Hoppa till innehållet

Professorns nya mål

Till vardags studerar Uppsalaforskaren David Sumpter fågelflockar och myrkolonier.

Nu tar han matematiken till hjälp för att lösa några av fotbollens gåtor.

Tyvärr är han skeptisk till Sveriges chanser i EM.

SIFFERTRILLARE. David Sumpter, professor i tillämpad matematik, har ett favoritcitat från den engelske mittfältaren Paul Gascoigne: ”Jag förutspår aldrig någonting och kommer aldrig att göra det.”
SIFFERTRILLARE. David Sumpter, professor i tillämpad matematik, har ett favoritcitat från den engelske mittfältaren Paul Gascoigne: ”Jag förutspår aldrig någonting och kommer aldrig att göra det.”Foto: Foto: Jesper Frisk

Ångströmslaboratoriet i Uppsala kan tyckas vara en udda plats för utforskandet av fotboll. Men här sitter David Sumpter, professor i tillämpad matematik, som gjort en djupledsrusch i ämnet och skrivit boken ”Mer än en sport – fotbollens matematik”. Den släpps lagom till EM i Frankrike och de drygt 350 sidorna går att sträckläsa eller skummas igenom i halvtidsvilorna ända fram till finalen.

”För några år sedan skrev jag en rapport om gruppbeteende i fågelflockar och myrsamhällen och en liten del av den tog upp fotboll och passningsnätverk. Jag uppmanades skriva mer om sporten och där föddes idén”, säger David Sumpter.

Den nu 42-årige engelsmannen beskriver sin egen spelförmåga med orden: ”Jag har två vänsterfötter”.

Intresset för världens största sport sitter dock i från barnsben. Han fick en tjock lunta fullspäckad med tabeller och målresultat i julklapp i åttaårsåldern. David Sumpter letade efter konstiga resultat: favoriterna var 4–3 och 5–2.

Att skriva ett eget epos var dock knepigare än väntat.

”Jag underskattade hur svårt det skulle bli, men fick hjälp av en redaktör i England. Jag har med resultat från datasimuleringar som aldrig gjorts tidigare, men man måste inte vara matematikintresserad för att läsa den”, säger han.

Det stämmer. Inte ens ett sifferstint kapitel om Zlatans världsberömda cykelsparksmål mot England blir trist.

Spoiler alert: Allt som krävdes var att slå i väg bollen i 16 meter per sekund i en vinkel på 40 grader. David Sumpter lånade en skottsimulator som Nasa använt vid forskningsprogram om bollaerodynamik för att lösa ekvationen.

Hans specialintresse att kombinera fotboll och matematik har gett fina medieuppdrag. Daily Mirror bad honom skriva om Real Madrids passningsmönster inför Champions League-finalen.

Nu till EM har The Economist bett honom grotta ned sig i matematiken bakom vadslagning. Där har David Sumpter en tumregel:

”Tricket med spel är inte att ’välja ut vinnare’ utan att maximera sin förväntade vinst.”

Den enkla generella matematiska regeln för om man ska satsa eller inte, ser enligt David Sumpter ut så här: Om man uppskattar sannolikheten för att ett lag ska vinna till p och de europeiska oddsen är o så ska man satsa när p>1/o.

”Beräkningen tar bara några sekunder att göra. Bestäm sannolikheten för ett visst utfall. Besök en bettingsajt och kolla oddsen. Tryck ’1’ och sedan på ’delat med’ och knappa in oddsen och tryck på ’lika med’. Om den siffra som kommer upp är mindre än den egna sannolikheten kan man spela på matchen. Om inte bör man ta sig en funderare.”

Vid spel om pengar gäller det att hålla huvudet kallt.

”Du behöver stort startkapital, en hel del tålamod, goda matematiska kunskaper och ett kyligt förnuft.”

På tre månader lyckades David Sumpter öka sitt kapital med 25 procent.

”Att satsa på oavgjort i matcher mellan jämna lag som Arsenal och Manchester united var det jag tjänade mest pengar på. Där är oddsen oftast lite bättre än de borde vara. Men det gäller inte generellt, jag undersökte bara Premier League.”

David Sumpter spelar normalt inte på fotbollsresultat. Hans hustru Lovisa däremot kan ståta med att ha fått tretton rätt på stryktipset. Hon är docent i matematikdidaktik och har en hemmasnickrad variant.

”Hon avslöjar inte hur hon gör så när jag tar hjälp av henne kallar jag den strategin för ’Fråga min fru’.”

De flesta toppklubbar har egna sifferexperter. Utmaningen ligger i att tolka statistik och göra den begriplig för laget.

”Jag har världens bästa jobb här på universitetet, men det är klart att en säsong som analytiker hos Liverpool vore spännande och jag diskuterar faktiskt med West Ham om att föreläsa för dem.”

David Sumpter har inte granskat lagen som är med i EM i Frankrike med statistisk lupp, men tvivlar ändå på Sveriges chanser.

”Att bara ta sig vidare från gruppspelet handlar mycket om slumpen. Motståndet är väldigt tufft, Belgien är otroligt bra och Italien vinner ofta med 1–0. Matchen mot Irland blir avgörande för att få spela vidare.”

Innehåll från QuickbitAnnons

Snabba betallösningar får kryptobolaget att växa snabbt

Svenska fintechbolaget Quickbit växer just nu snabbt tack vare sina lösningar för e-handlare som vill ta betalt i kryptovaluta eller endast nyttja fördelarna med blockkedjan i sina betalningar.

– Vi har en stark produktportfölj som är mycket konkurrenskraftig även internationellt, säger Daniel Sonesson, vd för Quickbit.

Läs mer på Quickbit.com 

Globaliseringen och den ökande e-handeln har skapat en växande efterfrågan på betalningar och överföringar som dels är säkra, men också snabba och smidiga. För att möta framtidens efterfrågan grundades Quickbit 2016 och man har nu byggt upp ett ekosystem av lösningar som underlättar för människor och företag att använda kryptovaluta i sin vardag.

– Vi är duktiga på att utnyttja fördelarna med blockkedjan som ger trygga och hackningsfria betalsätt. Blockkedjan möjliggör omedelbara internationella överföringar mellan människor till låga kostnader, och växling mellan olika valutor till minimala avgifter. Det är även möjligt att följa hur kryptovalutan har bytt ägare, säger Daniel Sonesson.

Snabba överföringar

Quickbits produkter hjälper handlare att kunna få pengarna på kontot i samma ögonblick som de säljer sin vara, understryker Daniel Sonesson.

– Våra lösningar innebär att handlarna inte ens behöver hålla på med kryptovalutan själva. Vi kan sköta det ”jobbiga” som kryptovaluta kan innebära och sköta växlingen till deras nationella valuta.

Hela sex procent av svenskarna har investerat i kryptotillgångar, enligt Finansinspektionens rapport ”Hushållens ekonomi” (2023). Globalt växer antalet kryptoägare kraftigt. För Quickbit märks det ökande intresset tydligt - bolaget befinner sig just nu i en stark tillväxtperiod. 

– Vi har genomgått ett intressant år där vi har fortsatt att utveckla vårt erbjudande. Vi ser att en allt större bredd av företag blir mer och mer nyfikna på att jobba med oss eftersom de ser att våra produkter fungerar.

Daniel Sonesson, VD för Quickbit
Daniel Sonesson, VD för Quickbit

Många marknader ger tillväxt

– Vi satsar på en fortsatt stark, global tillväxt. Vi rör oss i en riktning nu där vi ser att intresset för vår produktportfölj bara ökar. Inom några år kommer Quickbit att vara en av de stora dominanterna internationellt som hjälper allt fler branscher och stora globala kunder att förse sina slutkunder med ännu smidigare och säkrare betalningssystem.

En viktig nyckel till framgången är att bolaget jobbar mot många olika marknader, framhåller Daniel Sonesson:

– Våra lösningar begränsas inte av landsgränser vilket gör att vi kan expandera geografiskt i hög takt till alla marknader där kryptovaluta är tillåtet.

– Vi har unika produkter som hjälper handlarna att kunna nå en alltmer växande kundgrupp av människor som förfogar över digitala tillgångar, som till exempel kryptovaluta. Det gör att de plötsligt kan nå en marknad som de inte tidigare har nått.

Förutom att erbjuda en produktportfölj riktad mot handlare i alla branscher som vill ta betalt i kryptovaluta har Quickbit även utvecklat lösningar riktade mot konsumenter.

Skalbar affärsmodell

– För oss innebär det ökade möjligheter för tillväxt när allt fler människor och handlare på fler marknader använder våra lösningar.

Daniel Sonesson säger att tillväxt visserligen kan vara utmanande, men att han känner en trygghet även under det höga tempot framåt tack vare Quickbits affärsmodell. 

– Den är skalbar och lönsam i grunden. Det innebär att vi kan växa i hög takt utan att göra större investeringar, vilket gör att vi kan fortsätta vara lönsamma trots stark tillväxt.

Läs mer på Quickbit.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quickbit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera