Hoppa till innehållet

Konstnärer får dela på 2,5 miljoner

Under måndagskvällen delade Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål ut fem stipendier à 500 000 kronor till fem olika konstnärer inom bild, form, teater, musik, dans och film, för deras konstnärliga livsgärningar.

BELÖNAS. Konstnären Marie-Louise Ekman, som snart ställer ut på Moderna museet, tilldelas ett stipendium på 500 000 kronor.
BELÖNAS. Konstnären Marie-Louise Ekman, som snart ställer ut på Moderna museet, tilldelas ett stipendium på 500 000 kronor.Foto: Foto: ANDERS WIKLUND

Det var femte gången stipendiet delades ut.

Årets stipendiater var:

Koreografen, regissören och kompositören Birgitta Egerbladh.

Konstnären och dramatikern Marie-Louise Ekman – också aktuell med en stor utställning på Moderna museet med start 17 juni.

Skådespelaren Eva Rydberg.

Operasopranen Nina Stemme.

Tecknaren och animatören Per Åhlin – som bland annat gjort ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”.

Finansmannen Per Gannevik gick bort 2011 och testamenterade sin förmögenhet på 70 miljoner kronor till Konstnärsnämnden, Kungliga operan och Stockholms dramatiska högskola.

Konstnärsnämnden fick 60 Mkr till en stiftelse för kulturella ändamål, med avsikt att stödja konstnärer som har betydelse för kulturarvet.

Bland tidigare års stipendiater finns Lars Norén, Ann Petrén, Jan Troell, Suzanne Osten och Lukas Moodysson.

Årets utsedda fick sina utmärkelser vid en ceremoni på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Innehåll från Resitu MedicalAnnons

Resitu Medical siktar på att effektivisera bröstcancervården

I framtiden kan en misstänkt bröstcancertumör komma att avlägsnas i sin helhet med ett enkelt ingrepp under lokalbedövning. Metoden kan komma att revolutionera bröstcancervården, med minskad stress och oro hos patienten samtidigt som man kraftigt kan reducera kostnaden för sjukvården.
– Vi står inför ett paradigmskifte inom bröstcancervården, säger Thérèse Sundell, CCO på Resitu Medical.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och står för närmare 30 procent av kvinnors cancer (1) – en av åtta drabbas under sin livstid. (2)

Upptäckten av bröstcancer görs oftast i samband med en mammografiundersökning, som sker på rutin eller efter begäran av patienten. Den följs upp av en biopsi och öppen kirurgi vid provsvar som uppvisar en elakartad tumör, vilket sker i ett av fem fall. (3) Den väntan som följer mellan biopsi och operation innebär ofta stress och oro för patienten.

Resitu Medical siktar på att lansera banbrytande metod

Målsättningen med Resitus nyutvecklade teknik är att förkorta processen, genom att med ett minimalinvasivt ingrepp plocka bort tumören redan vid biopsitillfället. Då kan öppen kirurgi uteslutas helt och patienten snabbare komma tillbaka till vardagen.

Metoden bygger på ett egenutvecklat, innovativt instrument som förs in genom ett snitt i huden och med hjälp av ultraljud styrs mot och sedan omsluter hela den misstänkta tumören som därefter skärs loss och plockas ut. Hela processen sker under lokalbedövning.

Den misstänkta tumören analyseras på sedvanligt sätt av en patolog för att fastställa eventuell malignitet. Var tumören malign är den redan borta och kvinnan behöver till skillnad från i dag inte kallas tillbaka för operation. 

Även i de fall knölen inte är elakartad finns fördelar med att avlägsna den.  

– Den kan vara besvärande men framför allt kan det finnas risk att den förändras och utvecklar malignitet, vilket gör att man behöver ha uppföljning och återkommande kontroller för att i så fall upptäcka detta i tid. Det är således en stor lättnad för patienten att bli av med knölen i bröstet, fortsätter Thérèse Sundell. 

Planerar marknadsintroduktion i EU och USA

Instrumentet är redan i serietillverkning. Företaget är nu inne i en intensiv fas för att färdigställa alla rapporter som ingår i den tekniska filen, som ska skickas in för granskning för CE-märkning, som krävs för marknadsgodkännande i EU och klartecken från FDA för att kunna säljas i USA.

– Det här är en lång och mödosam process men om allt går som det ska har Resitus instrument potential att revolutionera bröstcancervården, avslutar Thérèse Sundell.

Om Resitu Medical 

Resitu Medical är ett svenskt medtechbolag grundat 2019 som utvecklar instrument för minimalinvasiv borttagning av intakta lesioner utan öppen kirurgi. 

Teknologin har potential att skapa ett paradigmskifte inom bröstcancerbehandling genom att påskynda och förenkla processen.

Huvudkontoret ligger i Uppsala och bolaget siktar på att bli kommersiellt 2025. Intresserade investerare kan gärna kontakta vd Stefan Sowa, till exempel via www.resitu.com eller LinkedIn.

(1) https://www.cancerfonden.se/om-cancer/cancersjukdomar/brostcancer

(2) https://via.tt.se/pressmeddelande/3339271/olika-behandlingsalternativ-utvarderas-i-ny-brostcancerstudie?publisherId=3235655

(3) https://brostcancerforbundet.se/fa-stod/fragor-svar/1878-biopsistatistik/

 

Mer från Resitu Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resitu Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera