Hoppa till innehållet

Lokal smak ökar procenten

Går det att etablera ett globalt varumärke som både marknadsförs och produceras lokalt?
Det ville intraprenören Åsa Caap ta reda på, och lanserade Our/Vodka som ägs av den franska spritjätten Pernod Ricard.
"Det ser ut som om vi har hittat en ny affärsmodell", säger hon.

LIKA MEN OLIKA. Hittills har Åsa Caap lanserat Our/Vodka i fem europeiska och amerikanska städer. Receptet är detsamma överallt, men eftersom råvarorna kommer från lokala leverantörer smakar vodkan lite olika i varje stad, säger hon.
LIKA MEN OLIKA. Hittills har Åsa Caap lanserat Our/Vodka i fem europeiska och amerikanska städer. Receptet är detsamma överallt, men eftersom råvarorna kommer från lokala leverantörer smakar vodkan lite olika i varje stad, säger hon.Foto: Foot: Jack Mikrut

På onsdag lanseras Our/Los Angeles i Kaliforniens största stad.

Det blir den sjätte lanseringen sedan starten i mars 2013. Hittills finns vodkan i Berlin, Amsterdam, London, Detroit och Seattle. På tur står Miami, Houston och New York.

"Jag har fått en budget för nio städer, och vi ska nå ett nollresultat för allihop 2019", säger Åsa Caap.

Det började med att hon anställdes som ny innovationschef på Absolut Vodka, som Pernod Ricard köpte av statliga Vin & Sprit 2008.

Där fick hon ta del av en mängd trendrapporter, som visade att efterfrågan på lokala produkter växte så det knakade. I deras egen bransch var mikrodestillerier högsta mode.

"Det var då jag fick idén att det måste gå att göra ett globalt varumärke relevant i en lokal kontext. Egentligen kunde det ha gällt vilken produkt som helst, att det blev vodka berodde på att jag råkade jobba där jag gjorde", säger hon.

"Jag letade efter andra exempel, men hittade egentligen bara sådana som hade misslyckats. De flesta verkade stupa på att de inte hittade den lokala förankringen på riktigt."

Åsa Caaps lösning blev att samarbeta med lokala entreprenörer, som känner sin marknad väl.

Pernod Ricard står för en investering på runt 5,5 miljoner kronor per destilleri och säkerställer att det finns leverantörer och distribution i varje stad.

Entreprenörerna investerar sin tid och driver bolaget samt står för marknadsföringen, som främst sker via sociala medier och events. När driften blir lönsam får entreprenörerna 20 procent av vinsten.

"Vi kallar entreprenörerna för våra 'adoptivföräldrar'. Det viktiga är att de hittar sitt uttryck, som gör varumärket trovärdigt i just deras stad. Det kan inte vi göra. Hittills har vi bara hamnat fel i en stad, och det var i Seattle där vi bytte partner efter ett år."

I början var det svårt att övertyga de egna cheferna om att det var en bra idé att lansera det nya varumärket.

Det första Åsa Caap gjorde var att testa idén på två vänner på reklambyrån Great Works, Mattias Nyström och Kalle Söderqvist, som tände direkt. Tillsammans ägnade de tre sedan 18 månader åt att utveckla konceptet på all sin lediga tid.

"Jag presenterade projektet på varje ledningsgruppsmöte på Pernod Ricard i sju månader, och de hittade hela tiden nya frågeställningar som de ville att vi skulle komma tillbaka och besvara. I efterhand har jag förstått att de nog delvis var rädda, det var länge sedan bolaget lanserade ett helt nytt varumärke och deras tillväxt har nästan bara skett genom förvärv", säger Åsa Caap.

Till slut fick trion grönt ljus för ett pilotprojekt i Berlin. Budgeten var 1 miljon euro, eller drygt 9 miljoner kronor.

Varför startade ni i Berlin?

"Där finns en entreprenörsanda och invånarna är stolta över sin stad. De är lite rock'n roll och punkiga, som vi vill att Our/Vodka ska vara."

När destilleriet var på plats och lanseringen avklarad möttes grundarna närmast av förvåning från huvudkontoret i Paris.

"Då blev jag nästan förolämpad. Vi hade ju sagt att vi skulle klara av det. Men det visar på hur stora kulturskillnaderna kan vara mellan ett storbolag och entreprenörer", säger Åsa Caap.

Trion fick klartecken att lansera i ytterligare åtta städer, och sedan dess jobbar medgrundarna Mattias Nyström och Kalle Söderqvist som konsulter åt Our/Vodka.

"Vi har jobbat galet mycket alla tre, vi var till exempel i Berlin 33 gånger det första året. Men om man är passionerad för något lyckas man lägga i en extra växel. En sak som förenar oss är att vi har jobbat med att förvalta andras varumärken alla tre, och nu var det väldigt roligt att få bygga sitt eget", säger Åsa Caap.

Hon betonar att en framgångsfaktor är att grundarna kompletterar varandra på ett bra sätt.

"Mattias är strategen och analytikern, jag är doern och Kalle är kreatören."

Pernod Ricard avslöjar inte hur stor omsättningen för Our/Vodka är av konkurrensskäl.

"Det är lite tidigt att säga om vi har knäckt koden, men det ser ut som om vi har hittat en ny affärsmodell", säger Åsa Caap.

Hon har fått förfrågningar från både Ikea och H&M, som är nyfikna på hur de har kombinerat det globala med det lokala i konceptet.

"Jag ska erkänna att jag har haft svårt att navigera i en stor organisation, det ligger inte för mig. Jag har varit entreprenör tidigare och båda mina föräldrar var entreprenörer. Som intraprenör måste man behärska två system, både storbolagets alla parametrar och det entreprenöriella. En intraprenör tar mindre risk än en entreprenör, men jobbar också mer i det dolda."

Enligt Åsa Caap var ett av syftena med projektet att bidra till att återskapa en entreprenörsanda i Pernod Ricard, som grundades i Marseille redan 1932.

"Vi märker att det vi har gjort smittar av sig på andra delar av organisationen, och det är uppskattat."

När kommer vodkan Our/Stockholm?

"Jag skulle gärna lansera den, och vi har registrerat varumärket. Men just nu faller det på att Systembolaget kräver att vi visar upp en färdig produkt för att vi ska bli listade hos dem, och de godtar inte en vodka från någon av de andra städerna. Det betyder att vi skulle behöva investera i ett nytt destilleri utan att veta om vi kommer in hos dem, och det är för riskabelt. Egentligen tycker jag att Systembolaget är väldigt bra, men det här är en baksida med monopolet."

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera