Hoppa till innehållet

Krumelur räddning i lösenordsträsket

Lösenordsträsket vi alla vadar omkring i kan vara på väg att dräneras – med hjälp av krumelurer. 

LÖSNINGEN? Enkla teckningar gjorda med fingret kan enligt forskare förenkla och snabba på inloggningar.
LÖSNINGEN? Enkla teckningar gjorda med fingret kan enligt forskare förenkla och snabba på inloggningar.

I stället för koder i form av bokstäver, specialtecken och siffror tycks enkla teckningar man ritar med en eller flera fingrar på mobilens skärm vara lösningen.

Forskare vid Rutgers University i USA och finländska Aalto universitetet har jämfört användningen av ritade symboler med textbaserade lösenord och kan visa att krumelurer snabbar på hanteringen när man ska logga in någonstans.

”Det här är verkligen ett alternativ vid autentisiering på smartphones eftersom det går snabbt att skapa lösenord och snabbt att använda dem”, säger forskaren Janne Lindqvist till MIT Technology Review.

Studien ska presenteras i sin helhet vid en konferens om samspelet mellan människa och dator i San José i maj.

Den visar att de som ”ritade” sitt lösenord var 22 procent snabbare på att logga in och de behövde 42 procent mindre tid för att komma på ett nytt lösenord.

En del av de 91 försökspersonerna hade dock vissa problem att teckna rätt krumelur när de skulle logga in, men det förklarar forskarna med ovana.

Den största fördelen med en krumelur som lösen kan vara att de går att variera i stor utsträckning. Dessutom skulle det gå att ställa in hur exakt teckningen måste ritas (eller hur hårt eller snabbt man trycker på skärmen) jämfört med originalsymbolen, beroende på hur säker inloggning som önskas.

Därmed skulle falkögda skummisar inte ha något för att tjuvtitta när man ritar sin krumelur på mobilskärmen.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera