Hoppa till innehållet

Ny bild av HQ-härvan

Finansinspektionens beslut att stänga HQ Bank vilade på felaktiga grunder. Det hävdas i den nya boken ”HQ Gate”. Författare är journalisten Jenny Hedelin och den norske affärsmannen Christen Ager-Hanssen, rådgivare åt Mats Qviberg under HQ-processen.

FÖDDES UR FRUSTRATION. När ekonomijournalisten Jenny Hedelin intervjuade Mats Qviberg – och många var missnöjda med att hon lät honom ge sin version – fick hon idén att skriva en bok om turerna kring HQ.
FÖDDES UR FRUSTRATION. När ekonomijournalisten Jenny Hedelin intervjuade Mats Qviberg – och många var missnöjda med att hon lät honom ge sin version – fick hon idén att skriva en bok om turerna kring HQ.Foto: Foto: Jonas Eng

I juni i år friades finansmannen Mats Qviberg och övriga tilltalade i tingsrätten från svindleribrott efter en flera månader lång rättegång. Målet handlade om när HQ Bank förlorade sitt banktillstånd och tvångslikviderades för sex år sedan, på grund av att bankens tradingverksamhet, enligt Finansinspektionen, inte hade följt gängse regler.

Tingsrätten kom fram till att HQ Bank visst hade hållit sig till reglerna.

2011 gav Svenska Dagbladets ekonomireporter Carolina Neurath ut boken ”Den stora bankhärvan: finansparet Hagströmer och Qvibergs uppgång och fall”, där hon pekar ut Mats Qviberg som ansvarig för HQ-kraschen.

Nu kommer ekonomireportern Jenny Hedelin, tjänstledig från Dagens industri sedan 2015, och norska affärsmannen Christen Ager-Hanssens bok ”HQ Gate – Den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch” till den tidigare HQ-ledningens försvar.

Christen Ager-Hanssen är Mats Qvibergs rådgivare och strateg sedan 2014. Dock är boken inte skriven på uppdrag av Mats Qviberg, understryker Jenny Hedelin.

”Jag var en av många reportrar som skrev om HQ-fallet från 2010 och framåt. 2011 och 2014 gjorde jag två större intervjuer med Mats Qviberg för Dagens industri. Efteråt fick jag kritik av olika personer, bland annat en före detta EU-parlamentariker, som tyckte att Mats Qviberg inte hade rätt att ge sin syn på saken. Det provocerade mig. Där föddes idén att skriva en bok.”

Hur kommer det sig att du skriver boken med Christen Ager-Hanssen?

”Under hösten 2014 kontaktade jag Mats Qviberg för att fråga om jag fick ta del av det utredningsmaterial som han höll på att ta fram för sitt försvar. När vi träffades var Christen med och förklarade att han ville skriva en bok när brottmålet och civilmålen var klara. När jag berättade om mitt eget bokprojekt föreslog han att vi skulle göra det tillsammans. Det var med blandade känslor jag gick med på det eftersom jag som journalist är mån om min integritet, men vi kom fram till ett bra sätt att samarbeta.”

Hur gick ni till väga?

”Jag tog del av allt material, gjorde min analys och skrev. Han grävde fram material, delvis tillsammans med mig, men han läste inte manus förrän jag hade skrivit 400 sidor och kommit till mina slutsatser. Men boken är ett teamwork och jag vet risken med hur det kan uppfattas.”

Att boken är en partsinlaga?

”Att det är en partsinlaga sticker jag inte under stol med, men en mycket väl underbyggd sådan. Det är helt transparent var all information kommer från. Alla uppgifter i boken är baserade på dokument, protokoll och förstahandskällor. Dagen innan boken släpps öppnar också bokens hemsida, hqgatestory.com, där vi lägger ut källmaterial, så att läsare själva kan kontrollera att allt stämmer. Det här är, vad jag vet, första gången en bok lanseras på detta sätt.”

Du har kallat boken kontroversiell, på vilket sätt?

”Vi anammar inte den mediebild som tidigare har kablats ut. Jag sågar Finansinspektionens beslut att dra in bankens tillstånd. Efter att ha tagit del av allt material och suttit med alla 29 rättegångsdagar under brottmålet, så kan jag konstatera att Finansinspektionen baserade sitt indragningsbeslut på felaktiga slutsatser.”

I ett kapitel berättar Christen Ager-Hanssen om sina arbetsmetoder, bland annat hur han har fått personer – som står som motpart till Mats Qviberg i den juridiska process som pågår – att lämna ut information. Hur ställer du dig till det?

”Jag redogör för allt jag vet i den här smutsiga historien, för hur saker och ting har gått till. Christen är inte journalist, han är affärsman och jag lägger ingen värdering i hur han får fram sina uppgifter. Hans sätt att arbeta är en del av historien om HQ.”

Vad har ni kommit fram till under arbetet?

”Den viktigaste slutsatsen är att beslutet att stänga banken vilade på felaktiga grunder. Det är en skandal att stänga en bank med 8 000 aktieägare utan att först säkra att beslutet vilar på en korrekt analys.”

Boken, som ges ut av Ekerlids förlag, släpps på onsdag den 12 oktober. Jenny Hedelin har varit tjänstledig från Dagens industri under 2015 och 2016 för projektet.

För Mats Qviberg kvarstår civilmålen som startar i november, där HQ Banks tidigare moderbolag HQ AB har stämt Qviberg, med flera, på drygt 4 miljarder kronor.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera