Hoppa till innehållet

»Mycket av det jag skriver skulle kunna hända«

Han har ihjäl direktörer på löpande band. Nu släpper Hans-Olov Öberg sitt senaste alster: ”Den ihålige direktören” – en initierad studie i mord, maktspel, omdömeslöshet och bristande verklighetsuppfattning på en svensk storbank.

LEVER PÅ DÖDEN. Forne finansanalytikern Hans-Olov Öberg släpper sin sjunde finansthriller i veckan.
LEVER PÅ DÖDEN. Forne finansanalytikern Hans-Olov Öberg släpper sin sjunde finansthriller i veckan.Foto: Foto: Jesper Frisk

Hans-Olov Öberg är analytikern på Deutsche Bank och HQ som efter 25 år i finansbranschen skrev en thriller parallellt med fondförvaltandet på Folksam, sa upp sig och grundade Kalla Kulor förlag tillsammans med Robert Aschberg.

Debutboken ”En gudabenådad bullshitter” är än i dag, 15 år senare, en av förlagets största succéer. Thrillerns hjälte Micke Norell, reporter på affärstidningen Finansfokus, har fått flera efterföljare och nu kommer ”Den ihålige direktören”.

Hur ser du på näringslivet som mordscen?
”Det är en fantastisk miljö med alla höga insatser, snabba hjärnor och människor som bara vill bli bekräftade som duktiga. Fast viljan att vara ’någon’ är säkert lika stor i bridgeföreningen i Skultuna, där jag kommer från, som i styrelserummen. Skillnaden är antalet nollor. Ju fler miljoner hit och dit desto lättare tappar folk verklighetsförankringen.”

Vad är det bästa med ”Den ihålige direktören”?
”Att den är en modern maktthriller i kombination med en klassisk slutna rummet-historia. Jag är lite nöjd med hur jag löste gåtan, och idén att inleda varje kapitel med ett twitterinlägg. Alla inlägg är påhittade men inspirerade av verkligheten, precis som boken. Mycket av det jag skriver skulle kunna hända.”

Av hans hittills 25 böcker är sju näringslivsthrillers. Mordböckerna har beskrivits som nyckelromaner med vassa beskrivningar av kända människor i finanseliten. Böckerna kan även ses som debattinlägg om hur aktiemarknaden fungerar, inklusive penningtvätt, insideraffärer och kursmanipulationer.

Hans-Olov Öberg har själv ett förflutet som ekonomijournalist på Affärsvärlden. Han har även jobbat som musiklärare, truckförare, blockflöjtist, fotbollskrönikör samt jazz-, blues- och coverbandsmusiker.

Hans skrivande drivs inte av aversion mot direktörer. Snarare av nyfikenhet och viljan att berätta om sina erfarenheter från finanssektorn, och fascination över hur långt människor kan gå av rädsla för att förlora status och positioner.

Har du tagit ihjäl flest direktörer?
”Bland författare är jag kanske världstvåa, efter Stephen Frey”, säger författaren efter att ha räknat på fingrarna hur många vd:ar, riskkapitaliser och förvaltare som har fått sätta livet till.

De egna affärerna går allt bättre. Sedan starten 2001 har Kalla Kulor gett ut runt 200 titlar av ett sjuttiotal författare.

”Vi vill ge våra läsare tankeställare, sparkar i ändalykten, insikter och goda skratt – gärna i kombination.”

Omsättningen väntas i år öka till cirka 5 miljoner kronor, men några kulor på sista raden är det inte tal om.

”Nej, där ska det vara noll. De pengar som förlaget drar in ska inte skattas bort utan återinvesteras i verksamheten.”

För att öka takten i tillväxten söker Hans-Olov Öberg och hans hustru Camilla Öberg nya delägare. Strategin är att få in ”ett par miljoner kronor” från personer som vill satsa en slant på att förlaget ska hänga med i jättarnas marknadsföringskrig och budgivning på storsäljare.

Hans-Olov Öberg har en bred repertoar även som författare. I våras kom hans och Anna Iwarssons ”Plikt eller passion: Finn din grej”.

”Jag har gjort det som många drömmer om: tjänat bra, jobbat dygnet runt i kostym och mantalsskrivit mig ’på planet på väg till möten’. Baksidan är ofta att man inte hinner träna, hänga med familj och vänner, inte ens sova! Ska man ha ett rikt liv på riktigt måste man vara sann mot sig själv och inte låta sig svepas med. Kolla mejlen det sista du gör innan du somnar, men bara om det verkligen är vad du vill göra – varje kväll.”

Strax innan släpptes den forne kapitalförvaltarens ”Vett & Etikett från helvetet”, om umgänge människor emellan.

Människans bästa vän sägs vara hunden. Hans-Olov Öbergs egen Atlas, som placerade sina 32 kilo ovanpå undertecknads fötter och tvärsomnade innan intervjun startade, börjar vakna till liv.

”Enligt Camilla, som är hundmänniska, är Atlas ingen vanlig hund. Han är snäll och sinnlig, men blänger misstänksamt på normer som andra hittat på och går sin egen väg”, säger Hans-Olov Öberg och kliar bulldoggen på magen.

Sådan herre, sådan hund?
”Kanske det kanske.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera