Hoppa till innehållet

Piraterna har stark medvind

Framgångarna för streamingtjänster som HBO har gett gyllene svallvågor för svenska specialeffektbolag. Svenska Important Looking Pirates har de senaste åren skapat både synliga och osynliga effekter i serier som ”Black Sails” och ”Westworld”.

FIXAR SJÖSLAG. Svenska Important Looking Pirates gör specialeffekter i tv-serien ”Black Sails”.
FIXAR SJÖSLAG. Svenska Important Looking Pirates gör specialeffekter i tv-serien ”Black Sails”.Foto: Foto:

Stora internationella uppdrag är vardagsmat för Important Looking Pirates, ILP. Det är ett av de största animations- och visuella specialeffektsbolagen i Sverige.

Genombrottet kom efter de bärande actionscenerna med hajar i den norska Oscarsnominerade biofilmen ”Kon-Tiki” med Gustaf Skarsgård i en av rollerna.

Sedan dess har bolaget fått uppdrag för HBO:s piratserie ”Black Sails”. Den fjärde säsongen visas för närvarande, där ILP bland annat ligger bakom ett antal storslagna sjöslag.

Häromveckan vann bolaget specialeffektindustrins prestigepris VES awards för fotorealistiska effekter i samma tv-serie.

I fjol uppmärksammades ILP dessutom för sitt arbete med att göra skådespelaren Anthony Hopkins 40 år yngre i ett antal scener i HBO:s storsatsning ”Westworld”, westernthrillern med intelligenta robotar.

”Generellt sett är det helt klart en boom i branschen – om man har rätt produkt och personal”, säger Måns Björklund, exekutiv producent på Important Looking Pirates.

Bolaget köpte nyligen ett annat svenskt vfx-bolag, Mad Crew, och har i dag cirka 60 fast anställda samt ett tjugotal frilansare. I fjol ökade omsättningen med 64 procent till drygt 67 miljoner kronor och hade en vinstmarginal på strax över 10 procent.

”Vi gör allt mer tv och långfilm. I fjol stod de projekten för 90 procent av våra intäkter. Resterande 10 procent var reklamfilm, spel, vr-projekt och annan media”, säger Måns Björklund.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Snart dags för årsstämma – fem tips för att säkra ekonomin i din BRF

Elin Rydbäck är Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning.
Elin Rydbäck är Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning.

Höjda räntor och stigande energipriser har slagit brett mot ekonomin. Även många bostadsrättsföreningar genomgår just nu ett stålbad. Men enligt Elin Rydbäck, Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning, finns det flera sätt att ta kontroll över föreningens ekonomi under 2024.

– Det är verkligen inte för sent att börja nu – tvärtom, säger hon.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen underlätta ekonomin i er BRF. 

Att sitta i en BRF-styrelse har varit mer utmanande än vanligt de senaste åren. Räntorna har stigit, elpriserna har varit volatila och de generella kostnadsökningarna har märkts på alltifrån städavtalet till hissjouren. Dessutom kanske lokalhyresgästerna har haft problem med att betala en hyra som föreningen egentligen skulle behöva höja.

– Ingen har nog missat att det varit extra tufft för många av Sveriges bostadsrättsföreningar. Och även om inflationen nu är på väg ner så innebär det inte att kostnaderna sjunker, bara att de inte stiger lika snabbt, säger Elin Rydbäck.

Hög tid att börja nu

Med 2023 i ryggen är det snart dags för årsstämma för Sveriges bostadsrättsföreningar. Enligt SCB har den genomsnittliga utlåningsräntan till svenska bostadsrättsföreningar långt mer än fördubblats på mindre än två år. Och även om räntetoppen kan vara nådd, sitter många föreningar med bundna lån som snart ska omförhandlas – till klart högre nivåer än för några år sedan.

– Kostnaderna kommer med andra ord att fortsätta öka kommande år, särskilt räntekostnaderna om man har lån som ska omförhandlas. För de föreningar som inte redan tagit ett långsiktigt grepp på sin ekonomiska planering så är det hög tid. Men det är verkligen inte för sent, tvärtom är det här arbetet extra värdefullt just nu.

Riksbyggen sköter den ekonomiska förvaltningen åt nästan 3 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Enligt Elin Rydbäck har dessa föreningar i allmänhet stått starka i turbulensen. Och det beror på att man arbetat väldigt långsiktigt med ekonomin.

– En bostadsrättsförening är på många sätt som vilket företag som helst. Föreningen har utgifter och inkomster och måste planera hållbart och långsiktigt. I de föreningar som vi hjälper så gör vi det på flera olika sätt, och kan se att föreningarna har gått in med en stabil ekonomi – ett långsiktigt sparande, god likviditet och fortsatt amortering.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Riksbyggens fastighetsförvaltning. 

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera