Hoppa till innehållet

Sagor med ett syfte

Skolelevernas resultat i naturvetenskap sjunker stadigt, liksom deras intresse för området.

Därför lanserar tre småbarnsmammor en ny barnboksserie som är kopplad till skolans läroplan.

”Vi vill väcka fler barns intresse för naturvetenskap”, säger Pauline Reuss, seriens illustratör.

SKRIVER MED BUDSKAP. Den här veckan släpper Anna Colbiörnsen, Pauline Reuss och Karolina Kjellberg en ny barnboksserie om naturvetenskap. Huvudpersonerna i boken är Pi (vars huvud syns till höger i bilden) och Mange Magnet (i mitten).
SKRIVER MED BUDSKAP. Den här veckan släpper Anna Colbiörnsen, Pauline Reuss och Karolina Kjellberg en ny barnboksserie om naturvetenskap. Huvudpersonerna i boken är Pi (vars huvud syns till höger i bilden) och Mange Magnet (i mitten).Foto: Foto: Amanda Lindgren

Karolina Kjellberg, Pauline Reuss och Anna Colbiörnsen står bakom företaget Bnosy (som betyder ’var nyfiken’) och har skapat den nya sagoboksserien för barn i åldrarna 3-6 år.

Sviten handlar om spralliga, påhittiga Pi som kan vara både en hon och en han, det får läsaren själv bestämma.

Tillsammans med sina magiska powerbollar ger sig Pi ut på äventyr för att bistå vänner i knipa. I den första boken, ”Magnetfisket”, förvandlas en powerboll till figuren Mange Magnet som har lösningen på alla problem.

Karolina Kjellberg har disputerat i galenik, som handlar om läkemedelsberedningars sammansättning och framställning, på London School of Pharmacy.

”Jag såg mig om i labbet och insåg att mindre än en tredjedel av doktoranderna var västerlänningar. Dessutom läste jag otaliga artiklar om hur elevernas resultat i NO-ämnena dalar i Sverige, och att det är brist på NO-lärare. Jag tänkte att man borde göra något åt det, och det vore bra att börja med barnen”, säger hon.

Karolina Kjellberg lockade först in Anna Colbiörnsen, som hon har känt sedan barnsben, i Bnosy. De två har även gått på Kungliga tekniska högskolan, KTH, tillsammans.

Genom gemensamma bekanta lärde de två sedan känna Pauline Reuss, som står för illustrationer och grafiskt arbete i Bnosy. Karolina Kjellberg skriver manus och är projektledare, medan Anna Colbiörnsen sköter it och affärsutveckling.

När trion analyserade marknaden såg de en lucka.

”Vi tyckte att det fanns för få skönlitterära böcker med koppling till det skolan gör. Vi hittade böcker om biologi och om rymden, men väldigt lite om fysik och kemi. Jag tänker på ämnen som magnetism, material, el, ljud och ljus, där det mest fanns faktaböcker”, säger Karolina Kjellberg.

När de har utvecklat konceptet har de närstuderat läroplanerna i Sverige, Finland och Storbritannien. De har även testat konceptet på sex skolklasser i Sollentuna.

Nio böcker är planerade i serien, och de två första ges ut på Fri Tanke förlag. Den första lanseras den här veckan vid ett evenemang på Tekniska Museet. Samtidigt släpps en app med spel, visor, pyssel och experimentfilmer som är kopplade till boken. Till programmeringen av appen har de tagit hjälp av Pauline Reuss man, som är speldesigner, och en god vän med erfarenhet från spelföretaget King.

Hittills är projektet självfinansierat, de tre delägarna har lagt in 150 000 kronor och målet är att nå ett nollresultat år två. Framöver hoppas de hitta samarbetspartner inom skolan och näringslivet.

”Vi planerar också att expandera till fler länder och att skapa fler serier, även för äldre barn”, säger Pauline Reuss.

Intressant är att trion har lyckats lotsa sitt projekt till lansering trots att de bor i olika länder. Pauline Reuss bor i Stockholm, Karolina Kjellberg i London och Anna Colbiörnsen i Shanghai.

Eftersom internet inte fungerar något vidare i Kina har de i huvudsak använt sig av gratistjänster för konferenssamtal och mobila meddelanden samt e-post. Dessutom har de delat allt material i en gemensam databas.

”Vår största utmaning har varit kommunikationen, där vi har lärt oss vikten av att vara disciplinerade med uppföljning, planering och klara deadlines. Men med dagens it-system finns det många lösningar som inte behöver kosta en startup alltför mycket. Snarare ser vi det som en tillgång att vara på tre marknader samtidigt”, säger Anna Colbiörnsen.

Innehåll från QBEAnnons

Så kan du minimera skadan från en cyberattack

Victor Meins, Senior Underwriter Cyber på QBE.
Victor Meins, Senior Underwriter Cyber på QBE.

Att teckna en cyberförsäkring är ett sätt att minska skadan och snabbt få igång verksamheten om man drabbas av en cyberattack.

– Det är väldigt svårt att skydda sig mot cyberattacker. Förr eller senare kommer alla att drabbas. Därför behövs en cyberförsäkring, säger Victor Meins, Senior Underwriter Cyber på QBE.

I takt med ökad digitalisering i samhället blir cyberbrottslighet ett allt större hot. Företag, organisationer och myndigheter drabbas återkommande av IT-attacker som stänger ner hela eller delar av verksamheten. 

En uppmärksammad cyberattack mot en IT-leverantör i Sverige i januari lamslog delar av verksamheten hos många privata företag.

Om verksamhetskritisk mjukvara eller data stjäls eller förstörs i en cyberattack kan det få allvarliga ekonomiska konsekvenser för ett företag. Därför behövs fler skyddsåtgärder än bara tekniskt cyberskydd för att minimera skadan från en cyberattack.

Cyberförsäkring från QBE ger bred täckning

Ett komplement kan vara en cyberförsäkring. Den skyddar företag mot skador och ekonomiska förluster som kan uppstå till följd av en cyberattack. 

Försäkringsbolaget QBE erbjuder en cyberförsäkring med bred täckning, inklusive kostnader för data- och systemåterställning, men också krisstöd när cyberattacken är ett faktum.

– Vi samarbetar med specialister och IT-forensiker som är beredda att dygnet runt erbjuda assistans och rycka in för att få igång systemen igen, så att verksamheten kan återupptas, säger Victor Meins.

Vid en så kallad ransomware-attack där data krypteras, täcker försäkringen kostnader för att få igång verksamheten igen.

Försäkringen täcker också kostnader som uppstår om känsliga data stjäls och offentliggörs. Det kan handla om att snabbt informera alla drabbade, bemöta stämningar som kan följa och eventuellt PR-arbete som behövs för skademinimering och för att återupprätta verksamhetens anseende.

Attack på tredjepartsleverantör täcks också

I dag utlokaliserar många verksamheter sina IT-tjänster. Det kan handla om SaaS-lösningar, molntjänster eller backups. Om verksamheten skadas av att någon av dessa tredjepartsleverantörer drabbas, omfattas även uppkomna kostnader av QBE:s cyberförsäkring.

Ju bättre cyberskydd kundföretaget själv skaffar sig, desto mer omfattande blir skyddet som försäkringen ger – till samma premie.

– Vi vill premiera de kunder som satsar på att bygga ett starkt cybersäkerhetsförsvar eftersom det minskar risken att drabbas, avslutar Victor Meins.

Om QBE
QBE är ett australiensiskt börsnoterat försäkringsbolag med verksamhet över hela världen. QBE Norden är en filial till QBE Europe SA/NV med säte i Belgien. Den nordiska verksamheten har funnits sedan 2009. QBE täcker hela den nordiska marknaden från sina kontor i Stockholm och Köpenhamn. Globalt har man cirka 14 000 anställda, i 27 länder och tillgodoser försäkring i fler än 180 länder.

Läs mer på: www.qbe.se 

Mer från QBE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QBE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera