Hoppa till innehållet

»Ledare påverkar människors liv«

Efter 33 år som chef har Mycronics vd Lena Olving både vänt kriser och bolag. Men ledarskapet går inte på autopilot.
”Att ha varit chef länge betyder inte att man är färdiglärd”, säger hon i Di-podden Förnuft & Känsla.

Lena Olving, vd för Mycronics.
Lena Olving, vd för Mycronics.Foto: Foto: Joey Abrait

Efter 30 år av toppositioner inom biltillverkaren Volvo och försvarskoncernen Saab blev Lena Olving vd för börsnoterade elektronikföretaget Mycronic 2013. Men vd-tiden smygstartade hon redan före det officiella tillträdet.

”Jag brukar alltid börja mitt uppdrag en månad tidigare, och då pressar jag in allt från resor till att träffa kunder, bolaget och investerare. Det gör att jag efter fyra veckor är beredd att ge min personliga reflektion över vad som är bra och vad som behöver förbättras”, säger Lena Olving i ledarskapspodden Förnuft & Känsla.

LYSSNA: Lena Olving i Di-podden Förnuft & Känsla

Vid tillträdet hade Mycronic gått med förlust alla år utom ett, en utveckling Lena Olving har vänt genom att vara tydlig.

”Jag känner ett ansvar att göra mig förstådd. Men när jag säger att man kan göra på ett annorlunda vis, är jag tydlig med att det inte betyder att de som har gjort på det tidigare viset är korkade.”

Genom åren har hon lärt sig att den som har ett rakt ledarskap också måste vara bra på att lyssna och vara tillgänglig, om det är oroligt i organisationen eller svåra situationer uppstår. Ett sådant tillfälle uppstod när hon var vd för Samhall högland på 1990-talet och skulle lägga ned en fabrik där de arbetshandikappade skulle få mycket längre resväg till sitt nya jobb.

”Jag tror att det är den gång i mitt liv jag har varit mest nervös över om jag skulle kunna hantera situationen. För det går inte att skärma av sig från att man som ledare påverkar människors liv enormt mycket.”

Här hör du hela podden med Lena Olving: "Bättre att fatta ett beslut även om det är fel, än att inte fatta något beslut alls".

Vid det tillfället stannade hon kvar på fabriksområdet i två dagar, för att prata med de cirka 100 anställda.

Det är inte bara erfarenheter Lena Olving lär sig av i ledarskapet. Hon läser mycket managementlitteratur och tittar på dåliga exempel.

”Jag betraktar livet som ett enda långt lärande och anser inte att man är färdiglärd bara för att man har varit chef i 33 år.”

Hela podden hittar du här.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera