Hoppa till innehållet

Prisad entreprenör storsatsar med betaltjänst i Afrika

Hon lärde sig svenska genom att titta på tv-serien ”Glamour”. I dag driver hon två bolag varav det ena står inför ett internationellt genombrott. ”Jag är väldigt stolt”, säger Gisele Mwepu som precis fått hedersutmärkelsen Årets Innovationstalang.

VÄXER I AFRIKA. Entreprenören Gisele Mwepu driver bland annat fintechbolaget Okapi Finance International, en plattform för finansiella tjänster.
VÄXER I AFRIKA. Entreprenören Gisele Mwepu driver bland annat fintechbolaget Okapi Finance International, en plattform för finansiella tjänster.Foto: Foto: Hampus Andersson (Di)

Hon börjar bli luttrad som pristagare. Gisele Mwepu har ett knippe utmärkelser och hederspris i bagaget. Exakt hur många har hon inte koll på. Men det senaste, som hon fick ta emot i går vid en ceremoni hos Vinnova, hör till de finaste.

”Att få det här priset i ett av världens högteknologiskt starkaste länder är helt fantastiskt.”

Hon är långt ifrån kaxig och verkar ha lite svårt med att se sig själv som en förebild.

”Man uppfattar inte det man själv gör på det sättet, men jag förstår att någon med min bakgrund – tjej och invandrad från Kongo – blir en förebild och att kvinnor ser upp till mig.”

Gisele Mwepu driver två bolag, dels Soft Solutions Partner, ett mjukvaruföretag som framför allt utvecklar språkappar, dels fintechbolaget Okapi Finance International, som hjälper människor som saknar bankkonto med finansiella transaktioner i framför allt utvecklingsländer.

Okapi är en plattform som ger användarna tillgång till finansiella tjänster för betalningar och överföringar. Det går att skapa riskprofiler, vilket underlättar för banker att låna ut pengar med mindre risk. Användarna kan nå systemet via mobiltelefon, dator eller surfplattor uppkopplade till nätet.

Hur skulle du beskriva dig själv som entreprenör?
”Jag är en ganska galen person som inte tänker på riskerna. När alla andra tycker att någonting är omöjligt är jag i stället övertygad om att det ska gå min väg. Får jag ett nej är det som en kick för mig att försöka ännu mer. De tillfällen jag har mött motstånd har det varit bra för jag har gått tillbaka, gjort om och utvecklat vidare.”

Blir du inte nedslagen av sådana motgångar?
”Det brukar gå över efter ett par tre timmar. Tankarna snurrar i mitt huvud tills jag hittar en ny väg att ta mig fram. Nästa dag är jag full av energi igen.”

Gisele Mwepu växte upp i Kinshasa i dåvarande Kongo, nu DRC, Demokratiska republiken Kongo. Hon har franska som modersmål och var på väg att flytta till Frankrike för att studera när kärleken tog henne till Sverige i stället. Maken hade invandrat till Västerås (han är i dag chef för kvinnoanstalten Hinseberg).

Hon insåg snabbt att hon behövde lära sig svenska och tog tv:n till hjälp medan hon tog hand om parets första barn.

”Jag tittade på ’Glamour’ och följde med i den svenska textningen. När jag började på SFI-utbildningen kunde jag tenta av den kursen direkt och börja plugga på Mälardalens högskola. Jag tänkte att i det här landet, där det inte kostar att studera och där det finns massor av bibliotek, här kan man verkligen ta chansen att utbilda sig.”

Efter avklarad magisterexamen i datalogi och civilingenjörsexamen i datateknik tog hon sina första stapplande steg som egenföretagare. Första bolaget drevs tillsammans med en kurskamrat.

”Det fungerade inte med den ambitionsnivå jag hade. Jag vet inte om det var ett misstag eller bara en läxa jag behövde lära mig.”

Vad är det som driver dig?
”Inte pengar i alla fall. Min passion går ut på att kunna förändra situationen för människor. Jag får en kick av att kunna göra skillnad och se att folk blir berörda av det jag gör.”

Var lägger du mest energi, på Soft Solutions Partner eller Okapi Finance International?
”Just nu har jag mitt fokus och lägger mycket tid på arbetet med Okapi. Bolaget växer snabbt och är i dag värt 200 miljoner kronor enligt den senaste värderingen när vi tog in 10 Mkr från en utländsk investerare.”

Gisele Mwepu äger 54 procent av bolaget. Almi Invest och Vinnova har bidragit med lån och finansiering.

Kommande expansion i Afrika kräver mer kapital.

”Vi kommer att göra en ny finansieringsrunda inom ett halvår, kanske på 20 Mkr vilket skulle ge en bolagsvärdering på 400 Mkr. Intresset för att investera i oss är stort, även från asiatiskt håll”, säger hon.

Okapi Finance International har 15 anställda i Kenya och tre i Nigeria.

”Fintechbolag behöver inte ha så många anställda, det är det som är så sjukt”, säger Gisele Mwepu.

Okapi går med förlust, men Gisele Mwepu räknar med att bolaget ska nå 100 Mkr i omsättning och nollresultat i år. Hon gör affärsresor till Afrika varje månad för att expandera.

En viktig vitamininjektion för Okapi kom i höstas.

”Jag fick vara med i en delegation som åkte till Nigeria i oktober tillsammans med EU- och handelsminister Ann Linde. Det var en otrolig dörröppnare och har verkligen hjälpt oss i Nigeria.”

Bakom den väntade tillväxten finns också ett avtal med kortjätten Visa.

”Okapis kunder får ett virtuellt Visakort, och tillgång till deras transaktionssystem. Vi integrerar nu också Mastercard på samma sätt.”

Okapi söker också licens hos Finansinspektionen för att kunna göra internationella transaktioner, liknande dem som bland annat Western Union hanterar.

”Vi kommer att kunna pressa priserna för att skicka pengar. I augusti startar vi ett pilotprojekt för den sortens transaktioner till Kenya, Nigeria och DRC, Demokratiska republiken Kongo”, säger Gisele Mwepu.

Soft Solutions Partners språkappar, kallade Safi, finns nu i sex olika versioner, för bland annat skolelever och förskolebarn, och är ett hjälpmedel för nyanlända som inte kan svenska eller är analfabeter. Lärare eller förskolepersonal kan skicka förvalda meddelanden som mottagaren kan läsa på sitt modersmål. Omvänt kan föräldern svara på sitt eget språk medan skolpersonalen får svaret på svenska.

För närvarande fungerar appen med 22 språk och säljs till skolor och kommuner som betalar månadsabonnemang eller en licensavgift. Soft Solutions Partner har elva anställda i Sverige och 15 utvecklare i Pakistan och omsatte 6,5 Mkr i fjol.

”Vi hade rätt tajmning med tanke på alla immigranter, vi hamnade helt rätt. Det har varit väldigt lätt att sälja dem till skolor och kommuner. Vi håller nu på med ett pilotprojekt – Safi Sjukvård – tillsammans med Karolinska sjukhusets onkologiska kliniker.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera