Hoppa till innehållet

Miljonsamling under klubban

Ännu en gigantisk svensk konstkollektion går under klubban. Denna gång är det affärsmannen Martin Bjäringers samling som ska få nya ägare. Den väntas inbringa uppemot 70 miljoner kronor.

VÄRDEFULL. ”L’arbre vert” av Fernand Léger.
VÄRDEFULL. ”L’arbre vert” av Fernand Léger.

Den 20 oktober går auktionen av stapeln vid det prestigefyllda auktionshuset Christie’s i Paris, i samband med den välbesökta temaveckan för modern konst i staden, Fiac.

”Det kommer definitivt vara en av höjdpunkterna under veckan. I vissa specifika fall, när vi känner att kvalitén på verken är stark nog, dedikerar vi en hel försäljning till en ensam kollektion”, säger Paul Nyzam, specialist på modern konst och delansvarig för försäljningen på Christie’s.

Den 20 verken är tillsammans värderade till mellan 50–70 Mkr. Säljare är affärsmannen och investeraren Martin Bjäringer, som bland annat äger 10 procent av aktierna i modekedjan Björn Borg, och hans fru Helena. Makarna är numera bosatta i Schweiz.

Det var dock fadern Erik Bjäringer som inledde konstsamlandet. Han avled 2009, men under sitt yrkesverksamma liv som apotekare var han bland annat medicinjätten Astra Zenecas chef på den amerikanska marknaden.

I samlingen ingår 1900-talsverk från välkända konstnärer som Picasso, Dalí, Miró och Chagall. Men det är två objekt från Fernand Léger och Nicolas de Staël som sticker ut, värderade till omkring 15 Mkr vardera.

”Båda verken svarar på exakt det samlare letar efter. Nicolas de Staëls verk ’Paysage au nuage’ har aldrig varit ute på marknaden. Samlare vill hitta konstverk som de upplever att de är först att få se. Det förhöjer värdet”, förklarar Paul Nyzam på Christie’s.

Vad gäller potentiella köpare, tror firman på intresse från hela världen.

”Vi förväntar oss många besökare. Inte bara från Europa, utan också från USA och Asien”, säger Paul Nyzam.

Det är heller inte första gången som Christie’s säljer svenska kollektioner i Paris. Våren 2013 auktionerades konstvetaren Jan Runnqvists samling från Galerie Bonnier ut för cirka 23 Mkr. Året efter hittades nya ägare till mecenaten Willem Pepplers samling, mot en rejäl ersättning på 64 Mkr.

Nu är auktionsfirman hoppfull om att Martin Bjäringers kollektion både kommer tangera och passera dessa summor.

”Man kan aldrig förutsäga hur det kommer att gå, det är det magiska med auktioner.”

Dagens industri har sökt Martin Bjäringer för en kommentar om försäljningen.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera