Hoppa till innehållet

Krockar ger nya perspektiv

Kulturkrockarnas tid är här. I en brytningstid ställs digitalt mot fysiskt och fakta mot känslor.
Affärsmodeller och politik skakas om i grunden och det enda som är säkert är att motsättningarnas inte är över på länge.

UTMANAR. Nästa år kommer att präglas av motsättningar, hävdar analysföretaget Kairos Future i sin trendspaning.
UTMANAR. Nästa år kommer att präglas av motsättningar, hävdar analysföretaget Kairos Future i sin trendspaning.

I ”Kulturkrockarnas år”, analysföretaget Kairos Futures trendspaning för 2017, dras slutsatsen att vi lever i en tid då mycket kommer att ställas på sin spets och kanske blir det också slutet på en epok, västvärlden som vi känner den.

”En del nya konflikter seglar upp. I det lite längre perspektivet ser vi bland annat att arbetstillfällen automatiseras bort och att gränsen mellan människa och maskin suddas ut”, säger Mats Lindgren, grundare av och vd för Kairos Future.

Mats Lindgren pekar ut mötet mellan det fysiska och det digitala som den starkaste krocken i trendanalysen. Allt kokar ned till hur företag drivs och hur affären drivs framåt.

”Det är en helt ny affärslogik som växer fram och krocken kommer mellan de som är födda in i den digitala världen och de som är digitala immigranter. De snabbast växande bolagen sett till värdering är de digitala, och det är också de som har utmanat traditionella industrier och vänder upp och ned på branscher totalt”, säger han.

Den andra stora kulturkrocken är den där en tolerant, liberal och demokratisk grundhållning möter protektionistiska och slutna nationalistiska strömningar.

”Vi ser det i hela västvärlden. Om vi bryter den inslagna vägen med internationell handel och en öppenhet där vi har optimerat helheten i stället för att behöva optimera varje land för sig, så kommer det att slå mot den internationella ekonomin. Den som tror att man kan återskapa förlorade industrijobb i USA genom att stänga gränser är helt fel ute.”

Utgången av USA-valet medför en geopolitisk och geoekonomisk osäkerhet och Mats Lindgren pekar på att Donald Trump är det stora orosmolnet.

”Vi har levt i en tid där optimismen har varit den dominerande hållningen, men nu är vi inne i en period med mycket intolerans mot dem som inte ’tycker som jag’”, säger han.

Kan det leda till oroligheter eller krig?

”Med få undantag har vi de senaste 100 åren gått från krig mellan nationer till krig inom nationer. Men det som sker nu är att vi har några stormakter vars ledare testar gränserna och hela tiden flyttar fram dem, samtidigt som USA under Trump signalerar tillbakadragande från världsscenen. Om så sker är Pax Americana – med amerikansk militär och ekonomisk överlägsenhet och hegemoni – över”, säger Mats Lindgren.

Enligt honom handlar en av de stora utmaningarna på lång sikt om vad som händer om samhället digitaliseras i så pass stor omfattning att man inte lyckas återskapa jobben i samma takt som de tas över av maskiner och robotar.

”Vad ska människan göra när man har rationaliserats bort? Då står vi inför utmaningen hur välfärdssamhället ska finansieras. I förlängningen landar vi då i medborgarlöner finansierade via global skatt på kapital och utnyttjande av naturresurser. Men är det genomförbart?”

Hur pass farliga är kulturkrockarna?

”En del av dem är farliga eftersom de kan gå ganska snabbt. En ny politisk linje under Donald Trump påverkar inte bara USA utan främst resten av världen. USA sluter sig inåt som under mellankrigstiden och inspirerar samtidigt protektionister i Europa. Den typen av svängningar kan gå fort och få stora konsekvenser.”

Men Mats Lindgren pekar också på att kulturkrockarna innebär möjligheter.

”Det kan bli en vändpunkt och en konstruktiv dialog, men det kräver ett slags självrannsakan. Den välutbildade upplysta medelklassen har lämnat en del av befolkningen bakom sig som inte känner igen det som diskuteras. Och då är vi illa ute, utmaningen är att hålla samman samhället.”

Enligt Mats Lindgren har vi inför 2017 hamnat i ett läge där känslor vinner över fakta och underbyggda argument i en diskussion kan avfärdas med ”det är din sanning, men det här är min sanning”.

”Det spelar ingen roll hur mycket fakta etablissemanget lägger fram om att brexit är dåligt så länge jag själv känner att vi blir starkare av att stå utanför EU. Det är otroligt svårt att döda rykten för alla vet att det är på ett visst sätt. Och det förstärks av att klickekonomin är känslobaserad.”

När det gäller framtidens företag och marknader finns det också två olika perspektiv, en ”Star Wars-ekonomi” eller en ”Star Trek-ekonomi”.

”I Star Wars-ekonomin tar vinnaren allt och i Star Trek-ekonomin finns det inga pengar, och knappt behov av företag, och information, data, energi och processorkraft finns i överflöd, nästan gratis. I Star Wars-ekonomin finns det plats för ett eller ett par dominerande företag inom varje bransch.”

En sista punkt som Mats Lindgren nämner är krocken mellan det naturliga och den förstärkta verkligheten, AR, där människan får ytterligare ett redskap på vägen mot superkrafter.

”Människan har alltid försökt förbättra sig, vare sig det handlar om att träna eller sminka sig. Det finns så klart ytterligheter som den stora massan kommer att ha svårt att ta till sig, men om AR-tekniken fungerar så väcks frågan om var gränsen mellan människa och maskin går. Uppkopplade inopererade chip och genmodifikation är nästa steg som delvis redan är här.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera