Hoppa till innehållet

Kvinnlig autograf skriver sedelhistoria

Sveriges första banksedel är från 1661. Förra måndagen, 355 år senare, var det ur-premiär för den första sedeln i svensk penninghistoria med en kvinnas autograf – Susanne Ebersteins, riksdagsledamot (S), jurist och ordförande i riksbanksfullmäktige.

NAMNLAPP. De nya 100- och 500-sedlarna pryds av riksbankschefen Stefan Ingves och riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Ebersteins underskrifter.
NAMNLAPP. De nya 100- och 500-sedlarna pryds av riksbankschefen Stefan Ingves och riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Ebersteins underskrifter.Foto: riksbanken

Du är den första kvinnan på ordförandeposten och därmed den första som skrivit under sedlar. Vad betyder det?
”Varje område som kvinnor får utrymme på är ett steg för jämställdheten. Det är spännande och roligt att jag blev den som fick ta det steget, men det viktiga är att detta följs av fler kvinnor. Utanför fullmäktigesalen finns oändligt många foton på män och inte ett enda på en kvinna. Det finns en stark manlig tradition inom ekonomkåren, men den håller på att ändras.”

Susanne Eberstein är dock inte den första kvinnan i världen att signera en sedel. 1949 fattade Georgia Neese Clark den pennan i USA och 1977–1981 gällde Azie Taylor Mortons autograf. Morton är än i dag den enda afroamerikanen som haft posten ”treasurer of the United States”. Merlyn Lowther, en 44-årig tvåbarnsmamma, började signera Storbritanniens pundsedlar 1999. Även Kanada har haft kvinnliga sedelsignaturer, men senare.

På den sprillans nya 100- respektive 500-lappen från syns riksbankschefen Stefan Ingves och Susanne Ebersteins autografer.

”Jag fick skriva med en specialpenna på ett specialark, och behövde träna lite så att det skulle se snyggt och prydligt ut”, säger Susanne Eberstein.

Innan hon blev fullmäktiges ordförande satt hon med i arbetsgruppen som föreslog vilka personer som skulle pryda de totalt sex nya sedlarna i valörerna 20, 50, 100, 200, 500 och 1 000 kronor. Instruktionerna var hälften kvinnor, hälften män, enbart kända kulturprofiler samt att de skulle representera olika delar av landet.

Hur tänkte ni kring vem som skulle synas på vilken sedelvalör?
”Det var inte så mycket tänk kring det. 20-kronorssedeln har den lägsta valören, men är den mest använda och alla tyckte att det passade bra med Astrid Lindgren, som är så folkkär och internationellt känd.”

Dag Hammarskjöld, som pryder den nya tusenlappen, lät inreda ett meditationsrum i FN-skrapan och hans manus ”Vägmärken” gavs ut efter hans död, men han är känd som ekonom, jurist, diplomat och FN:s generalsekreterare.

Hur blev han en kulturarbetare?
'”Nja, där gleds det en aning. Personerna skulle representera olika delar av Sverige och Hammarskjöld var väldigt förtjust i Lappland.”

Som fullmäktiges ordförande får Susanne Eberstein utöva demokratisk kontroll över riksbankens verksamhet. Hon sitter med på i princip alla direktionens penningpolitiska möten och har då rätt att ställa frågor.

Instruktionsförbudet innebär att du som politiker inte får säga vad du tycker om räntepolitiken, men kan du säga om du har rörliga eller bundna bolån?
”Jag har inga bolån alls. Jag bor i en hyresrätt, en trea på 80 kvadrat i Sundsvall.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera