Hoppa till innehållet

»Krig innebar ofta frihet för kvinnor«

Sex frågor till Anna Larsdotter, journalist och författare, som är aktuell med boken ”Kvinnor i strid” som utkommer den 26 september.

Anna Larsdotter.
Anna Larsdotter.

Hur kom du på att du skulle skriva om kvinnor som strider?
”Jag har sysslat mycket med militär historia. Kvinnor i strid är ett perspektiv som sällan syns. Vi föreställer oss ofta kvinnor som så fredliga att vi inte ser dem trots att de finns där. Har de funnits med alls tidigare har det mest varit som civila, som fond för det ’riktiga’ kriget där männen finns.”

Hur hittade du berättelserna?
”Jag har fått leta på olika håll. Några kvinnor har skrivit biografier. Sedan har en del ledare för olika kvinnliga kårer tecknat hela kårens historia. Ett exempel på det är Women’s Army Corps i USA.”

Var något extra svårt i arbetet med boken?
”Det skulle vara att det är ett så gigantiskt ämne, boken spänner över 400 år, från 1600-talet till Vietnamkriget. Jag skulle ha kunnat skriva tio böcker utan problem men jag har fått koncentrera mig på vissa avsnitt och gjort nedslag i de mest kända krigen.”

Är det någon person som du har fastnat extra mycket för?
”Min mission har varit att lyfta fram kollektivet av kvinnliga krigsdeltagare, för de har varit många. Ska jag nämna en är det Flora Sandes, en brittiska som deltog som soldat i den serbiska armén under första världskriget. Ända sedan hon var barn hade hon drömt om att få bli soldat, och hon älskade det livet och saknade det när det var över. För kvinnor på den tiden innebar krig ofta en möjlighet till frihet från en kvinnoroll som annars ofta var begränsande.”

Har du fått några reaktioner på ditt skrivande?
”Jag har lagt ut en del personporträtt på mitt Instagramkonto @warladies, och jag har fått mycket positiv respons på det. Nu när boken kommer kan jag tänka mig att en del traditionella militärhistoriker fortfarande kan tycka att kvinnor inte räknas som stridande.”

Vad kan vi lära oss inför framtiden om gårdagens kvinnor, när det gäller krig och strid?
”Det har tagit extremt lång tid för kvinnor att integreras på riktigt i försvarsmakten, det hände först på 1970-talet, och så sent som den 1 januari i år öppnade USA för kvinnor på alla stridande positioner. Det vi ser nu är att allt fler försvarsmakter erkänner att det är viktigt att få med kvinnor för att motverka terrorism och när krig uppstår i länder under upplösning. I de fredsbevarande insatserna, där det är viktigt med kontakt med hela civilbefolkningen, måste det finnas både kvinnor och män som soldater för att det ska fungera.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera