Hoppa till innehållet

»Krogar öppnar för ny sommartrend«

Sommartid är traditionellt lågsäsong i Krogstockholm med flertalet stängda restauranger, till många turisters förtret. Men nu syns tecken på en förändrad attityd, skriver Di Weekends krogredaktör Göran Jonsson i en krönika. 

På Oaxen Slip, som är tvåstjärniga Oaxen Krogs bistrodel, har öppettiderna utökats över sommaren, till att ha öppet hela dagarna.
På Oaxen Slip, som är tvåstjärniga Oaxen Krogs bistrodel, har öppettiderna utökats över sommaren, till att ha öppet hela dagarna.Foto: Foto: Jack Mikrut

Har du någon bra restaurang att rekommendera?

Hur många gånger har jag inte fått den frågan?

För en krogredaktör kan det verka som den enklaste frågan i världen. I själva verket är det en av de svåraste. Svaret är beroende av en rad faktorer vad gäller tycke och smak, hur mycket det får kosta, och inte minst kommer svaret ofta med en brasklapp – om det går att boka bord vill säga. Den som frågar brukar nämligen inte vara ute i god tid, precis.

I sommartider är frågan särskilt svår att besvara eftersom så många restauranger stänger. Javisst, jag har hört argumenten många gånger förr, att personalen måste få semester och så vidare. Men till exempel hotell, för att hålla oss till besöksnäringen, stänger ju inte för den sakens skull. Och visst finns det restauranger som håller öppet. Det trista är att det så ofta är de bästa som stänger, de omskrivna som man vill att sommarturisterna ska hitta till. Hur kul skulle det vara att komma till Barcelona, för att ta ett exempel, och finna att de restauranger man hört talas om har stängt?

Tidigare har det varit praktiskt taget omöjligt att äta på stjärnkrog mitt i sommaren. Och generellt stänger alldeles för många restauranger, åtminstone i Stockholm, även denna sommar. Men kanske kan man se tecken på en förändrad attityd.

Tvåstjärniga Oaxen Krog har öppet hela sommaren, liksom den enklare bistrodelen Slip som till och med utökar öppettiderna till att ha öppet hela dagarna.

Gastrologik är en annan stjärnkrog som har öppet i sommar. Enstjärniga Esperanto har visserligen stängt men erbjuder i stället vad de kallar sommarsalongen. I år är temat Spanien och menyn är à la carte.

Nyöppnade Adam/Albin stänger inte heller bara för att det är sommar. Smörgåstårteriet vid Vasaparken har också öppet. Och se, där fick ni rekommendation på några bra restauranger.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera