Hoppa till innehållet

Perspektiv på makten

För drygt ett år sedan sjösatte David Polfeldt initiativet Good Malmö, som skulle ge 150 nya arbetstillfällen för unga i utanförskap. Målet är inte nått ännu, men budskapet är tydligt: lösningen ligger inte bara hos politikerna.
I morgon talar han på Stiftelsen ungt ledarskaps årliga seminarium.

NY DIVISION. David Polfeldt har inte nått målet på 150 nyanställningar ännu – en av lärdomarna är att satsningen måste få ta tid.
NY DIVISION. David Polfeldt har inte nått målet på 150 nyanställningar ännu – en av lärdomarna är att satsningen måste få ta tid.Foto: Foto: Daniel Nilsson

En torsdagsmorgon i mitten av mars förra året står Massive Entertainments vd David Polfeldt i en hotellfoajé i centrala Malmö. Runt sig har han samlat en försvarlig del av stadens företagsledare. Målet är att utmana varje företagsledare i rummet att ge en ung Malmöbo, som står helt utanför arbetsmarknaden, en riktig anställning under ett års tid. Good Malmö, som han kallar satsningen, ska fram till och med september skapa 150 nya skräddarsydda arbetstillfällen.

När han tar de två stegen upp på den lilla avsatsen som löper längs rummets ena långsida för att från hjärtat berätta om sin vision så har 20 företag redan skrivit på för att anställa.

Morgonen blir startskottet för ett halvårs intensivt arbete för att få Malmös företagsledare att, som David Polfeldt säger, ta ansvaret som också kommer med makten.

Utöver vd-jobbet på spelstudion, som håller på att slutföra det som ska bli en av de bäst säljande titlarna hittills i spelhistorien, ska han parallellt bygga Good Malmö – en specialiserad rekryteringsfirma som ska matcha unga i utanförskap med företagens hårda kravspecifikationer och bryta utanförskapet.

”För mig är utanförskap en samhällsfråga och vem är egentligen skyldig att lösa dem? Det finns många samhällsfrågor där jag menar att vi har gjort det för lätt för oss som medborgare och i stället pekar på att politikerna bär ansvaret”, säger David Polfeldt och fortsätter:

”Min egen slutsats är att om man har makt i någon form så har man ett större ansvar än om man inte har det. Och har man makt så måste man tänka efter hur man kan använda den. Det har drivit mig genom hela arbetet med Good Malmö.”

David Polfeldt säger att han själv insåg ganska sent att han faktiskt har någon makt att tala om. Visst hade han insett att 10 miljoner spelare och 400 anställda i Malmö medförde ett ansvar för många familjer, konsumenter och serviceköpare, men insikten att han som företagsledare hade makt i samhället växte fram gradvis.

”Jag blev förvånad när jag insåg det. Jag har alltid trott att jag skulle bli en fattig och bortglömd konstnär utan publik. Men när Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet 2014 skämdes jag för hur Sverige hade blivit och då hade insikten om min egen makt kommit så långt att jag ville göra något åt det.”

För David Polfeldt blev Good Malmö ett bra alternativ till politik och ett sätt att tänka modigt. Strategin har varit att utmana andra att ta ansvar, och enkelheten har varit nyckeln till framgång.

”Det är inte rimligt att be någon som driver ett företag att engagera sig i något helt avlägset, men att anställa en person och ta hand om den inom ramarna för det man gör på dagarna gör det enkelt. Och när man påminner folk om vilka möjligheter de har att ta ansvar så är min upplevelse att de blir glada”, säger han

Good Malmö har hittills genererat 56 heltidsrekryteringar, en bit ifrån målet som sattes upp. David Polfeldt säger att han underskattade hur lång tid det skulle ta att nå fram till målet, men säger att man kommer att nå 150 nyrekryteringar.

”Man kan tycka att det var otroligt naivt av mig att tro att det skulle gå snabbt, men jag tycker att det otroliga ska vara möjligt. Good Malmö är en väldigt specialiserad rekryteringsfirma som gör extremt smala rekryteringar och lägger man fram det så förstår de flesta att det är ambitiöst och att det tar tid.”

I morgon ska David Polfeldt på sju minuter tala om värdebaserat ledarskap och hur han har öppnat dörrar för folk utanför arbetsmarknaden. Talet är en del av det årliga seminarium som Stiftelsen ungt ledarskap arrangerar. Stiftelsen skapades till kung Carl XVI Gustafs 60-årsdag, på initiativ av Scouterna, med bidrag från näringsliv och allmänhet. Bland tidigare års huvudtalare finns bland andra Kofi Annan, Sophie Stenbeck, Jan Eliasson, Inga-Britt Ahlenius, Ingvar Kamprad och Anita Roddick.

”Dels är det smickrande att bli inbjuden, men det är också viktigt eftersom de inbjudna är unga ledare som förväntas bli viktiga och inflytelserika”, säger David Polfeldt.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera