Hoppa till innehållet

Miljörörelsen är inte längre putt

Vad hände med de sedvanliga miljöargumenten om golfens negativa inverkan? frågar sig Di Weekends Susanne Bark i en krönika.

Golfsverige och miljörörelsen drar åt samma håll.
Golfsverige och miljörörelsen drar åt samma håll.Foto: Foto: Most Photos

När tidningen Golfnyttan, som ges ut av Svenska Golfförbundet, landar på mitt skrivbord hajar jag till.

På omslaget ligger en välbekant politiker som berättar att golf är ett nöje och en folksport som ger bättre hälsa, har en schysst attityd mellan utövarna och inte är dyrare att syssla med än gympa eller ishockey.

Orden kommer från miljöpartisten och bostadsministern Peter Eriksson. Som har 11,6 i handikapp efter 17 års golfspelande, läser jag vidare.

Undrens tid är inte förbi. Har jag verkligen läst rätt?

Vad hände med de sedvanliga miljöargumenten om golfens negativa inverkan på strandskydd och djurliv, och protester mot skadliga bekämpningsmedel?

Att vara en golfande miljöpartist har heller inte varit okomplicerat, erkänner Peter Eriksson. Men det har blivit lättare med åren.

För ”allt fler inser vilken stor biologisk mångfald och vilket ambitiöst miljöarbete det finns på många golfbanor, dock inte alla”, hävdar den golfbitne ministern.

Och här blir det intressant. För de två till synes oförenliga storheterna Golfsverige och miljörörelsen har börjat prata med varandra. Det finns till och med nio svenska golfklubbar som har blivit miljöcertifierade enligt ett internationellt regelverk som det icke vinstdrivande organet Golf Environment Organization har tagit fram.

För att bli godkänd måste en klubb uppfylla en rad kriterier som inkluderar parametrar som ekosystem, avfallshantering och vatten- och energiförbrukning. Att verka för en hållbar utveckling har blivit en överlevnadsfråga för golfsporten, och förhoppningsvis blir de certifierade klubbarna snabbt fler.

En som tidigt förstod sambandet mellan golfen, naturen och själva livet var den amerikanska golflegendaren Ben Hogan (1912–1997):

”Medan du går genom livets fairway måste du lukta på rosorna, för du får bara spela en runda.”

Innehåll från KardexAnnons

Hissautomater frigör livsviktig plats på sjukhus

Hissautomaten Kardex Shuttle gör det möjligt att förvara medicinsk utrustning på höjden, på ett hygieniskt, effektivt och säkert sätt.
Hissautomaten Kardex Shuttle gör det möjligt att förvara medicinsk utrustning på höjden, på ett hygieniskt, effektivt och säkert sätt.

Med ett knapptryck kommer droppställningen som sjuksköterskan behöver till rätt våning i rätt tid.
– Allt handlar om att optimera det logistiska flödet i sjukhuset, säger Thomas Larsen på Kardex.

Utrymme är en bristvara på våra sjukhus. Varje förråd med sängar, droppställningar och annan utrustning tar upp plats som skulle kunna användas för vård av patienter. I Sverige saknas det 2 300 vårdplatser, och på många sjukhus riskeras patientsäkerheten till följd av platsbristen*. 

Tänk om utrustningen kunde förvaras i ett vertikalt lager och automatiskt transporteras till sjukhusets olika våningar? Det kanske låter futuristiskt, men lösningen finns redan på en del sjukhus i Norden. Thomas Larsen, affärsutvecklingschef för sjukhuslogistik på Kardex, berättar:

– En Kardex Shuttle kan vara upp till 40 meter hög och består av olika fack där man kan ställa in utrustning eller sängar. Dessa fack förvaras sedan i bakgrunden av systemet kan man säga. Är du en sjuksköterska på våning åtta som behöver en säng till en patient trycker du på en knapp, och systemet kommer att hitta en säng och leverera den till dig.

Kan kopplas på befintlig byggnad

Hissautomaten kan antingen ritas in i planlösningen för ett nytt sjukhus, eller kopplas på utifrån om det handlar om en befintlig byggnad. Lösningen är skalbar. Många sjukhus har valt att installera ett system för sängar och ytterligare ett för all utrustning. Handlar det om operationsvagnar och liknande kan lagerlösningen levereras med renrumsklassificering.

– De största fördelarna är att man sparar mycket plats och får tillgång till utrustningen när den behövs. Dessutom behöver sjukhusets vanliga hissar inte användas för att transportera utrustning. En annan fördel är att du kan koppla ihop lagret med it-lösningar så att utrustningen kan spåras. Dessutom kan man ladda batterier i systemet, så att exempelvis EKG-mätaren är redo att användas direkt när den plockas ut, säger Thomas Larsen.

Mer plats för vård på barnsjukhuset

Barnsjukhuset i Helsingfors använder Kardex lösningar för lagring och hämtning av medicinsk utrustning. I en film där Kardex besöker sjukhuset berättar sjuksköterskechefen att syftet med installationen var att minska förvaringsutrymmet, för att kunna viga mesta möjliga antal kvadratmeter åt kliniska uppgifter. Tidsbesparing var ett annat argument – nu slipper personalen lägga tid på att leta efter utrustning. 

Thomas Larsen berättar att Kardex just nu är involverade i flera stora nordiska projekt, bland annat i Malmö och på Island.

– Det är min tydliga förväntan att ännu fler ny- och ombyggnadsprojekt på sjukhus kommer att inkludera lösningar som dessa, eftersom de logistiska optimeringsmöjligheterna är så uppenbara. 

Läs mer om hissautomater för sjukhus här. 

Se effektiva logistiklösningar för sjukhusindustrin illustrerade i den här videon. 

Om Kardex

Kardex är en global industripartner som levererar automatiserade lagringslösningar och materialhanteringssystem. Företaget producerar, installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, elektronik, produktion, sjukhus- och läkemedelsindustrin.

*Källa: Socialstyrelsen. 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera