Hoppa till innehållet

KI:s kritiserade stjärnkirurg under lupp

Är KI:s världsberömda stjärnkirurg Paolo Macchiarini geni – eller bedragare?
Filmaren Bosse Lindquist söker svar i dokumentärserien "Experimenten" som har premiär i SVT i morgon.
"I sista delen ger jag min slutsats", säger han.

Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini är huvudföremål i Bosse Lindquists tredelade dokumentärserie Experimenten, som har premiär i SVT1 i morgon.
Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini är huvudföremål i Bosse Lindquists tredelade dokumentärserie Experimenten, som har premiär i SVT1 i morgon.Foto: Foto: Conan Fitzpatrick SVT

Anklagelser om forskningsfusk. Sex av åtta transplanterade patienter döda, och en är lemlästad och beroende av intensivvård. Operationer som utreds av polis med rubriceringen "grovt vållande av annans död".

Samtidigt: en ytterst skicklig kirurg i tjänst vid medicinens yttersta framkant – och med Karolinska institutet i ryggen.

"Paolo Macchiarini är en karismatisk och dynamisk person, både kreativ och spännande, men också en person som jag aldrig kom inpå livet", säger Bosse Lindquist.

Först det grundläggande.

Paolo Macchiarinis mission är att lösa en av samtidens stora problem, den om bristen på organ att transplantera. Han har hela världen som arbetsfält med hemmabasen i ett litet laboratorium i KI i Stockholm.

Metoden är att operera in både konstgjorda samt så kallade reservdelsorgan belagda med stamceller från mottagaren. Sina forskningsrön har han pblicerat i ansedda vetenskapliga tidskrifter som Nature och The Lancet.

Baksidan av myntet är att kolleger anklagar Paolo Macchiarini för forskningsfusk, utredningar från polis och andra myndigheter samt de ovedersägliga dödsfallen.

"Det som slagit mig är hur lite berörd han verkar vara av anklagelserna, det är som om han ser det som lite grus i maskineriet bara. Han själv hävdar att de som dött har gjort det för att de var så sjuka", säger Bosse Lindquist.

När han först hörde talas om historien om stjärnkirurgen trodde han inte på den.

"Men jag tänkte att om patienters liv verkligen har varit i fara och om anklagelserna om att han bedriver tvivelaktigt vetenskapligt arbete är sanna, så är det konstigt att KI stöder det."

För att se vart det bar, gav han sig ut på en ett år lång undersökande resa. För en historia att berätta fanns det. Access fick han genom att etablera ett ömsesidigt förtroende – han gav Paolo Macchiarini plats att berätta, samtidigt som han som filmare fick tillgång till en näst intill overklig historia i realtid.

"Men han är en skeptisk person eftersom han är anklagad och under attack", säger han.

Bosse Lindquist betonar att svaret på frågan om Paolo Macchiarinis skuld inte är huvudsaken utan något som fått ge sig under arbetets gång.

"Jag tänker inte säga vad jag kom fram till nu, det vore att föregripa historien", säger Bosse Lindquist och fortsätter:

"Men jag ger tittarna möjlighet att själva undersöka om han är ett geni eller en bedragare, om han gjort sig skyldig till forskningsfusk, om han använt sig av människor som försökskaniner, och hur Karolinska har skött det hela."

Trådarna i dokumentären löper både bakåt och framåt i tiden. Historien, som utspelar sig på platser som Turkiet, Ryssland, USA, Storbritannien och Sverige är mångbottnad, liksom föremålet för berättandet, Paolo Macchiarini själv.

"Jag skalar av historien lager efter lager och kommer kärnan allt närmare", säger han.

Som om inte det här vore nog, finns det ytterligare en dimension. För den famösa kirurgens kärleksliv verkar inte stå hans professionella dito långt efter.

Den amerikanska tidskriften Vanity Fair har publicerat en fördjupad text om förhållandet mellan Paolo Macchiarini och journalisten Benita Alexander. En historia som rymmer het passion, ja, men också lögner och djupa svek.

Bosse Lindquist säger sig inte ha vetat om den biten av kirurgens liv.

"Jag blev överraskad, eller rättare sagt golvad när jag läste texten. Samtidigt som det var nyheter för mig så kunde jag känna igen en rad aspekter som jag har sett under arbetet med dokumentärserien", säger han.

En komplicerad historia, alltså. Något av Bosse Lindquists signum hittills. På CV:n finns bland annat dokumentärer om bilbränningarna i Tensta och Wikileaks grundare Julian Assange.

"Jag berättar historier som jag inte vet slutet på. Det blir så mycket mer spännande då", säger han.

Första delen av Experimenten sänds i SVT1 på onsdag klockan 20.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera