Hoppa till innehållet

»Inte åldern som avgör«

Om inte annat så kommer Fredrik Reinfeldt att bli ihågkommen för att han som statsminister uppmanade folk att arbeta tills de blir 75 år.
Det konstaterar han själv i sin bok ”Nya livet”, där han skriver om livets nya faser och de stora samhällsförändringar som pågår.

NYA SIDOR. Fredrik Reinfeldts bok handlar om dramatiska samhällsförändringar och hur vi måste förändra vårt tänkande när livets faser blir fler i takt med att vi lever längre.
NYA SIDOR. Fredrik Reinfeldts bok handlar om dramatiska samhällsförändringar och hur vi måste förändra vårt tänkande när livets faser blir fler i takt med att vi lever längre.Foto: Foto: Jack Mikrut

Fredrik Reinfeldts bok handlar om att komma i gång vid 25, börja om vid 50, arbeta till 75 och leva till 100. Men precis som hans tidigare utspel om att jobba till 75 ska dessa siffror inte tolkas bokstavligt, det handlar mer om en riktning, vart vi är på väg. 75 är inte det nya 65, alltså en ny pensionsålder.

”Det jag sa var att de som vill och kan ska jobba uppåt 75”, förtydligar Fredrik Reinfeldt.

Någon exakt pensionsålder finns inte längre, det rör sig om ett spann mellan 61 och 67 års ålder inom vilket man kan börja lyfta sina pensionsmedel. Ändå sitter siffran 65 kvar i folks medvetande. Fredrik Reinfeldt kallar det ”en mental barriär i hela samhällskroppen”.

”När jag kom in i politiken fanns det här 70-årsresonemanget som man också hör om i styrelsesammanhang i näringslivet. Inom politiken hade vi gränsen att vid 70 borde man inte få förlängning eller några nya uppdrag. Jag tror att det vore bra om vi kunde komma bort från alla sådana här ålderstreck.”

”Har du mer att ge och kan vinna människors förtroende så är det inte åldern som avgör, då kan du fortsätta.”

USA har precis valt sin äldsta president genom tiderna, Donald Trump kommer att vara 70 år och 220 dagar när han tillträder ämbetet. Hillary Clinton hade blivit den näst äldsta om hon hade vunnit.

”Jag såg att John McCain blev omvald för en ny sexårig mandatperiod som senator för Arizona. Han är 80 år”, konstaterar Fredrik Reinfeldt.

”Den del av befolkningen som växer är de äldre och då måste vi förlita oss på att de är aktiva och fortsätter arbeta. Annars kommer inte samhällsekvationen att gå ihop.”

Fredrik Reinfeldt hävdar att synen på äldre och pensionsålder redan är på väg att ändras.

”Det är konstant folk som stoppar mig på gatan och rapporterar att de fortsätter jobba. Det är närmast en folksport att berätta för mig hur mycket de jobbar, och gärna när de är 70 år eller över. De säger: ’Jag fortsätter jobba, jag lyssnar på dig’.”

”Det är väl det som sker när man säger något som känns väldigt avlägset. Först reagerar många instinktivt att det känns jobbigt att tänka sig att jobba till 75. Men så sjunker det in och man får en förskjutning i människors självbild.”

Men räcker jobben till alla? I sin bok hänvisar Fredrik Reinfeldt till beräkningar gjorda av nationalekonomen Stefan Fölster som visar att 53 procent av alla jobb i Sverige kan komma att försvinna inom 20 år.

”Men Fölster påpekar också att uppemot en halv miljon jobb redan har försvunnit under de senaste tio åren, men ersatts av andra. Det är ett jobbskifte, alltså att vissa typer av jobb ersätts av andra.”

”Det intressanta, tycker jag, är att vi inte ska vara alldeles säkra på att det bara är lågkvalificerade jobb som försvinner och så uppstår det mer högkvalificerade jobb i stället. Vi talar om robotar som kan utföra läkarsysslor till exempel.”

”Det kommer att finnas stora grupper som känner sig vilsna och som kanske inte är lika anställningsbara som andra, det upplever jag som vår tids svåraste problem.”

Och det är de som röstade på Trump?
”Det känns som att den här lite äldre, arga vita mannen som hade stor påverkan i det här valet inte riktigt har tagit in de förändringar som är på väg. I stället för att förbereda sig bättre och tänka igenom sitt liv så blir han frustrerad.”

”Om man inte ser något hopp, om man inte ser någon framtid eller känner igen sig då hoppas man att något som har varit ska återskapas. Men det är jag alldeles övertygad om att det inte kommer att ske.”

Men den arga vita mannen, som du skrev om på Di:s debattsida dagen efter att Trump vann, är ju ganska gammal. Är det inte för sent för honom att ställa om?
”Min tes är att i grunden är du aldrig för gammal för att förändra ditt liv.”

”Det är inte så att man måste ha samma yrke hela livet, man kan faktiskt skifta. Det är därför jag säger börja om vid 50. Det kan ju i och för sig delvis bero på att jag själv är i den åldern. Tidigare var 50 som att passera något slags livets höjdpunkt, därefter började man tänka på att trappa ned. Nu börjar det förändras.”

Men det är ju inga arbetsgivare som anställer någon som är i 50-årsåldern.
”Jag riktar den här boken även till arbetsgivarna. De tittar bara på nyutexaminerade, välutbildade, yngre. Jag ställer frågan: borde ni inte ha en ny talangscouting av människor mitt i livet också, av 50-plussare som har vuxna barn och gott om tid att jobba och är fulla av kraft att börja en andra karriär. Ett samhälle kan ju förändras om vi bara förmår ändra vårt tänkande.”

”En av de största förändringarna som sker är att vi lever längre. Det ger nya livsfaser, men det kräver lite annan planering av livet. Man kan inte ta sina egna föräldrar och hur det har varit som utgångspunkt, man måste tänka om.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera