Hoppa till innehållet

Presidentskifte i New York efter 17 år

Anna Throne-Holst lyckades inte bli kongressledamot i höstens val.

Men i stället tar hon över som president för den Svensk- amerikanska handelskammaren i New York, när Renée Lundholm kliver ned efter 33 år.

TRONSKIFTE. Efter 33 år på Svensk-amerikanska handelskammaren i New York, varav de 17 senaste åren som president, lämnar Renée Lundholm över till Anna Throne-Holst. I juni lämnas presidentskapet över officiellt.
TRONSKIFTE. Efter 33 år på Svensk-amerikanska handelskammaren i New York, varav de 17 senaste åren som president, lämnar Renée Lundholm över till Anna Throne-Holst. I juni lämnas presidentskapet över officiellt.Foto: Foto: Pontus Höök

”Jag ska bygga vidare på den grund som Renée Lundholm har lagt. Men vi måste vara steget före i den förändring som accelererar i näringslivet. Samtidigt går den amerikanska politiken in i en helt ny fas efter valet. Här tror jag kammaren kan få en utvidgad roll som stöd och kontaktnät för svenska företag som vill in på den här marknaden”, säger Anna Throne-Holst.

Hon blev både förvånad och glad när hon några dagar efter den deppiga valförlusten i New York District One mot republikanen Lee Zeldin, fick ett telefonsamtal om hon var intresserad att ta över efter Renée Lundholm.

”Det är alltid roligt när livet tar en överraskande positiv vändning. På det personliga planet är det ju jätteroligt eftersom jag är uppvuxen i Stockholm men flyttade till USA för att studera på collage och blev kvar. Efter snart 30 år ute på Long Island med fyra utflugna barn har jag nu flyttat in till Manhattan igen och får ta mig an den här utmaningen.”

Under de senaste tio åren har Anna Throne-Holst varit aktiv inom politiken och borgmästare för Southampton, innan hon fick den överraskande frågan om att ställa upp i kongressvalet.

”Efter valet fick jag några förfrågningar men tycker att det här absolut var det mest spännande. Åtta år i politiken är tillräckligt och jag måste ju också betala mina räkningar. Jag har dessutom alltid brunnit för ekonomi och näringsliv”, säger Anna Throne-Holst, vars familj var delägare och grundare av Marabou choklad innan Kraft Foods köpte bolaget på 1970-talet.

Anna Throne-Holst har under sina år som borgmästare i Southampton sanerat stadens ekonomi från grunden, något som inte behöver göras med handelskammaren i New York, som omsatte motsvarande 16 miljoner kronor under fjolåret med god vinst. Dessutom har kammaren byggt upp en reservfond under Renée Lundholms tid vid rodret.

Anna Throne-Holst var lika överraskad som de flesta andra över utgången i höstens presidentval i USA.

”Mitt val kändes bara som en parentes i den stora bilden. Men nu har vi nya frågor att ta oss an, inte minst hur den nya regeringen kommer att behandla handelsfrågorna. Det är ju något som ingen riktigt vet svaret på i dag. Att få jobba med de här frågorna men utanför politiken kändes perfekt för mig”, konstaterar Anna Throne-Holst.

Handelskammaren är politiskt oberoende vilket också märks i hennes svar om Donald Trump och den nya amerikanska administrationen.

”Eftersom jag var med i valrörelsen får jag ofta den här frågan. Jag är inte förvånad över att vissa i hans kabinett som Michael Flynn har tvingats gå. Men jag har spenderat alldeles för lång tid med att spekulera och har liksom många andra haft fel, så jag tycker det är väldigt viktigt att vara lyhörd för alla synpunkter och fokusera på vad som händer på en daglig basis”, säger Anna Throne-Holst diplomatiskt.

Just bristen på lyhördhet var något som enligt henne fällde demokraterna och Hillary Clinton i höstens val.

”Vi lyckades inte nå fram till det amerikanska folket ute i stugorna, vad de tyckte och vad de oroade sig över. Även för min egen kampanj fick jag rådet att koncentrera mig på vapensäkerhet. Men jag kände instinktivt att det var fel, det var oron över ekonomin, jobben och sjukvård som dominerade hos väljarna”, säger Anna Throne-Holst.

Renée Lundholm har blivit synonym med den Svensk-amerikanska handelskammaren i New York efter 33 år i organisationen, varav de 17 senaste som president. Den sista juni lämnar hon över till Anna Throne-Holst, men duon går redan nu sida vid sida. Under maj ska de göra en gemensam svensk turné i samband med ”Executive Womens Conference” som det här året arrangeras i Stockholm.

”Det har varit stimulerande att i princip ha fria händer att utveckla verksamheten. Handelskammaren startade som en lobbyorganisation, medan vi under mina år har mera fungerat som ett stöd och en mötesplats för det svenska och amerikanska näringslivet”, säger Renée Lundholm.

Under hennes tid har handelskammaren i New York blivit den största svenska handelskammaren utanför Sverige.

”Näringslivet har ju förändrats enormt och det har vi också försökt göra. Det mest tydliga är våra tre årliga konferenser ”Executive Womens Conference”, ”the Green Summit” och ”Innovate 46”. På det här sättet breddar vi kontaktytan och nätverket”, konstaterar Renée Lundholm.

Hon lämnar över en stark styrelse med 70 direktörer från näringslivet.

”Det ger oss en oerhörd styrka och auktoritet att ha dem med i styrelsen och även att de är tillgängliga vid behov”, säger Renée Lundholm.

Det roligaste minnet under de 33 åren är hennes två dagar tillsammans med Ingvar Kamprad 2005.

”Han var här för att ta emot Lucia Trade Awards. Han är bara en sådan fantastiskt underbar person. Det var ett par fascinerande dagar”, säger Renée Lundholm, som sedan dess hållit kontakten med Ingvar Kamprad.

Det värsta minnet inträffade dock betydligt tidigare i karriären.

”Det var när vi hade vår årliga kräftskiva med 170 förväntansfulla smokingklädda personer på Metropolitan Club och alla väntade på kräftorna. När de väl kommer in var de alldeles gråa och luktar lera”, minns hon.

Orsaken var att cateringfirman inte kände till att kräftor från Louisiana måste ligga i vattenbad under flera dagar innan de är färdiga att kokas.

”Då ville jag sjunka genom jorden. På en privat klubb finns det ju ingen annan mat så det blev mycket bröd, västerbottenost och aquavit den kvällen.”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Stambytet väckte oro i BRF:en – men blev ekonomisk lyckträff

Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.
Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.

Trasiga avloppsrör och flera läckor tvingade bostadsrättsföreningen Kärraterrassen i Göteborg att genomföra ett stambyte mitt under en lågkonjunktur. Men kostnadsmässigt var tajmingen helt rätt, skulle det visa sig.

– Vi hade aldrig löst ett så här stort projekt utan hjälp från Riksbyggen, säger styrelseledamoten Christer Johansson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i er BRF 

Oväsen, byggdamm, avstängt vatten och toalettbesök i bodar ute på gården. Ett stambyte kan minst minst sagt vara en prövning för de boende.

– Det är väldigt stökigt och det är klart att det är jobbigt att leva utan avlopp och vatten i lägenheten i åtta veckor, säger Malicka Jeremejeff som är Riksbyggens projektledare för stambytet i Brf Kärraterrassens sex hus.

– Men här har det varit en del läckor och försäkringsskador, och eftersom husen är över 50 år gamla så var det hög tid att åtgärda problemen.

Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.
Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.

Lägre kostnad än väntat

Att de 167 lägenheterna skulle åtgärdas mitt under lågkonjunkturen väckte till en början en hel del oro, både hos styrelsen och föreningens medlemmar. Men det visade sig att tajmingen blev lyckosam.

– Vi upplevde att vi fick in fler anbud än vad vi brukar få under upphandlingar. Även om räntan är hög så kunde vi handla upp en betydligt lägre entreprenadkostnad än vad vi hade väntat oss. Tack vare detta kunde föreningen spara många miljoner, säger Malicka Jeremejeff.

”Mest jobbigt att sakna vatten”

Stambytet inleddes under 2023 och förutom att alla rörstammar ska bytas ut, renoveras även samtliga badrum från grunden. Hittills är ungefär hälften av bostäderna klara.

– Det som var mest jobbigt var det här med vattnet. På varje våning fanns en tillfälligt monterad diskho där man fick hämta vatten i dunk. Allt i lägenheten blev väldigt dammigt. Men oron man kände minskade efterhand, för hantverkarna var engagerade och hjälpsamma hela vägen och så hörde jag hur nöjda grannarna blev, säger Annelie Hillén som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse och bor i det första huset som renoverades.

Riksbyggen sköter allting

Under stambytet har Riksbyggen, som sköter förvaltningen av Brf Kärraterrassen, hand om all kommunikation med de boende. De har även löst evakueringsbodar för boende med särskilda behov och i vissa fall har Riksbyggen tagit kontakt med korttidsboenden inom Göteborgs Stad, där exempelvis ensamstående äldre människor fått bo tillfälligt.

– Ett kontrakt och en kontakt, sedan sköter vi allting. Det kan vara allt från dialogen med entreprenörer, banken och myndigheter till logistiken och svara på frågor från de boende, förklarar Malicka Jeremejeff.

”Varit förvånansvärt smärtfritt”

Brf Kärraterrassens ordförande Anita Trogrlic och ledamoten Christer Johansson berättar att starten på projektet upplevdes som rörig och att kommunikationen var bristfällig, men att allt blivit mycket bättre efterhand.

– Vi hade ju aldrig löst det här utan Riksbyggen. Den tiden det tar och all deras kunskap och erfarenhet är ovärderlig. Det märks tydligt att de kan sin sak och att de vet precis vad ett stambyte handlar om. De flesta boende upplever att allt varit förvånansvärt smärtfritt, säger Christer Johansson.

På grund av stambytet kommer bostadsrättsavgiften att höjas. Riksbyggen har hjälpt föreningen att ta fram en budget för avgiftshöjningar under kommande år baserat på projektets kostnader.

– Men bostädernas värde ökar och på sikt är det såklart mycket positivt att kunna säga att ett stambyte är genomfört. I slutet av året när allt är klart står vi bra rustade för framtiden, då kommer allt vara perfekt, säger Anita Trogrlic.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om stambyte i bostadsrättsföreningen  

Se videon, så går ett stambyte till:

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera