Di Weekend NYHETER

Medeltiden går igen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HEDERSUPPDRAG. Landshövdingen på Gotland, Cecilia Schelin Seidegård, har deltagit som slottsfru i medeltidsveckans invigningsparad.

Foto: Karl Melander

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och landshövding Cecilia Schelin Seidegård gillar att klä ut sig och missar inte gärna den årliga Medeltidsveckan på Gotland, som pågår just nu.

”Jag har till och med fått hedersuppdraget att gestalta en slottsfru under invigningsparaden ett år”, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Cecilia Schelin Seidegård, som för ett par år sedan korades till Sveriges bästa landshövding i Di Weekend, är inne på sitt åttonde år som landshövding på Gotland.

Varje år bjuder hon in några vänner som tycker om att klä ut sig under Medeltidsveckan.

Dit hör Carola Lemne, astronauten Christer Fuglesang, den förra landshövdingen i Kronoberg Kristina Alsér och juridikprofessorn Katarina Olsson, som även är ordförande i Familjen Kamprads stiftelse.

”Vi brukar gå på tornerspel och konserter, se gycklare och äta gott. Hela Visby är som en enda stor kuliss, det är väldigt trevligt för både vuxna och barn”, säger Cecilia Schelin Seidegård.

För två år sedan fick hon även äran att rida in på invigningen som slottsfru Magdalena Karlsdotter Bonde, som levde på Visborgs slott på 1400-talet.

Under Medeltidsveckan, som avslutas på söndag, befolkas gatorna av såväl riddare och hovnarrar som handelsmän och hantverkare. Festivalen fokuserar på 1300-talet, eftersom den danska kungen Valdemar Atterdags brandskattning av Visby 1361 är ett centralt tema i många av veckans historiska spel och teaterstycken.

FAKTA
Medeltidsveckan på Gotland

Grundades 1984.

Anordnas vecka 32 varje år.

På programmet står till exempel tornerspel, gatuteatrar, marknader, stadsvandringar, konserter, sagostunder och hantverkskurser.

Drivs av ett aktiebolag som ägs av Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland.

VISA MER

Sedan festivalen startade för 34 år sedan har den utvecklats från två marknadsdagar till en fullmatad vecka med omkring 500 evenemang och 40 000 besökare. Det gör veckan till det mest besökta evenemanget på Gotland vid sidan av Almedalsveckan.

Antalet besökare fortsätter att öka för varje år.

Ideella krafter lyfter festivalerna

”I botten finns en stor intresserad publik, som består av lajvare och andra medeltidsentusiaster. Vi talar om tiotusentals människor”, säger Björn Sundberg, verksamhetschef för Medeltidsveckan på Gotland AB.

Att historiska rollspel är en stor hobby bekräftas av att Sveriges Roll- och Konfliktspelsförbund (Sverok), där rollspelare och lajvare ingår, är Sveriges största ungdomsförbund med över 100 000 medlemmar i 3 600 föreningar.

På toppen av det finns även en Game of Thrones-effekt, enligt Björn Sundberg. Den amerikanska fantasy-serien, som är starkt influerad av den europeiska medeltiden, har varit omåttligt populär sedan starten 2011. Sjunde säsongen började sändas tidigare denna sommar.

”Vi såg en liknande hajp på Medeltidsveckan i början på 2000-talet, när Sagan om ringen-filmerna var som mest populära”, säger Björn Sundberg.

Besökarna spenderar drygt 200 miljoner kronor under sin vistelse på Medeltidsveckan på Gotland, enligt Björn Sundberg. Pengarna går främst till handeln, restaurangbranschen och boendenäringen.

”Det säljs enorma mängder hantverk på marknadsområdet, som keramik, läder, garvade skinn, smycken och träprylar. I år är det dessutom första året vi har serveringstillstånd på vårt mattorg, och det är glädjande att se att det har gått lugnt till och funkat bra.”

”Jazzen står stark”

Den genomsnittliga besökaren stannar på Gotland i sex nätter, och 79 procent av besökarna har varit på festivalen förut.

”Att besökarna både stannar länge och gärna återkommer är nästan det vi är mest stolta över. Det visar att de trivs.”

Nästa år hoppas gotlänningarna på ett genombrott för den utländska turismen, då en ny kaj för större kryssningsfartyg ska invigas. I dag kan endast mindre kryssningsfartyg lägga till på ön.

”Vi ser en enorm potential i den marknaden, det ska bli fantastiskt att få välkomna även de gästerna”, säger Björn Sundberg.