Hoppa till innehållet

Kvinnokraft i fokus

I dag börjar utställningen ”Spirit for Change” på Fotografiska museet i Stockholm. Utställningen skildrar kvinnor som med små medel har lyckats skapa sig en framtid som egenföretagare.

PÅ VÄG UR FATTIGDOMEN. Fotografen Pieter ten Hoopen har följt och fotograferat indiska kvinnliga företagare på landsbygden i södra Indien. Även om det inte är huvudsyftet medger han att hans bilder kan betraktas som en form av ekonomijournalistik.
PÅ VÄG UR FATTIGDOMEN. Fotografen Pieter ten Hoopen har följt och fotograferat indiska kvinnliga företagare på landsbygden i södra Indien. Även om det inte är huvudsyftet medger han att hans bilder kan betraktas som en form av ekonomijournalistik.Foto: Foto: Pieter ten Hoopen
PÅ VÄG UR FATTIGDOMEN. Fotografen Pieter ten Hoopen har följt och fotograferat indiska kvinnliga företagare på landsbygden i södra Indien. Även om det inte är huvudsyftet medger han att hans bilder kan betraktas som en form av ekonomijournalistik.
PÅ VÄG UR FATTIGDOMEN. Fotografen Pieter ten Hoopen har följt och fotograferat indiska kvinnliga företagare på landsbygden i södra Indien. Även om det inte är huvudsyftet medger han att hans bilder kan betraktas som en form av ekonomijournalistik.Foto: Pieter teen Hoopen
Pieter ten Hoopen, fotograf.
Pieter ten Hoopen, fotograf.Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT

Fotografen Pieter ten Hoopen har följt och fotograferat flera indiska kvinnliga företagare på landsbygden i södra Indien. Kvinnorna är alla deltagare i ett projekt lett av utvecklingsorganisationen Hand in Hand, som arbetar med att utveckla kvinnors möjligheter till egenföretagande.

Pieter ten Hoopen är noga med att påpeka att hans roll har varit att skildra kvinnorna i ett personligt, fotografiskt sammanhang. Men han medger att det även går att se på bilderna som en form av ekonomijournalistik.

”Jag har inte fokuserat så mycket på rent konkreta fall, jag har byggt mitt arbete på atmosfär och känsla men jag känner att det faktiskt går att göra båda delarna,” säger han.

Hand in Hands bärande idé är att se till att kvinnor får möjligheter att själva skapa företag och bidra ekonomiskt, för att bäst bekämpa fattigdom.

När kvinnorna har gått igenom utbildning och träning i sparande och entreprenörskap kan de erbjudas möjlighet att ta mikrolån och på så sätt få möjlighet att göra en investering i till exempel en ko eller en symaskin.

Charlotte Bohman, generalsekreterare för Hand in Hand Sweden, säger att skillnaden mellan att driva ett litet företag på den indiska landsbygden och att driva ett stort företag i en svensk stad inte skiljer sig åt så mycket som man kan tro.

”När man ser på det utbildningsmaterial som de här kvinnorna tar del av så är det som att titta på en grundkurs från Handelshögskolan”, säger hon.

Det här är inte första gången som Pieter ten Hoopen arbetat i Indien, men han säger att han fortfarande lär sig nya saker varje gång han är på besök.

”Det är otroligt att se hur det går framåt, jag har rest i landet mer än 20 år och det man ser är att det finns en företagsanda här. De här kvinnorna har en sådan entusiasm när de visar sina företag. Företagen leder i sin tur till att deras barn får bättre skolor och även att färre barn gifts bort i ung ålder eller råkar illa ut. Det är ett ganska komplext skeende och allting börjar med en bättre ekonomi”, säger han.

Vad kan en svensk betraktare lära sig av de här bilderna?

”Bilderna i sig handlar mycket om livet i små byar men man kan dra paralleller till ett Sverige som blir allt mer avbefolkat. Det finns trots allt möjligheter för unga människor på landsbygden att stanna kvar och skapa ett liv, det finns alltid jobb att skapa.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera