Hoppa till innehållet

Nu blir han affärsängel

Jens Lapidus slutar som advokat och blir heltidsförfattare.
Samtidigt ger han sig in i Stockholms startupvärld som affärsängel.

VÅGAR SPRÅNGET. Jens Lapidus slutar som advokat, och inleder ett heltidsliv som författare. Han testar också rollen som investerare i unga teknikföretag.
VÅGAR SPRÅNGET. Jens Lapidus slutar som advokat, och inleder ett heltidsliv som författare. Han testar också rollen som investerare i unga teknikföretag.Foto: Foto: Joey Abrait

Sedan debuten med ”Snabba cash” 2006 har Jens Lapidus i intervju efter intervju varit stenhård med att han i första hand är försvarsadvokat, och att skrivandet är en hobby. Och han har irriterat sig på att så många har förutsatt att han borde välja den ena karriären eller den andra.

Men nu är han ändå där. Sedan årsskiftet är han författare på heltid. Han har utträtt ur Advokatsamfundet och kan därmed inte vara delägare i en advokatfirma, och inte agera offentlig försvarare. Ett oerhört svårt beslut, beskriver han det som.

”Det känns sorgligt. Jag älskar verkligen advokatjobbet, det har gett mig så mycket och jag identifierar mig väldigt starkt med det”, säger Jens Lapidus.

I tre år har han ältat beslutet. Han beskriver det som en process där han först började trappa ned på advokatjobbet i samband med en föräldraledighet, för att få livspusslet med två karriärer och tre barn att gå ihop.

”Då insåg jag att det inte är heligt att man måste jobba heltid, det svåraste var att säga nej till mål. Tidigare hade jag skrivit på min fritid, men då kunde jag för första gången skriva en hel dag.”

Successivt har Jens Lapidus arbetat allt mindre som advokat och ägnat sig mer åt skrivandet, vilket lett till att böckerna i senaste trilogin har kommit tätare – i början av författarkarriären kunde det gå flera år mellan böckerna, men när ”Top dogg” kommer i juni är det den tredje boken på tre år.

”Förra året jobbade jag så lite som 25 procent som advokat. Men att vara i rätten är lite som att vara elitidrottare, om du inte tränar så tappar du och jag vill antingen vara den bästa försvarsadvokaten, eller så vill jag inte göra det. Så jag hamnade vid ett vägskäl, och fick välja mellan att antingen gå tillbaka till heltid eller sluta.”

Han hymlar inte med att han är rejält osäker på hur hans nya tillvaro kommer att bli och vad han ska göra med all tid. Flera gånger under intervjun återkommer han till att han är van att ha ”hundra grejor i gång hela tiden” och att han är en rastlös person.

”Den nya boken går till tryck om elva dagar. Sedan har jag ingen trilogi, inget advokatjobb, ingen deadline. Det jag vet är att jag ska börja klura på nästa bok, skriva lite anteckningar, läsa böcker och kolla tv-serier. Det låter kanske härligt men det är helt utan ramar”, säger han och skrattar.

Jens Lapidus har gjort sig känd som en ovanligt välklädd författare, i strikta kostymer och slips – en uniform som hört till jobbet som advokat och som färgat av sig då intervjuer och fotograferingar ofta skett under luncher och pauser mellan förhandlingar i rätten.

Vad ska du göra med alla kostymer nu?
”Det är en högst relevant fråga som jag faktiskt har diskuterat med min fru, för jag har en hel garderob full och kommer att ha kostym typ fem gånger per år nu. Jag har faktiskt redan gått ned med några stycken till Stadsmissionen.”

Du har ju alltid hämtat mycket stoff till dina böcker från de personer och miljöer du möter som advokat, och nu lämnar du den världen. Är du inte rädd att bli av med en viktig källa?
”Jag tappar det ju inte helt för jag har kvar mina kontakter, men det dagliga inflödet av gratis research upphör ju. Jag får anstränga mig mer, men kanske också börja titta mot andra världar.”

Jens Lapidus är lokal, han skildrar först och främst olika grupperingar och klasskikt i Stockholm, från den undre världens kriminella till överklassen på Östermalm. Just nu bubblar techscenen, företagandet inom tekniksektorn, och Stockholm har blivit en samlingspunkt för unga entreprenörer som vill åt riskkapital och drömmer om att bli nästa Spotify eller Klarna.

Det är en av anledningarna till att Jens Lapidus nu – i liten skala – går in som affärsängel och investerar privat i Rêve, en mobilapp som gör det möjligt att handla prylar och kläder från många olika webbshoppar samtidigt, kombinerat med en social plattform.

”Jag har länge varit intresserad av att gå in tidigt i något onoterat. Det är så klart hög risk men roligare när man kan komma nära ett företag och prata direkt med dem som driver det. Rêve hopppade jag på för att jag blev helt blown away av den tekniska lösningen”, förklarar han sitt nya sidospår.

Hur mycket han går in med vill han inte avslöja, men planen är att investera i ytterligare några startups framöver, även om han beskriver sig som ”en försiktig general”. Han följer med stort intresse techscenen i Stockholm, främst via Dagens industris nyhetssajt Di Digital.

”Det är häftigt och unikt att Stockholm kryllar av de här idéerna och att det satsas så mycket tid och pengar.”

På sikt är det möjligt att han skriver en bok som skildrar just människorna inom Stockholms startupscen. Det finns flera faktorer som tilltalar honom:

”Det är jättemycket lingo som är spännande, det älskar jag att grotta ned mig i. Mycket snabba puckar, vissa tjänar väldigt mycket pengar och det är en liten ankdamm där många känner varandra. Techkillarna är ju de nya stjärnkockarna”, säger Jens Lapidus.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera