag av Wihlborgs, Diös och Fabege. I studien dras slutsatsen att fokus har förflyttats från var arbetet utförs, till vilka anpassningar av kontoret som behöver göras för att människor ska trivas där.

– Kontoret ska vara en plats man vill vara på, inte en plats man behöver lockas tillbaka till. Här handlar det inte bara om den fysiska miljön, utan också om småsakerna som stärker kulturen. Det kan vara något så enkelt som nybryggt kaffe när man kommer på morgonen, säger Ida Lejdström. 

Läs rapporten ”För allas bästa! Kontorets roll i en värld av hybridarbete” här. 

En annan trend som Wihlborgs identifierar som stark är balans mellan jobb och fritid. Medarbetare vill påverka sin vardag och få in aktiviteter som träning, frisörbesök och uteluncher på ett enkelt sätt.  

– Om vi tar Origo som exempel ligger kontoret 50 meter från Hyllie station och ett stenkast från Malmös största shoppingcenter där all service finns i samma hus. Detta underlättar livspusslet, säger Ida Lejdström.

Ytor för olika behov

Efter pandemin var många i stort behov av att träffas. Nu har pendeln svängt tillbaka något, visar Wihlborgs studie. Vi vill fortfarande ha sociala möten på (den fysiska) arbetsplatsen, men behöver också kunna fokusera där.

– Ett genomtänkt kontor har olika typer av ytor för olika behov. Kontoret skapar då välbefinnande och inkludering för medarbetarna. Rätt utformat fungerar det även som ett konkurrensmedel, säger Ida Lejdström.

Nyfiken på Wihlborgs arbetsplatsrådgivning? Läs mer här.  

Om Wihlborgs 

Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna.

 

Mer från Wihlborgs fastigheter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera