Hoppa till innehållet

Kamp med nya vapen

Familjeägda miljardföretaget Polarbröd har uppnått ett av sina viktigaste hållbarhetsmål – att vara helt självförsörjande med förnybar el.
Men huvudägare Anna Borgeryd lägger ribban högre än så: hon ska rädda mänskligheten, och tar tv-underhållning till sin hjälp.

MED KÄNSLA FÖR KLIMATET. Striden för miljön måste utkämpas på flera plan. Anna Borgeryd, storägare i Polarbröd, har skrivit en relationsroman med hållbarhetsvinkel, som nu ska bli tv-serie.
MED KÄNSLA FÖR KLIMATET. Striden för miljön måste utkämpas på flera plan. Anna Borgeryd, storägare i Polarbröd, har skrivit en relationsroman med hållbarhetsvinkel, som nu ska bli tv-serie.

”Jag har insett att om jag vill vara med och säkra civilisationens framtid måste jag vara mer underhållande och nå ut på ett känslomässigt plan. Därför vill jag skapa konstnärligt innehåll på olika plattformar för att nå ut bredare”, säger hon.

Hon har utsetts till en av Sveriges miljömäktigaste och driver, parallellt med sitt uppdrag som styrelseordförande och chefsstrateg för familjeföretaget Polarbröd, ett hårt opinionsarbete för hur världen måste ställa om sig till mer hållbara försörjningsmodeller.

”Vi vet att det ohållbara vi gör skapar problem och kommer att sluta fungera. Därför behöver vi i tid bygga om försörjningen så att den blir uthållig, och långsiktigt kan fungera i harmoni med naturen. Om vi inte avviker från vår nuvarande kollisionskurs med biosfären riskerar vår civilisation att gå under.”

Rollen som föreläsare och paneldebattör ser hon som lite av en medborgarplikt, och det globala engagemanget har funnits där så länge hon kan minnas.

”För mig har det alltid handlat om en lust att förstå och hitta lösningar. När jag var tonåring skrev jag ett brev till Gorbatjov och tackade honom för att han avslutade det kalla kriget”.

Efter studier i USA där Anna Borgeryd doktorerade i statsvetenskap med inriktning på konflikthantering, blev familjeföretaget Polarbröd 2001 ett heltidsjobb. Intresset för klimat- och hållbarhetsfrågor som väcktes under hennes forskningsår har funnits med hela vägen, och kunskaperna har hon haft stor användning för i familjeföretaget.

Inom Polarbröd har man länge jobbat med stort fokus på resurseffektivitet. 2013 lades grunden till ett ökat hållbarhetsarbete med fyra konkreta hållbarhetsmål som skulle vara uppnådda 2022. Ett av dem, att vara självförsörjande på förnybar el, nåddes redan 2015 efter att koncernen hade investerat över 160 miljoner kronor i att bygga fyra egna vindkraftverk.

”Det innebär att vi nu i praktiken tillför lika mycket el som våra bagerier förbrukar. Magkänslan jag hade att vi kan göra större nytta än vad vi tror för mänskligheten är stärkt av vi nått förnybarhetsmålet”, säger hon.

Hon beskriver Polarbröd som ett labb och en pilotstudie för hållbarhet i praktiken, där man kan se vad som är enkelt respektive svårt i omställningen till full hållbarhet.

”Vi kan dra lärdomar av det vi gör och berätta för lagstiftarna hur det gått och vad man borde göra”.

Det finns en viss frustration i att vi inte får en mer hållbarhetsfrämjande samhällsstyrning snabbt nog, och att beslutsfattare inte lyssnar tillräckligt på naturvetare, vilket hon menar beror på att vi lever i en ”falsk världsbild”.

Debutboken ”Tunna väggar”, som kom 2013 och som representerar hennes tredje ben i kampen för hållbar försörjning, är en relationsroman men handlar just om slöseriet med jordens resurser. Genom det egna företaget Globalans Productions, vill hon på ett mer emotionellt sätt nå ut med sitt budskap i enlighet med talesättet ”If you want to change the world, change the story”.

”Vi lever i en farligt felaktig berättelse, där myten om naturen som oändlig, gratis och oförstörbar ännu tillåts styra. Att berätta om sambanden och om vad som håller på att hända på ett mer känslomässigt plan är därför ett viktigt komplement till det konkreta, men mer småskaliga, omställningsarbetet i Polarbrödskoncernen.”

Hon har samlat på sig ytterligare material både till en dokumentär tv-serie och en spelfilm. Men just nu är allt fokus på den tv-serie som ska produceras baserad på ”Tunna väggar”. Företaget ligger i förhandlingar med både svenska och internationella produktionsbolag och finansiärer. Projektet har fått utvecklingspengar från Svenska Filminstitutet.

”Min önskan är att skapa en serie av hög internationell kvalitet med underhållning som berör för att skapa förståelse för vad som händer i världen”.

Tv-serien är i förproduktion, med internationella titeln ”Thin walls”, och premiären planeras till våren 2019.

Vad vill du uppnå med ditt arbete, inom och utanför Polarbröd?
”Jag är del i en värld av människor som försöker säkra framtiden, det yttersta målet är att vi ska lyckas”.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera