Hoppa till innehållet

Knapert med svenskt i Cannes

Svensk film är inne i svacka. På den prestigefyllad Cannesfestivalen inskränker sig den svenska medverkan till två kortfilmer.

Tidigare år har svenska regissörer som Ruben Östlund och Roy Andersson firat triumfer i Cannes, men i år inskränker sig den svenska medverkan till två kortfilmer.
Tidigare år har svenska regissörer som Ruben Östlund och Roy Andersson firat triumfer i Cannes, men i år inskränker sig den svenska medverkan till två kortfilmer.Foto: Thibault Camus/AP

I dag startar den 69:e filmfestivalen i Cannes. Öppningsfilmen är "Café Society" – en historia om filmindustrin i Hollywod på 1930-talet, med Jesse Eisenberg och Kristen Stewart i huvudrollerna och i regi av Woody Allen.

Cannesfestivalen klassas ofta som den mest prestigefyllda i världen, men också mycket Europafokuserad – det är här Lars Von Trier, Michael Haneke och Jacques Audiards filmer vinner guldpalmen före de annars ofta dominerande Hollywoodnamnen.

Tidigare år har svenska regissörer som Ruben Östlund och Roy Andersson firat triumfer i Cannes, men i år inskränker sig den svenska medverkan till två kortfilmer, som är utvalda till huvudtävlan i kortfilmssektionen: "Fight on a Swedish beach" av Simon Vahle, utbildad på Akademin Valand, och "Madre" av Simón Mesa Soto, vars kortfilm Leidi vann Guldpalmen för två år sedan.
 
Ett annat svenskt inslag är att producenten Frida Bargo från B-Reel ("Tjuvheder", "Den allvarsamma leken") är utsedd av Svenska Filminstitutet att företräda Sverige i projektet Producers on the Move. Frida Bargo ska producera den kommande internationella filmen "Euphoria", regisserad av Lisa Langseth och med Alicia Vikander och Eva Green i huvudrollerna.

Efter ett uselt bioår för svensk film i fjol – hade det inte varit för miljonfilmen  "En man som heter Ove" hade det blivit ett av de sämsta åren någonsin publikmässigt – är det lite nedslående att inga svenska långfilmer visas i Cannes. I huvudkategorin finns i stället i år bland andra "Moi, Daniel Blake" av Ken Loach, "Juste la fin du monde" av Xavier Dolan, "The Neon Demon" av Nicolas Winding Refn och "The last face" av Sean Penn.

Festivalen pågår mellan den 11 maj till 22 maj.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera