Hoppa till innehållet

Kemister startar eget

Det bubblar i mer än reaktorkärlen i Arrheniuslaboratoriet på Stockholms universitet.

Tätare samarbeten med industrin gör den nya generationens kemister till entreprenörer.

BRA KEMI. Elis Erbing, Anna-Karin Tidén och Fredrik Björnerbäck håller upp en modell av ett metallorganiskt nätverk, ett poröst material som kan ändra form beroende på omgivning.
BRA KEMI. Elis Erbing, Anna-Karin Tidén och Fredrik Björnerbäck håller upp en modell av ett metallorganiskt nätverk, ett poröst material som kan ändra form beroende på omgivning.Foto: Joey Abrait

”Kemiforskning måste finnas för alla som är intresserade av att utveckla nya idéer och i förlängningen nya jobb i Sverige”, säger Anna-Karin Tidén.

Hon är nyligen tillsatt innovationsexpert på forskningscentret Berzelii Center Exselent på Stockholms universitet. Som första anställd på positionen är Anna-Karin Tidén en indikator på vart utvecklingen för den kemiska sektionen på universitetet är på väg. Ett kulturskifte, där kemister går från forskare till entreprenörer, ser nu dagens ljus.

Exselent bildades 2007 och har i dag 60 verksamma forskare som enbart forskar på porösa material. Enkelt förklarat är det ett kemiskt material som har ett ”hålrum”, lite som en tvättsvamp. Viktiga användningsområden för de porösa materialen är bland annat i läkemedel och för olika typer av miljöförbättringar, som vatten- och naturgasrening. Exselent arbetar nära industrin, vilket är en av anledningarna till att fler forskare nu kommer ut på marknaden med sina idéer. Anna-Karin Tidén förklarar att det till stor del beror på en attitydförändring inom forskarvärlden.

”Det har funnits ett motstånd bland forskare mot att arbeta med dem som har pengar, för att ens egen forskning ’smutsas ned’. Det är en historisk uppfattning som har gällt i 100 år. I dag finns en större förståelse från universitetet att det inte behöver vara på det sättet. Man kan drivas av både forskning och av att tjäna pengar.”

En som håller med är doktoranden Fredrik Björnerbäck som försöker hitta ett sätt att filtrera koldioxid från kolkraftverk så att det inte släpps ut i atmosfären.

”Jag känner att jag skulle kunna kombinera forskningen och företagandet. Jag är intresserad av att lösa stora naturproblem, det är därför jag är här.”

Fredrik Björnerbäck är en av de sex till åtta doktorander, av drygt 40 sökande, som Exselent antar varje år. Arbetsmarknaden för kemister, och forskare i allmänhet, är inte stor och att över huvud taget få en doktorandtjänst är svårt. Efter avlagd examen har de svenska universiteten bara forskarjobb till runt 25 procent av alla doktorer. Med start i vår kommer alla doktorander att gå en obligatorisk entreprenörskurs på Exselent.

”Jag har en liten dröm om att starta ett företag. Man har blivit väldigt inspirerad när forskare som grundat egna företag kommer in och berättar sin historia, om hur de har lyckats. Sedan har det varit bra att få information om patentbiten och hur man kan kommersialisera sina idéer”, säger Fredrik Björnerbäck.

Ett företag som bidragit till attitydförändringen på Stockholms universitet är Xbrane Biopharma. De noterades nyligen på Nasdaq-börsen och är ett portföljbolag hos Stockholmsbaserade Serendipity Ixora. Xbrane tillverkar biosimilarer, motsvarande till generika på biologiskt läkemedel. Företagets utvecklingsavdelning sitter för tillfället i en av lokalerna på Svante Arrheniuslaboratoriet och har i dag ett tiotal anställda och en handfull till på sin produktionsanläggning i Italien.

”För ett litet bolag som startar är detta det bästa stället att vara på. Här umgås man hela dagarna med forskare som är världsledande inom proteinkemi. Det är perfekt att vara i den här stora bubblan där alla experter finns samlade på samma ställe och som är positiva till att dela med sig av sina erfarenheter”, säger David Vikström, chef för utveckling och forskning på Xbrane Biopharma.

Han började sin nya tjänst 2010, bara några dagar efter att han avlagt sin doktorsexamen. Xbrane blev till ur ett kontrollexperiment och har med hjälp av tarmbakterien E. Coli utvecklat ett effektivt sätt att producera svårtillverkade proteiner. Det läkemedel de satsar på att få ut först är en kopia av Lucentis, en medicin mot olika ögonsjukdomar som kan leda till blindhet om de inte behandlas.

”När jag började pratade man inte om företagandet alls, jag hade inte ens en tanke på det. Men på senare år har det blivit en attitydförändring, det är okej med entreprenörskap och det finns en större bredd på vad forskningen kan användas till”, säger David Vikström.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Tjänsterna som förenklar för BRF-styrelsen – och kan öka husets värde

Sitter du med i styrelsen för din bostadsrättsförening? Med rätt förvaltningshjälp kan ni minska arbetstiden samtidigt som huset tas om hand på bästa sätt. Här är tjänsterna som gör störst skillnad.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Riksbyggens fastighetsförvaltning. 

Det är inte ovanligt att ha en tudelad inställning till att sitta med i styrelsen för sin bostadsrättsförening. Man vet att det är ett viktigt uppdrag och som ger möjlighet att påverka, men precis som när det gäller deltagandet på städdagarna finns kanske en liten röst som viskar ”gör det inte”. Lyckligtvis behöver arbetet i styrelsen varken vara tungt eller överdrivet tidskrävande, särskilt om man tar hjälp av en erfaren fastighetsförvaltare.

– En fastighetsförvaltare är en aktör som erbjuder en rad tjänster som gör styrelsearbetet enklare. Samtidigt kan vi skapa stora värden för både styrelsen och föreningen, säger Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.

Tjänsterna sträcker sig från det lilla till det stora och från det strategiska till det praktiska:

• Att hantera föreningens ekonomi. Detta kan inkludera att den löpande bokföringen och årsbokslutet, att ta fram prognoser åt styrelsen som beslutsunderlag eller att lägga upp en långsiktigt hållbar budget.

• Att skapa en bild av fastighetens underhållsbehov och se till att både löpande underhåll och betydande engångsinsatser synkroniseras med den långsiktiga ekonomiska planeringen.

• Att projektleda större eller mindre renoveringar, till exempel dränering, modernisering av passersystem eller takbyte. Detta inkluderar att upphandla entreprenaden och att se till att arbetsprocessen uppfyller aktuella lag- och myndighetskrav.

• Att inventera föreningens energiförbrukning och andra kostnadsposter för att se var det finns pengar att spara.

Hos Riksbyggen finns också alternativet Totalförvaltning, vilket innebär att de tar hand om  fastighetens hela förvaltning. Då sköter de allt ifrån ekonomi, fastighetsservice och lokalvård till mindre eller större ombyggnationer och energioptimering.

– Totalförvaltning innebär att vi samordnar, effektiviserar och hittar synergier mellan de olika områdena. När vi har det helhetsansvaret kan vi dessutom erbjuda föreningen förmånliga priser på andra delar, exempelvis telekom- och energitjänster, som blir gynnsamt för de boende, förklarar Daniel Toftskär.

Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.
Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.

Vissa förvaltare kan även erbjuda digitala lösningar som på konkreta sätt förenklar styrelsearbetet.

– Vi på Riksbyggen erbjuder till exempel appen Mitt Boende. I den kan man se energiförbrukning per lägenhet, kommunicera med alla medlemmar i föreningen, hyra ut gemensamhetslokaler och få det aviserat automatiskt. Det innebär väsentligt mycket mindre administrativt arbete för styrelsen, säger Daniel Toftskär och lägger till:

– Vi har även en digital tjänst som heter Styrelserummet som gör styrelsemötena effektivare genom att man kan boka styrelsemöten, lägga in protokoll och så vidare. All viktig styrelseinformation finns samlad på en plats och arbetet blir inte så personberoende som det ibland kan vara.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen hjälpa er BRF. Be om gratis offert

Att ta in en förvaltare innebär en kostnad för föreningen, men en så pass ambitiös förvaltning kan också innebära stora besparingar och andra fördelar. Brf Storspoven i Umeå räknar till exempel med att spara en miljon kronor per år på en energieffektivisering som de gör tillsammans med Riksbyggen, och Brf Trelleborgshus 1 började sälja el till det lokala energiverket samma år som de installerade solceller tillsammans med förvaltaren.

Daniel Toftskär vill också lyfta värdet som förvaltningen skapar för styrelsen, och det från dag ett.

– Som förvaltare erbjuder vi många produkter och tjänster, men styrelsen har alltid bara en (1) dedikerad kontaktperson hos oss och det är något som många verkligen uppskattar. De spar tid och kan fokusera på frågorna som de själva brinner för samtidigt som de vet att fastigheten är i riktigt goda händer.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen hjälpa er Brf. Be om gratis offert 

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera