Hoppa till innehållet

Ikea inspireras av 1700-talssekt

Ikea har hittat inspiration hos en kontroversiell engelsk frikyrkosekt från 1700-talet när möbeljätten tagit fram en ny köksserie som ska ge ditt kök en "varm och rustik känsla".

SHAKER-INSPIRERAT. Hela askstammen används i tillverkningen av köksserien Torhamn som ska frammana "en stark tradionell känsla", enligt Ikea.
SHAKER-INSPIRERAT. Hela askstammen används i tillverkningen av köksserien Torhamn som ska frammana "en stark tradionell känsla", enligt Ikea.Foto: Foto: Ikea

När Ikea presenterar sina vårnyheter står en produktserie ut mer än de andra. Och det inte till dess yttre form, utan för sin bakgrundshistoria.

När Ikea-designern Mikael Axelsson började sitt arbete med de nya köksfronterna Torhamn, ville han skapa ett kök med en stark traditionell känsla. I ett pressutskick från Ikea berättar han:

”Jag inspirerades av shakerstilen som kombinerar funktion med enkel, ärlig design och hantverkskunskap. Jag använde massivt trä i dörrarnas ram och askfaner i fyllningen, och förstärkte uttrycket med smidda handtag."

Shakers är en särpräglad asketisk protestantisk frikyrkorörelse som ursprungligen uppstod i England i början av 1700-talet. Sekten, som förordade celibat för alla medlemmar, fick sitt namn eftersom de under sina böner kom i skakningar eller extatiska tillstånd.

I dag är Shakers-sekten så gott som utdöd. I dag finns bara en handfull medlemmar kvar, bosatta i Sabbathday Lake i Maine.

Men Shakers-stilen får nu alltså luft under vingarna tack vare den svenska möbeljätten.
"I februari presenterar vi många nyheter som andas tradition och hantverk. Ett exempel är köksfronterna Torhamn i shaker-inspirerad stil som ger köket en rustik och varm känsla", skriver Ikea i pressutskicket.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera