Hoppa till innehållet

Så ska X attrahera Y

Han är sinnebilden av en lyckad person i generation Y. Adam Poswolsky sa upp sig från sitt trygga byråkratjobb och flyttade till San Francisco för att bli författare.
Här är hans råd till företag som vill behålla sina unga talanger.

GULDGRUVA. Millenniegenerationens inställning till belöningar, arbetstider och lojalitet ska inte fnysas åt. Företagen måste börja anpassa sig till framtidens arbetstagare, anser Adam Poswolsky.
GULDGRUVA. Millenniegenerationens inställning till belöningar, arbetstider och lojalitet ska inte fnysas åt. Företagen måste börja anpassa sig till framtidens arbetstagare, anser Adam Poswolsky.Foto: Oskar Omne

Generation X var den ironiska generationen. Åsikterna om vad som karaktäriserar efterföljaren Y, den första generation som blivit vuxna i en digitaliserad värld, går isär.

Är de jobbhoppande bekräftelse-sökare eller drivna personer som inte nöjer sig med en fet lön utan också kräver meningsfulla arbetsuppgifter? Amerikanen Adam Poswolsky, författare till boken ”The Quarter-Life Breakthrough” tror starkt på den senare beskrivningen.

Kan man definiera människor utifrån vilket årtionde de är födda?
”Det finns statistik som stöder det. 50 procent av den så kallade millenniegenerationen i USA skulle gå ned i lön om de hittade ett jobb som matchar deras värderingar bättre. 90 procent vill använda sina kunskaper till mer än att tjäna pengar”, säger Adam Poswolsky.

Vill inte alla det?
”Skillnaden nu är hur arbetsmarknaden ser ut. Det pågår ett enormt skifte mot mer frilansarbete och tidsbestämda projekt. Det gör att människor stannar kortare tid på sina arbetsplatser och gör samtidigt att människor söker snabbare bekräftelse. Du kommer inte att kunna stanna på samma jobb i 20 år.”

Enligt Adam Poswolsky finns det en genomgripande frustration inför byråkrati och stela strukturer som inte förmår plocka upp nya idéer.

”Det är visserligen sant att man inte kan allt när man är 24 år. Men yngre personer har så mycket att bidra med att företag inte har råd att inte anpassa sig och se till att göra arbetsuppgifter och möjligheter intressanta.”

Du gick igenom en kris i 25-årsåldern, sa upp dig från byråkratin i Washington DC och flyttade till San Francisco för att bli författare. Är din väg att rekommendera?
”Haha, nja, jag tycker att ’följ dina drömmar och allt löser sig’ är ett dåligt karriärråd. Men om du vantrivs på jobbet och det påverkar dig och dina nära så ska du sluta och göra något annat.”

Innan du gör det, säger Adam Poswolsky, se dock till att alla möjligheter till utveckling inom företaget du vantrivs på är uttömda, stå ut så länge att du hinner spara ihop en buffert, och var strategisk och strukturerad.

”En del som jobbar med det jag gör – att hjälpa människor att hitta sitt kall – är väldigt idealistiska. Men man ska komma ihåg att många startups går omkull och det är inte alla som får finansiering från Peter Thiel eller Elon Musk.”

Hur ska företag som kämpar för att behålla unga talanger göra?
”Styr aldrig i hemlighet, var öppen med varför företaget gör si eller så, och få med dina anställda på varför företaget finns till. Att bara locka med ett lönekuvert räcker inte. Ge frekvent återkoppling, det räcker liksom inte med ett medarbetarsamtal en gång om året.”

”Du måste också involvera yngre människor i skarpa projekt. Låt dem inte bara gå bredvid och ta anteckningar.”

Hur ser du på hierarkier?
”Företag bör se relationen mellan chef och anställd som ett mentorskap. Toppstyrning utan delaktighet och transparens fungerar inte.”

En annan sak som Adam Poswolsky lyfter fram, och som kan låta motsägelsefullt, är att företag bör uppmuntra anställda att sluta.

”Den roll som hr har måste förändras. Den personen ska veta vem du är, vad du vill och hur du kan uppnå det. Även om det innebär att du får hjälp med att gå till en annan arbetsgivare.”

En annan åtgärd är att skapaflexibilitet när det gäller arbetstider och arbetsplats.

”Den traditionella arbetsdagen och arbetsveckan har redan förändrats. I många sektorer kan man jobba var som helst i världen vid vilken tidpunkt som helst. Nio till fem-dagen som koncept är död, även om utvecklingen tar tid.”

Hur ser du på branscher som juridik och bank där det varit tradition att jobba 14 timmar om dygnet och gärna lördagar för att komma upp sig?
”Även den typen av arbetsplatser kommer att tvingas till förändring. Vem vill jobba 14 timmar om dygnet? Det är ju en ganska miserabel tillvaro.”

Vad är det bästa med ditt eget uppbrott och din flytt till San Francisco?
”Här finns fler som jag. Jag behöver inte känna mig konstig för att jag sitter och skriver på ett kafé klockan elva på förmiddagen. Sitter du på ett kafé i Washington vid den tiden är du troligen arbetslös”, säger Adam Poswolsky.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera