Hoppa till innehållet

Morden intar Visby

Ett rafflande tusenbitarspussel – så beskriver Carina Nunstedt arbetet inför deckarfestivalen Crimetime.
I år har Gotlands senaste nischvecka utökat både programtiden och antalet författare på schemat.

LÄSKIGT. Carina Nunstedt är chef för deckarveckan Crimetime på Gotland. Förra året besökte 3 000 personer evenemanget.
LÄSKIGT. Carina Nunstedt är chef för deckarveckan Crimetime på Gotland. Förra året besökte 3 000 personer evenemanget.Foto: Foto: Evelina Carborn

Att Crimetime efter endast en sommar fått ett eget smeknamn indikerar på en smärre succé. Den första upplagan av ”deckarveckan” i fjol blev mer lyckad än arrangörerna vågat hoppas på, nästan 3000 personer besökte festivalen.

Crimetime innebär en förlängning av de nischade sommarveckorna på Gotland, där medeltidsveckan tidigare har varit den sista stora händelsen.

”Vi valde att lägga det på Gotland, mycket eftersom det finns en erfarenhet av stora evenemang här, med Almedalsveckan, medeltidsveckan och så vidare. Sedan är det många författare som bor och är verksamma på Gotland”, säger festivalchefen Carina Nunstedt.

I år har Crimetime bokat fler författare, däribland internationella namn som Peter Robinson och Sharon Bolton.

Deckarfestivalen inriktar sig inte enbart på litteratur, utan visar även tv-serier och film. Ett av dragplåstren i år är Nic Pizzolato, mannen bakom den amerikanska framgångsserien ”True Detective”, som visats på HBO och SVT.

”I år har vi en förhoppning om att, vid sidan av det ordinarie programmet, kunna skapa en branschdag, en mötesplats mellan bok-, tv- och filmbransch. Allt fler svenska deckareförfattare säljer även film- och tv-rättigheter till sina böcker”, säger Carina Nunstedt.

Har populära filmer och tv-serier påverkat litteraturen?
Vårt stora intresse för tv-drama påverkar en del författare i deras skrivande, framför allt märks det på att många väljer kortare kapitel. Det blir ett högre tempo, likt det man kan se i en tv-serie. Dagens författare ser att deras bok har möjlighet att filmatiseras, och ibland säljs rättigheterna redan innan boken är klar. Tidigare skrevs böckerna enbart för bokläsaren.”

”Det svenska deckarundret” har gjort succé världen över de senaste decennierna. Av de bäst säljande romanerna 2015 var fem spänningsromaner, enligt Svenska Förläggareföreningens statistik. Den starka trenden tycks hålla i sig.

Var ligger attraktionskraften i de skandinaviska deckarna?
”Det finns ett samhällsengagemang i böckerna, som ofta utgör en röd tråd. Våra författare är bra på miljöer och att låta läsaren lära känna både orten och karaktärerna. Vi är starka på att kombinera en polisiär historia med ett relationsdrama. Sedan är det något med det mörka och kalla i Norden som många dras till, inte minst filmskapare”, säger Carina Nunstedt.

Förutom tv-serietrenden pekar hon på en stark skräcktrend.

”Det är råare och läskigare, något som kommer märkas på festivalen. Samtidigt finns det en antitrend som är mer mysdeckare där det inte är så blodigt utan mer fokus på relationer och vardagsdrama.”

Carina Nunstedt beskriver sig själv som en gammal bokälskande sommargotlänning och har fortfarande en förkärlek för ön där hon tillbringade somrarna som barn.

”Det känns roligt att få återvända till en miljö som betytt mycket för mig. Det är inte konstigt att många konstnärer och författare bosätter sig på Gotland, det är mycket som händer med en i den här miljön. Visbys rika historia och öns dramatiska natur sätter i gång fantasin och man får perspektiv på livet.”

Som festivalchef och storkonsument av deckare i både tv- och bokform är hon på det klara med vad som går hem eller inte i den egna bokhyllan.

”Jag har svårt för när någon hakar på en trend och att man inte har ett eget språk. Det är skönt om man känner att författaren har en egen tanke med både miljö och karaktärer. Att stilen är någorlunda egen”, säger hon.

Hur orienterar man sig i deckardjungeln?
”Det är bara att läsa och känna efter vad man gillar. Jag är inte så bra på fantasy och skräck till exempel, men jag jobbar på det.”

Varför tror du att deckare har blivit så populära?
”Det är ett effektivt sätt att koppla av på, vilket egentligen är paradoxalt. Men jag tror att de engagerar. Det är böcker som snabbt suger tag i en och får en att slappna av, både i flygplansstolen och på stranden. Jag tror att de flesta vill läsa mer än de hinner. Men bokläsandet ökar igen, vilket gör mig väldigt glad”, säger Carina Nunstedt.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera