Hoppa till innehållet

Nygammalt på krogen

Wicked Design vill få krogbranschen att satsa på kretsloppsdesign. Företaget gör möbler och inredning av gamla oljefat och vrakdelar.

Skansen Kronans restaurang och restaurang Harrys har redan nappat på konceptet.

SLUTEN CIRKEL. Wicked Designs Mike Manzoor, Patrick Risselborn och Per Sandberg i vinkällaren på restaurang Harrys i Göteborg som man har möblerat med bord, stolar och lampa i återvunnet råmaterial från oljefat och båtvrak.
SLUTEN CIRKEL. Wicked Designs Mike Manzoor, Patrick Risselborn och Per Sandberg i vinkällaren på restaurang Harrys i Göteborg som man har möblerat med bord, stolar och lampa i återvunnet råmaterial från oljefat och båtvrak.Foto: Cicci Jonson

”Restaurangbranschen har länge pratat om satsningar på ekologisk mat och dryck, men ingen har pratat om möblerna vi sitter på och hur miljövänliga de är. Det var så vi kom på vår affärsidé”, säger Patrick Risselborn, medgrundare och ordförande för möbel- och inredningsföretaget WTR Concept Design med varumärket Wicked Design.

Wicked Designs stora utställningslokal, granne med Mölndals museum, är fylld med möbelprototyper som bland annat har visats på hotell Gothia Towers.

Stolar gjorda av vrakträ, speglar med ramar gjorda av material från återvunna oljefat, precis som de stora robusta matborden som går loss på runt 45 000 kronor.

Privatkunder kan endast köpa möbler från Wicked Design hos den anrika möbelaffären Meijers i Mölndal eller direkt från företaget.

”Våra möbler blir unika eftersom det återvunna råmaterialet skiljer sig från gång till gång. Det är ett gediget hantverk man köper”, säger Mike Manzoor, delägare och kreativ chef.

Allt började när de tidigare krogägarna Patrick Risselborn och Per Sandberg sålde sin krog Bitter Bar och Restaurang på den krogtäta Linnégatan i Göteborg efter nio år. I början av 2014 gjorde de en resa tillsammans i Asien och hamnade i Indonesiens huvudstad Jakarta.

”Otroliga mängder tomma oljefat dumpas varje år i havet utanför Indonesien. I Jakarta lärde vi känna vår samarbetspartner som i liten skala i sin verkstad försökte tillverka möbler av de kasserade oljefaten”, berättar Patrick Risselborn.

Den idén ville de utveckla och ta med sig hem.

”Vi ville fortsätta arbeta med inredning av restauranger när vi kom hem, och då med fokus på hållbara material. Vi ritade våra första möbler där på plats och beställde en container”, berättar Per Sandberg, vd.

Väl hemma lyckades de få med sina vänner Lars Olsson och Mike Manzoor, arkitekt, som delägare.

”Råmaterialet från oljefaten är väldigt tacksamt att arbeta med. Vi använder också trä från gamla båtvrak. Men det finns mycket mer man kan återvinna och använda i möbler och inredning, vi är bara i början”, säger Mike Manzoor.

För restaurangen Harrys på Larmgatan i centrala Göteborg har Wicked Design inrett vinkällaren med möbler i återvunnet material från gamla oljefat. Och i höst öppnar en ny bistro i stadsdelen Haga inredd med företagets kännetecknande kretsloppsdesign. Dessutom tog man hem hedersuppdraget att planera inredningen för Skansen Kronans nya restaurang.

”Skansen Kronan är ett landmärke i Göteborg och ett viktigt referensuppdrag som vi hoppas gör att fler får upp ögonen för vårt koncept. Här kommer verkligen vår design till sin rätt”, säger Mike Manzoor.

Och fler projekt är på gång i Göteborg.

”Vi ligger rätt i tiden för det är ett generationsskifte i krogbranschen där gamla krogar byter skepnad och nya krogar byggs med nya koncept, så det investeras i stadens restauranger och barer”, säger Patrick Risselborn.

När Wicked Design ställde ut på inredningsdesignmässan Formex i Stockholm förra året rönte möblerna ett stort intresse både i Sverige och utomlands.

”I år omsätter vi runt 4 miljoner kronor och nästa år är prognosen en omsättning på 10–15 miljoner kronor”, säger Patrick Risselborn.

Eftersom möblerna är handgjorda finns i dag inte produktionskapacitet för att tillgodose efterfrågan från utlandet.

”Vi ska utveckla produktionen i Indonesien på ett hållbart sätt som passar vår samarbetspartner, och då måste vi växa ansvarsfullt. Så vi tar oss an de projekt vi vet att vi kan leverera i dagsläget”, säger Per Sandberg.

Och om några år hoppas kompanjonerna ha uppnått det ultimata kretsloppet.

”När du köper en möbel av Wicked Design så ska du efter några år kunna byta in den och mot en mellanskillnad få en ny möbel. Och vi återvinner materialet i den gamla möbeln igen”, säger Patrick Risselborn.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera