Hoppa till innehållet

Passé som pensionär?

Först var det nyhetsankaret Claes Elfsberg som inte ville gå i pension. Nu är det tv-kollegan Marianne Rundström som protesterar mot tvånget att pensionera sig vid 67 års ålder.
Om hur tokigt det är skriver hon i boken ”Passé – De ofrivilliga pensionärerna”.

VILL JOBBA PÅ. Marianne Rundström tycker att den som vill ska få fortsätta att jobba även efter 67 års ålder. Men den som vill gå i pension ska givetvis få göra det, poängterar hon.
VILL JOBBA PÅ. Marianne Rundström tycker att den som vill ska få fortsätta att jobba även efter 67 års ålder. Men den som vill gå i pension ska givetvis få göra det, poängterar hon.Foto: Foto: Jesper Frisk

Oavsett vem som vinner valet i höst kommer USA:s blivande president att under nästa år vara 70 år. Den yngsta av kandidaterna, Hillary Clinton, kommer att vara 77 år när hon avgår, om hon blir president och väljs om till en andra mandatperiod. Det är ingen som bryr sig om det, ålder är en ickefråga i USA.

”Och vi har den yngsta regeringen genom tiderna”, säger Marianne Rundström och konstaterar att Sverige nog är åldersnojigast i världen.

Någon officiell pensionsålder finns inte, men man kan tidigast lyfta statlig pension vid 61 års ålder och som längst jobba till 67 år enligt lagen om anställningsskydd.

Den statliga pensionsåldersutredningen, som letts av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, vill höja de gränserna.

”Nu säger hon att den övre gränsen ska höjas till 68 år eller möjligen 69 år innan mandatperiodens slut. Jag tycker inte man ska ha någon gräns över huvudtaget. Den undre gränsen förstår jag varför man har, men den övre begriper jag inte vad den är till för”, säger Marianne Rundström.

”Det arbetsgivarna är rädda för är väl att man inte vill behöva peta någon. Det tror jag faktiskt är ett tungt vägande skäl till att man vill ha kvar den övre gränsen. Ingen vill kalla in Claes Elfsberg på rummet och säga, fy vad du börjar bli mossig. Det är ju obehagligt, det är ingen som vill befatta sig med det.”

Själv är Marianne Rundström 65 år och kan alltså jobba i två år till. Lika lång tid återstår av nuvarande mandatperiod.

”Det är därför jag tycker att Annika Strandhäll ska skynda sig annars missar jag det där målsnöret.”

Claes Elfsberg gjorde tv-serien ”Köttberget checkar ut”, Marianne Rundström har skrivit en bok, Artur Ringart på tv-sporten startade nyhetssajten News55, inriktad på nyheter för de som är 55 år och äldre.

Vad är det med er på SVT, varför kan ni inte sluta jobba
”Att jobba på ett ställe som SVT skapar ett behov på något sätt, jag känner mig påfylld varje dag jag kommer hem från jobbet, det sticker jag inte under stol med.”

”Jag tillhör så klart en privilegierad grupp, men jag har inte skrivit den här boken som ett upprop för mig själv utan för att jag tycker det finns anledning att titta på hur Sverige hanterar det här i förhållande till andra länder. Jag tycker det är frapperande att Norden i övrigt gjort så mycket för att behålla äldre arbetskraft men inte Sverige.”

I Sverige eftersträvar vi jämställdhet i alla avseenden utom när det gäller ålder. Kan du kort beskriva varför?
”Nej, jag tycker verkligen inte att jag har hittat svaret på det. Jag har snuddat vid en massa små detaljer, som personnumret till exempel, som innebär att vi får ett väldigt stort fokus på ålder.”

”I Sverige är åldrande förenat med utförsbacke och negativa saker. Men vad de attityderna bottnar i, det har jag inte hittat svaret på faktiskt.”

Men det handlar inte bara om att göra sig av med äldre arbetskraft. I Sverige kan det vara väldigt svårt för den som bara är 40–50 år att få ett nytt jobb.

”På bemanningsföretaget Go Veteran hävdar de att det där håller på att vända, att det finns en efterfrågan på erfaren arbetskraft. Men de säger också att det är konjunkturbetingat hur en äldre människa står sig på arbetsmarknaden.”

”Jag tyckte när jag började arbeta med boken att det såg väldigt dystert ut, men jag tycker att jag hittat en massa tecken på att attityderna håller på att förändras, att erfarenhet börjar få ett värde.”

En sak upprepar Marianne Rundström under intervjun, nämligen att den som vill sluta jobba och gå i pension också ska kunna göra det.

”Jag är jättenoga med att poängtera att det här ska vara frivilligt. Jag tycker inte att ett stackars sjukvårdsbiträde som slitit ut sin kropp ska fortsätta flera år till. Men i mitt fall är det bara min knopp som jobbat, jag kan verkligen hålla på mycket längre. Jag tycker att jag är en mycket bättre arbetskraft i dag än vad jag var tidigare när jag var splittrad på alla andra saker i mitt liv.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera