Hoppa till innehållet

»Pojkar ser spelvärlden som sin domän«

Mediekritikern Anita Sarkeesian har utsetts till en av världens mest inflytelserika personer och hyllats för sitt arbete med att granska kvinnliga stereotyper i populärkulturen. Samtidigt har hon genomlevt näthat och dödshot som förändrat hela hennes liv.

”Spelindustrin är otroligt mansdominerad, och inte bara när det kommer till vem som gör spelen, utan hur spelets budskap ser ut, vilka som är huvudkaraktärerna och hur spelet marknadsförs”, säger Anita Sarkeesian.
”Spelindustrin är otroligt mansdominerad, och inte bara när det kommer till vem som gör spelen, utan hur spelets budskap ser ut, vilka som är huvudkaraktärerna och hur spelet marknadsförs”, säger Anita Sarkeesian.Foto: Foto: Amanda Lindgren

”Jag älskar tanken på den här skölden av pingviner där man tar in alla och skyddar dem som behöver mest hjälp. Pingvinpriset är en fin metafor för vad vi måste göra för att stötta varandra.”

Årets pristagare av chefsnätverket Klara K:s Pingvinpris, den kanadensisk-amerikanska mediekritikern och bloggaren Anita Sarkeesian har under de senaste fyra åren levt med hat, trakasserier och mordhot.

Allt på grund av hon vill belysa kvinnliga stereotyper i populärkulturen.

Det var när Anita Sarkeesian gick sin masterutbildning i social och politisk teori 2009 som hon bestämde sig för att starta den icke-vinstdrivande stiftelsen Feminist Frequency.

”Feministisk teori var fången i de här akademiska rummen och du var tvungen att vara väldigt privilegierad för att förstå den typen av texter. Jag ville skapa ett sätt att uttrycka feministisk teori för en större publik, på ett mer tillgängligt sätt.”

Anita Sarkeesian bestämde sig för att göra videobloggar, i ambitionen att nå unga människor. Hon startade en Youtubekanal – idén var att det skulle vara underhållande samtidigt som det var bildande.

Hon lånade kamerautrustning från vänner, hängde upp ett grönt skynke på väggen och drog i gång. Hon fick ett par tusen visningar per film och såg det till en början mest som ett hobbyprojekt.

Men för fyra år sedan förändrades Anita Sarkeesians liv drastiskt. Hon lanserade en Kickstarterinsamling för att finansiera videoprojektet ”Tropes vs. Women in Video Games”, som skulle belysa hur kvinnor framställs i tv-spel. I en serie i fem delar ville hon visa exempel på hur kvinnor ofta blir sexualiserade, dödade eller ges som belöning i tv-spel.

Projektet genererade stor uppmärksamhet och Sarkeesian drog in långt mycket mer pengar än hon hade trott. Nästan 7 000 personer bidrog med totalt över 1 Mkr, ursprungsmålet var satt till drygt 40 000 kronor.

Men Anita Sarkeesians projekt drog även i gång en hatstorm av massiva proportioner, långt innan hon gjort den första delen. Hon fick våldtäktshot och mordhot, hennes webbsidor blev hackade och hon fick bilder skickade till sig där hon blev våldtagen av spelkaraktärer – för att nämna några av alla trakasserier.

”Jag tror att vissa pojkar och män ser spelvärlden som sin domän, och ser det som en förolämpning att en kvinna vill göra något för att förändra den. De tycker att spelvärlden bara är för män, och jag tror att det är mycket av den ilskan som driver trakasserierna. Det absurda är att kvinnor har gjort och spelat spel sedan början, så deras inställning är bara helt fel.”

Hatet mot Anita Sarkeesian har fortsatt – för två år sedan mottog två olika arrangörer både bomb- och skolskjutningshot i samband med att hon skulle framträda.

Händelserna har förändrat hela Anita Sarkeesians liv och hur hon interagerar med omvärlden. I dag har hon gardinerna fördragna till sitt hus, är försiktig med var hon sitter på restauranger och tänker konstant på sin omgivning. Det har hänt att folk tagit bilder på henne, postat på olika forum och skrivit var hon är.

”Det låter som paranoia, men det är på riktigt. Kvinnor tenderar att inte prata om hur mycket emotionellt trauma som kommer med att bli uthängd, för det får oss att låta svaga eller rädda. Jag tror det är viktigt att prata om, för det påverkar både ens privatliv och arbetsliv enormt mycket.”

Den här skyddande skölden som Pingvinpriset representerar, har du känt av den i andra sammanhang sedan 2012?

”Det fanns och fortsätter att finnas så mycket stöd för mig och mitt arbete. Det blir ofta överskuggat för att det finns så mycket hat och trakasserier, men jag tror att både stödet jag får offentligt och av personer i mitt liv har varit avgörande för att hantera angreppen.”

Skönjer du någon förändring i spelindustrin?

”Det har blivit mycket mer diskussion kring representationen i spel både i medier och hos spelutvecklare. Men det är lite som att man tar ett steg fram och två steg tillbaka. Samtidigt som det kan komma en stark kvinnlig huvudperson i ett spel, kommer det flera spel som framställer kvinnor hemskt – eller så har de inga kvinnor alls”, säger Anita Sarkeesian.

Har du fått några direkta reaktioner från spelutvecklare?

”Jag har haft många samtal med spelutvecklare i industrin som vill göra ett bättre jobb och funderar över hur det ser ut. ’Du kritiserade ett spel jag jobbade med, tack för att du gjorde det’.”

Förutom recensioner av spel, och en ny säsong av ”Tropes vs. Women in Video Games”, lanserade Feminist Frequency nyligen serien ”Ordinary Women”, som belyser förbisedda kvinnor i historien. I dag arbetar ett helt team med filmerna.

”Det är riktigt viktigt att kämpa för social rättvisa. Media har sådan stor inverkan på vår värld och vår förståelse för oss själva. Att skapa förändring i medier kan på längre sikt förändra samhället och kulturen. Det tar lång tid och det är hårt arbete, men det är värt det.”

Innehåll från EncareAnnons

Så kan patientresultaten inom kirurgi förbättras – till en lägre kostnad

Från vänster: Rasmus Waller, vd. Olle Ljungqvist, grundare.
Från vänster: Rasmus Waller, vd. Olle Ljungqvist, grundare.

Genom att införa evidensbaserade best practice-lösningar inom kirurgi förbättras resultat och återhämtning för patienter efter operation. Svenska Encare har en SaaS-baserad lösning för detta.
– Det höjer kvaliteten på vården radikalt samtidigt som det sänker kostnaden, säger Rasmus Waller, vd på bolaget.

Kirurgi är den vanligaste livräddande behandlingen i världen. Av alla de som dör av sjukdom globalt skulle runt en tredjedel behöva kirurgisk behandling för att överleva. Samtidigt står kirurgi för cirka 30 procent av sjukvårdens samlade kostnader. Att effektivisera kirurgivård är således av största vikt.

Encare har ett unikt samarbete med den medicinska organisation ERAS Society, som har utvecklat riktlinjer för kirurgi baserade på tillgänglig litteratur och insamlat data från en mängd kirurgiska ingrepp, från operation till eftervård. Riktlinjerna är tillgängliga genom ett interaktivt och SaaS-baserat informationssystem – EIAS - ERAS Interactive Audit System – som Encare har utvecklat.

– Dessa riktlinjer är den oomtvistliga guldstandarden för hur kirurgi ska bedrivas. Med dem blir patientresultaten mycket bättre, säger Olle Ljungqvist, grundare av såväl ERAS Society som Encare och tillika professor emeritus kirurgi vid Örebro Universitet och Karolinska Institutet.

Lösning från Encare förbättrar vården

En mängd publicerade vetenskapliga artiklar visar att följsamhet till dessa riktlinjer leder till en rad mätbara förbättringar. Antalet komplikationer i samband med operationer minskar med upp till 50 procent samtidigt som vårdtiden reduceras med i snitt 30-50 procent. Bara i Sverige leder det till en besparing per operation på cirka 20 000 kronor.*

– För till exempel en tarmoperation minskar tiden en patient behöver vistas på sjukhus från åtta dygn till fyra dygn, vilket i snitt sänker kostnaderna med 30 procent. Samtidigt mår patienten mycket bättre efter operationen, säger Olle Ljungqvist.

I världen utförs cirka 300 miljoner större operationer per år och i Sverige cirka en halv miljon.

– Här finns en enorm besparingspotential samtidigt som vården blir bättre, avslutar Olle Ljungqvist.

Om Encare 

Encare är ett svensk healthtech-bolag som erbjuder en SaaS-tjänst för att kontinuerligt förbättra vårdgivares processer och därmed kirurgiska patientresultat.

I dag använder runt 150 sjukhus i 30 länder lösningen från Encare. 

Encare grundades 2009 och har i dag ett 30-tal anställda.

Läs mer på: www.encare.net

*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28097305/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Encare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera