Hoppa till innehållet

»Jag hade skivorna längst bak i backen«

Sju frågor till Per Alexanderson, som sedan fem år tillbaka styr över Lisebergs scener som i år gästas av så vitt skilda artister som Miriam Bryant, discoglittrande Chic och de danska rockarna i D.A.D.

SMÅLÄNNING. Uppvuxen i Hultsfred var Per Alexanderson med och skapade festivalen som satte orten på kartan.
SMÅLÄNNING. Uppvuxen i Hultsfred var Per Alexanderson med och skapade festivalen som satte orten på kartan.

Det är ganska stor bredd på årets program, med 1970- och 1980-talsband som samsas med mer moderna artister som till exempel Miriam Bryant och Bob Log III. Hur tänker du för att få till rätt mix?
”Det handlar lite om vad som finns tillgängligt och vad man har ekonomisk möjlighet att göra. Man får försöka hitta artister som kan locka vissa målgrupper och sedan få till en skön fördelning på det.”

Vad ligger er bokningsbudget på?
”På Stora scenen ligger den på ungefär 10 miljoner kronor”.

Historiskt sett har Liseberg haft besök av stora internationella stjärnor som Sammy Davies Jr, Jimi Hendrix, Rolling Stones och Edith Piaf. Kan ni fortfarande konkurrera om den typen av världsstjärnor?
”Det beror på hur man definierar världsstjärnor. Vi kan inte ta del i exklusivitets-budkrigen med de större festivalerna. De musklerna har vi inte. Det har att göra med att hela musikindustrin har förskjutits de senaste 15 åren. Drygt 50 procent av omsättningen i den svenska musikindustrin i dag är livemusik, så biljettpriserna har självfallet gått upp. Det är där artisterna kan hämta pengar, när de traditionella intäkterna försvinner.”

Vilka är era största konkurrenter?
”Vi samarbetar så mycket som möjligt med Gröna Lund eftersom vi är så lika, med låga priser, öppna parker, inga åldersgränser. Vi konkurrerar med samma saker som nöjesparker generellt gör, som till exempel underhållning. Annars är det kanske nischade klubbar som kan erbjuda en någorlunda annorlunda upplevelse. ”

Hur är det med era återkommande programpunkter som Carl-Einar Häckners varieté och Lotta på Liseberg? Kommer de tillbaka i år?
”Ja, Lotta Engberg kör på som vanligt. Carl-Einar Häckner kör sin sista säsong i år, eller gör i alla fall en paus. Sven-Bertil Taube gör som vanligt ett uppträdande på Stora scen.”

Vilken är din drömbokning?
”Det är ett band som bildas i dag och blir så pass stora så att de kan stå på vår stora scen nästa sommar och att vi är delaktiga i processen att upptäcka dem.”

Vad ser du mest fram emot att se i sommar?
”Det är Chic, utan konkurrens. Det är mitt favoritband sedan jag var 16 år, men jag hade skivorna längst bak i backen för jag var ju punkare. Men jag älskar disko.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera