Hoppa till innehållet

Kaffereklam ger chans till nytt liv

Kaffeföretaget Kenco återupplivade sitt varumärke genom att rädda utsatta ungdomar undan Honduras gängkrig.

Kampanjen Coffee vs Gangs tog innehållsmarknadsföring till nya nivåer.

UNGDOMSGÄNG. De 20 studenter som deltog i projektet Coffee vs Gangs i Honduras.
UNGDOMSGÄNG. De 20 studenter som deltog i projektet Coffee vs Gangs i Honduras.Foto: Foto: Adam Hinton

Storbritanniens näst största kaffevarumärke Kenco har gjort sig känt för sin etiska hållning och sina tydliga ställningstaganden. På senare år har denna uppfattning om varumärket tappat i styrka, vilket har påverkat både försäljning och position på marknaden.

För att bryta trenden beslöt Kenco för drygt ett år sedan att hitta en etisk idé som kunde återuppliva varumärket och engagera konsumenterna.

Resultatet blev en långt ifrån traditionell reklamidé som tog avstamp i Honduras gängkultur. Kenco skulle ge 20 ungdomar i Honduras en chans att komma undan de brutala gängkrig, som ligger bakom en av världens högsta mordfrekvenser, genom att utbilda dem i kaffeodling.

Honduras är världskänt för sitt kaffe, och merparten av Kencos kaffe produceras där. Denna koppling blev fröet till kampanjen Coffee vs Gangs.

Projektet skulle dokumenteras löpande och innehållet publiceras i Kencos egna kanaler i form av så kallad innehållsmarknadsföring.

”Vi har jobbat med det tidigare men aldrig i närheten av med den här typen av resurser och mänskliga insatser”, säger Martin Andreasen, marknadsdirektör för Kenco i Storbritannien.

Vad som skiljer ett projekt som Coffee vs Gangs från vad man vanligtvis skulle koppla till en csr-aktivitet, är kopplingen till Kencos verksamhet och varumärke, förklarar Martin Andreasen.

”Projektet representerar precis det Kenco vill stå för, att utmana status quo och flytta fram agendan. Csr kan annars ofta handla om engagemang som ligger utanför det varumärket och företaget står för”, säger Martin Andreasen.

Fredrik Svensson från kommunikationsbyrån Folket Sthlm säger att gränsen mellan csr och så kallad green washing – företag som använder marknadsföring för att ge en bättre bild av sig själva – ofta är tunn, i synnerhet när företag använder sina csr-initiativ i sin marknadsföring.

”Ibland är det bättre att låta konsumenten själv hitta de csr-intiativ man som företag gör än att skryta om dem. Men Kenco lyckas genom att trovärdigt göra ett initiativ som inte bara är bra för de människor de hjälper utan också har en naturlig koppling till Kencos produkt”, säger han.

Kampanjen skulle bli ett kostsamt högriskprojekt. Bara att rekrytera ungdomarna till kampanjen på gatorna i San Pedro Sula, världens mest våldsamma stad, var riskabelt, och Kenco fick ta hjälp av lokala ideella organisationer för att sprida ryktet om projektet.

Att antalet deltagare begränsades till 20 hade just med säkerhet att göra.

”Vi behövde kunna garantera säkerhet för ungdomarna 24 timmar om dygnet. För detta krävdes stora mänskliga och ekonomiska resurser och stor försiktighet", säger Martin Andreasen.

Deltagarnas namn fingerades och innehållet från projektet blockerades i sociala medier i hela Honduras så att inga gängmedlemmar kunde dela Kencos marknadskommunikation.

Hur såg ni på risken att något skulle kunna hända någon av ungdomarna?

”Risken fanns där. Vi frågade oss vad som var bäst, att vi tog risken och samtidigt belyste problemet, eller att vi inte gjorde det, vilket skulle kunna få än värre konsekvenser."

Av 20 ungdomar tog sig 19 igenom programmet. Kenco samarbetade med ett dokumentärfilmbolag som filmade deltagarnas tragiska livshistorier, och samtidigt fångade upp drömmar och förhoppningar.

Dokumentärfilmerna lades ut på Youtube och Facebook, och en tv-kampanj i Storbritannien skapade uppmärksamhet kring projektet.

En viktig del i marknadsföringen har varit samarbetet med brittiska The Telegraph och Irish Times, om sponsrat innehåll. Tidningarna fick journalistisk frihet att rapportera om projektet på köpt annonsplats.

Resultatet av kampanjen har varit över förväntan. Engagemanget för innehållet har varit stort och spridningen likaså.

”Vi är väldigt nöjda, även om det var hårt arbete. Folk kopplar i betydligt högre utsträckning varumärket till etiska värden, och till kvalitet, och vår marknadsandel har vuxit sedan vi lanserade kampanjen”, säger Martin Andreasen.

Vad har varit den största utmaningen?

”Att hitta balansen mellan att göra rätt och inte bli för sensationell. Även att få konsumenterna att förstå problemen, att skapa en koppling mellan dem och det vi gör.”

Innehåll från SCAAnnons

Så skapar SCA global klimatnytta med sin förnybara råvara

Susanne Rutqvist, Climate Lead på SCA, här tillsammans med företagets batteridrivna timmerbil.
Susanne Rutqvist, Climate Lead på SCA, här tillsammans med företagets batteridrivna timmerbil.

SCA använder en modell för att optimera sitt klimatarbete och göra det till en del av sin affär. Visionen är en resurseffektiv och grön cirkulär bioekonomi.

– Våra förnybara produkter skapar global klimatnytta när volymen varor som kan ersätta produkter med stort fossilt avtryck växer, säger Susanne Rutqvist, Climate Lead på SCA.

Som ett led i sitt hållbarhetsarbete har SCA utvecklat en klimatmodell som på ett överskådligt sätt visar hur företaget och dess produkter bidrar i arbetet mot klimatförändringarna. Enbart under 2023 bidrog bolagets verksamhet med en positiv klimatnytta på 13 miljoner ton koldioxidekvivalenter.*

– Det är många företag som kämpar för att komma till noll, så vår stora positiva nytta är vi väldigt stolta över. Varje år bidrar vi med en nettonytta i en storlek som motsvarar den belastning som personbilar, lätta och tunga lastbilar, bussar och motorcyklar orsakar tillsammans, säger Susanne Rutqvist.

Modellen bygger på tre positiva komponenter: skogens nettoupptag av koldioxid, kol som lagras i skogsbaserade produkter och undvikna utsläpp, alltså när bolagets förnybara produkter ersätter användning av produkter med högt fossilt avtryck. Till detta subtraherar man de fossila utsläpp som man själv orsakar i sin verksamhet.

– Skogen binder koldioxid. Sköter man sin skog bra som vi gör på SCA, genom ett aktivt skogsbruk där man låter skogen växa, blir inbindningen av kol högre. När vi sedan använder vår skog för att tillverka produkter som till exempel byggmaterial i trä, och papper som kan användas i förpackningar, kan material med högt fossilt avtryck som exempelvis plast, stål och betong, ersättas, förklarar Susanne Rutqvist.

SCA minskar ständigt sina egna utsläpp

SCA arbetar på bred front med att minska sina egna fossila utsläpp. Man har bland annat ingått ett samarbete med en svensk lastbilstillverkare för att utveckla en batteridriven timmerbil. En första prototyp är redan i drift.

När träd sågas till virke tar man på SCA hand om sågspånet. Det kan pressas till pellets som då blir ett bränsle med högt energivärde. Vid en ny anläggning vid SCA:s sågverk i Rundvik kommer man kunna producera mellan 25 000 och 30 000 ton pellets per år. Det ersätter fossil råvara i företagets mesaugnar för framställning av pappersmassa.

– Med låg klimatpåverkan från pellets får vi en näst intill fossilfri industriprocess när vi producerar våra förnybara varor. Det bidrar till att motverka klimatförändringarna, säger hon.

Tallolja från SCA har stor potential

Tallolja är en restprodukt vid framställningen av pappersmassa, och kan ersätta fossilbaserade ämnen. I dag finns tallolja i en mängd vardagsprodukter, som i såpa, lim, tejp, fasad- och väggfärger. Tallolja kan dessutom raffineras till flera olika substanser, som biodiesel.

Tillsammans med en finsk aktör har SCA ingått ett partnerskap i syfte att satsa på storskalig produktion av biobränsle.

– Den bästa klimatåtgärden i skogen är att bruka den och ta tillvara på dess möjligheter och resurser på rätt sätt. Det gör vi på SCA, avslutar Susanne Rutqvist.

Om SCA
Kärnan i SCAs verksamhet är den växande skogen, Europas största privata skogsinnehav. Kring denna unika resurs har SCA byggt en välutvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara. SCA erbjuder förpackningspapper, massa, trävaror, förnybar energi, tjänster för skogsägare och effektiva transportlösningar.

Läs mer på: www.sca.com 

* Källa: www.sca.com/siteassets/investors/reports-and-presentations/annual-reports/2023/scas-arsredovisning-2023_sve_klickbar.pdf

Mer från SCA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SCA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera