Hoppa till innehållet

Onykter syn på vad som är viktigt

”New York-borna kommer i vart fall att kunna möta sitt öde med en Bellini i handen - oavsett klockslag”, skriver Di Weekends Gabriel Mellqvist i en krönika.

"Det är den mest bisarra, föråldrade, frustrerande och förargande lag man kan tänka sig."

Svadan kommer från delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo, och syftar till ett 80 år gammalt regelverk som snart ska tas bort.

Föremålet för guvernörens ilska rör dock inte aborter, homoäktenskap eller sjukvård - frågor som brukar skapa splittring bland amerikaner. Det handlar om Manhattanbornas okränkbara rätt att ta sig en grogg på förmiddagen.

Det får man visserligen redan, och det gör man ofta. Mimosa, Bellini och Bloody Mary är självklara inslag på alla brunchmenyer i staden som aldrig vill vara helt nykter. Men den gamla lagen förbjuder faktiskt alkoholservering före klockan 12 på just söndagar.

Ändring mot detta oskick är alltså på väg, men inte för att blidka stadens världsledande cocktailkultur. I stället är det idrotten som kräva dessa drycker.

Det händer nämligen att amerikansk fotboll spelas utanför Amerika. Samma problem med tidsskillnad uppstår då konventionella fotbollsmatcher spelas i Europa. En Liverpoolfantast i Brooklyn tvingas kliva upp tidigt för att följa matcherna - och som sten på bördan måste hen hålla sig nykter (åtminstone om personen väljer att gå på lokal).

Visst är det lite larvigt. Men kanske kan den här typen av juridiska petitesser ändå ses som någonting befriande, när man tänker på USA:s politiska liv.

Kanske är det rent av extra glädjande när invånarna på Upper East Side iscensatt upprepade processer för att få slippa cykelbanor. Till och med filmregissören Woody Allen vågade sig ut för att ta till orda mot de små filer som enligt kritikerna kommer att innebära dödsfara för både barn och pensionärer. Visst, protesterna är befängda. Men det andas ändå en tillvaro utan några riktiga problem - bara några månader innan ett väldigt skrämmande val. Kanske är det festens sista danssteg.

New York-borna kommer i vart fall att kunna möta sitt öde med en Bellini i handen - oavsett klockslag.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera