Hoppa till innehållet

Industrivärdens vd håller sig cool i krisen

Efter skandalerna ska hon sätta en ny företagskultur och återupprätta förtroendet för Industrivärden.
I Förnuft & känsla, Di:s nya podd om ledarskap, berättar Helena Stjernholm om den första tiden som vd för maktsfären.

PRATAR LEDARSKAP. Caroline Åkerlund möter Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, i det första avsnittet av podden Förnuft & Känsla.
PRATAR LEDARSKAP. Caroline Åkerlund möter Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, i det första avsnittet av podden Förnuft & Känsla.Foto: Amanda Lindgren

För ett halvår sedan tillträdde Helena Stjernholm som vd för börsbolaget Industrivärden. Då hade företaget precis gått igenom en turbulent tid, efter SCA-skandalerna, där både jaktresor och privatjetresor hade uppmärksammats. Avslöjandena fick till följd att både Industrivärdens vd Anders Nyrén och styrelseordförande Sverker Martin-Löf tvingades bort från sina poster.

”Jag tror att det känns att det är nytt, det känner alla. För sedan jag klev in gör vi saker på ett lite annat sätt, dels för att jag är här, dels på grund av det som hände tidigare”, säger Helena Stjernholm, i premiäravsnittet av Di:s nya podd Förnuft & känsla.

Hon har redan hunnit sätta en ny strategi för börsjätten som värderas till 61 miljarder kronor. Bland annat har avkastningskraven skärpts.

”Utmaningen framöver blir att leverera på den nya strategin, och att hålla engagemanget och energin uppe, även om man inte ser resultatet på en gång.”

Men en lika viktig uppgift för Helena Stjernholm är att bygga en ny företagskultur på Industrivärden, som också ska avspegla sig i innehavsbolagen till exempel SCA, Skanska och Handelsbanken.

”Jag tycker att jag har hyfsad koll, även om den nog kan bli ännu bättre. Man bygger inte en företagskultur över en natt, men det går i rätt riktning.”

I podden berättar hon även om sitt ledarskap och de erfarenheter hon byggde upp under sina 17 år på riskkapitalbolaget IK investment partners. Bland annat tar hon upp lärdomarna från sin värsta kris som ledare, när hon var Sverigechef för IK som ägde vårdbolaget Attendo när Carema-skandalen bröt ut.

”När man ska koppla av på helgen och gå på en middag eller stå på någon av sönernas fotbollsträningar och folk kommer fram och undrar: ’Hur kan du jobba när du har sett hur det är på Carema?’, då är det tufft”, säger hon.

En av de viktigaste delarna i krishanteringsarbetet var att hålla ihop arbetslaget, så att alla kände att det fanns stöd att hämta i gruppen när trycket blev för hårt. En annan erfarenhet hon tar med sig från IK är att, även i pressade situationer, tänka igenom sina beslut innan hon agerar.

”Det bästa tipset jag fick under den tiden var att inte låta sig stressas till den grad att man reverserar det man har gjort. När paniken kommer och osäkerheten är stor är det nämligen lätt att göra för mycket pudel. Därför valde vi till exempel att behålla de rörliga ersättningarna på Attendo, medan Carema tog bort dem, om jag minns rätt.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera