Hoppa till innehållet

Kassa strandfynd guld värda

Att bekämpa nedskräpning kräver envishet och mycket jobb. Men det finns en växande rörelse som försöker hålla världens stränder rena från de mest uppseendeväckande grejer.

Foto: Colourbox


Frivilligorganisationen Ocean Conservatory har i 30 år arrangerat kampanjen International Costal Cleanup. Under årens lopp har 11,5 miljoner människor runt om i världen deltagit i arbetet.


Di Weekend har tidigare berättat om entreprenören Boyan Slat som försöker lösa problemet redan till havs med flytande plattformar som samlar upp framför allt plastskräp automatiskt.

Men det avfall och skräp som når stränderna kräver fotarbete. Fjolårets insats, som presenterades vid ett FN-möte i Nairobi på torsdagen, renderade i över 8 miljoner kilo insamlat skräp – motsvarande vikten på 100 Boeing 737.


På listan över de knäppaste fynden från i höstas finns 39 toalettstolar, 28 kylskåp och 149 kundvagnar.

Jamaica kunde dessutom ståta med ett trumset medan städpatrullen i Hongkong kliade sig i huvudet över fyndet av en tuppstaty.


Allra vanligast bland strandfynden är cigarettfimpar, totalt 2 127 565 stycken och drygt en miljon plastflaskor.


Strandrensarrörelsen är starkast i Nord- och Sydamerika tillsammans med Karibien. Även i Filippinerna lockas många volontärer att delta, i fjol hela 250 000 människor.

I rapporten framgår samtidigt att ett ytterst begränsat antal svenskar är med på båten, bara 516 personer i fjol. De samlade dock in drygt ett och ett halvt ton skräp, vilket slår den norska insatsen med råge. I Norge deltog två (2) personer som fick ihop tre kilo skräp.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera