Hoppa till innehållet

Ny film om den unge Zlatan

Bland vårens nya svenska filmer kommer en som förmodligen kommer att intressera en stor internationell publik. Det är Fredrik Gertten och Magnus Gertten, som gjort filmerna Blådårar, som nu är tillbaka med en film om Zlatan. Med bilder som inte visats förut.

Filmen ”Den unge Zlatan” består till stor del av bilder som få andra än filmmakarna Fredrik Gertten och Magnus Gertten sett. Mycket av materialet kommer från inspelningarna av Blådårar 2 som kom 2001, men som inte kom med i den filmen utan legat i byrålådan sedan dess.  

LÄS JAN GRADVALLS INTERVJU MED ZLATAN: http://weekend.di.se/intervjuer/jag-vill-leva-jag-vill-do-i-zverige-2

I filmen får vi följa den unge, talangfulle och kaxige Zlatan Ibrahimovic, från tiden i Malmö FF, till flytten till Ajax och Holland och sedan till hans genombrott i Italien.  ”Vad vi har gjort är en coming of age-film kan man säga. Vad som hänt efter tiden i Italien vet vi ju alla. Men ingen, inte Zlatan heller, visste få hur det skulle gå när vi filmade Blådårar”, säger Magnus Gertten. 

Filmen är gjord i samarbete med ett holländskt bolag och intresset internationellt är redan stort.  

Filmen om den unge Zlatan Ibrahimovic är en av vårens alla premiärer som presenterades på Svenska Filminstitutet på måndagen. Bland filmerna finns fler dokumentärer, bland annat Erik Gandinis ”The Swedish Theory of Love” som tar upp bilden av relationer mellan människor, om kärlek och ensamhet.  

En annan dokumentär är ”Martha & Niki” av Tora Mkandawire Mårtens som handlar om de två framgångsrika Hiphop- dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos.  

Bland spelfilmerna som snart har premiär finns barnfilmen Bajsfilmen, som bygger på Pernilla Stalfelts böcker om Dolores och Gunellen. Även om filmen främst vänder sig till den som är mellan 4 och 7 år hoppas regissören Linda Hambäck att den ska vara underhållande för vuxna också.  

”Under Pyramiden” är en helt annan typ av film. Axel Petersén har gjort en spänningsthriller om en konsthandlare som kidnappas i Egypten. Bland skådespelarna märks bland andra Reine Brynolfsson, Johan Rabaeus och Stine Fischer Christensen. 

Det är för övrigt den första europeiska långfilm som spelats in i Egypten efter revolutionen 2011.

 

Läs mer om filmerna här: http://www.filminstitutet.se/sv/nyheter/2016/varens-premiarer/

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera