Hoppa till innehållet

I balans på tre hjul

Han ville hitta ett nytt sätt att ta sig till jobbet, men insåg efter hand att hans uppfinning snarare var ett träningsredskap än ett transportmedel.
Svenske Jonas Eliasson har skapat den trappcykel som i två omgångar gjort succé på crowdfunding-plattformen Kickstarter.

KROPPSKONTROLL. Uppfinnaren och entreprenören Jonas Eliasson på Me-Movern, som väger ungefär 20 kilo och är patentskyddad på relevanta marknader inklusive Kina.
KROPPSKONTROLL. Uppfinnaren och entreprenören Jonas Eliasson på Me-Movern, som väger ungefär 20 kilo och är patentskyddad på relevanta marknader inklusive Kina.Foto: Foto: Cicci Jonson

Han fick idén till sin trehjuling när han pendlade i Stockholm.

”Det tog 15 minuter till tunnelbanan och 15 minuter därifrån. Sedan tog själva resan bara fem minuter. Jag ville hitta ett sätt som gjorde att jag snabbare kunde komma till och från stationen”, säger Jonas Eliasson.

Att fordonet skulle gå att vika ihop var viktigt.

I flera år existerade det nya färdmedlet bara i hans huvud, något han funderade över när han skulle sova. I slutet av 2010 var han redo att sätta planerna i verket. Han startade sitt företag i Danmark, där han är bosatt sedan 1998. För att sedan komma i gång med produktionen tog han hjälp av crowdfunding-plattformen Kickstarter. Planen var att få in 100 000 dollar, men målet överträffades med råge. Hela 300 000 dollar fick man in.

Den lyckade kampanjen var givetvis viktig för företaget rent finansiellt, men hade även andra fördelar. Uppmärksamheten blev stor och kampanjen skapade även en relation till kunderna. Tack vare återkopplingen förstod Jonas Eliasson och hans medarbetare på allvar att det var ett träningsredskap de hade tagit fram.

Nästa produkt skulle därför komma att få en ännu tydligare träningsinriktning. Än så länge har cirka 1 000 trappcyklar sålts och levererats. Kunderna finns tack vare Kickstarter över hela världen.

”Det var en mardröm logistiskt sett, speciellt efter det första projektet då vi sålde utan begränsning – både till Vladivostok, Sydafrika och Nya Zeeland. Fram till i dag har vi mest sålt till Hongkong, USA och Schweiz”.

Framöver kommer man dock att fokusera mer på Skandinavien. Omsvängningen till motion och hälsa är därför av högsta vikt. I cykelälskande Danmark fungerar det inte alls att marknadsföra ett konkurrerande transportmedel.

”Nu när vi kör den här motionsinriktningen är läget helt annorlunda.”

Rent juridiskt är Me-Movern visserligen en cykel, men man står upp i stället för att sitta ned. Man trampar heller inte framåt som på en cykel, utan lyfter i stället en fot i taget och låter kroppsvikten sköta resten. Svänger gör man genom att luta sig, vilket påminner lite om skidåkning.

”När man kör på den här använder man hela kroppen, det har vi undersökt i medicinska tester. Speciellt den del som kallas kroppsstammen – ben, rumpa och core”, säger uppfinnaren Jonas Eliasson och gestikulerar mot bålen.

Själva träningskonceptet har till stor del utvecklats i Schweiz, där en tidigare spinning- och triathloninstruktör nu håller klasser med det rullande träningsredskapet. 

Ett annat närliggande område där Jonas Eliasson tror att produkten kan vara gångbar är inom rehabilitering. Belastningen är låg samtidigt som man kommer åt mängder med viktiga småmuskler bara genom att hålla balansen.

Landsting och sjukgymnaster är tänkbara kunder. Redan nu används den av löpare på olika nivåer, bland annat som ett rehabiliteringsredskap.

Det åkdon som Di testar tillhör faktiskt Wilson Kipketer, som tävlat i den absoluta löpartoppen för både Danmark och Kenya. Han hade tidigare världsrekordet på 800 meter utomhus och har tagit flera VM-guld.

”På Me-Movern står man på ett ben hela tiden och då tränar man kryssbalansen och alla småmuskler runt om ryggraden och lederna”, säger Jonas Eliasson.

Bland konkurrenterna finns bland annat Elliptigo och Run4 som också skapat produkter där användaren står upp och trampar.

”Att sitta ned är en dräpare på alla sätt. Det är helt onaturligt för kroppen som är gjord för att stå och arbeta med sin balans”, säger Jonas Eliasson.

”Tanken är att skapa flexibilitet, man ska alltid ha möjligheten att välja att träna. Man behöver inte träna en timme i sträck inne på ett gym. Det viktiga är att man under en minut får upp pulsen och gör det ett par gånger om dagen. Det ger extrem hälsoeffekt.”

Innehåll från PhilipsAnnons

Sjukvårdens stora klimatavtryck – så kan det minskas

Hälso- och sjukvården bidrar till klimatkrisen. Men med mer energieffektiv medicinsk utrustning kan utsläppen minska avsevärt. – Vi vill göra det enklare för vårdgivare att ta hand om både patienten och planeten samtidigt, säger Stephanie Sievers, Nordenchef på Philips. 

I takt med att klimatkrisen intensifieras hårdnar kraven på omställning för alla – även för hälso- och sjukvårdsindustrin. Stephanie Sievers är Nordenchef på Philips Healthcare, global leverantör av högteknologisk medicinsk utrustning. Hon betonar att hälso- och sjukvårdssektorns utsläpp och påverkan på klimatet inte ska förringas – i en rapport från 2019* beräknades vårdens totala koldioxidavtryck uppgå till 4,4 procent av de globala nettoutsläppen av växthusgaser. 

– Hälso- och sjukvårdssektorn har en stor påverkan på klimatet och bidrar i hög grad till klimatkrisen. Faktum är att utsläppsmängden nästan är dubbelt så stor som från flygindustrin*. Hela vårdsektorn behöver därför nu på allvar planera och genomföra sin omställning – och i det arbetet finns enorma möjligheter, säger Stephanie Sievers.

Philips erbjuder flera olika lösningar som möjliggör för sjukhusen att erbjuda patientsäker, högkvalitativ hälso- och sjukvård, samtidigt som de minimerar sin miljöpåverkan. Med sin nya hållbarhetsplattform ”Care means the world”* vill de tydliggöra den starka kopplingen mellan en hälsosam planet och en hälsosam befolkning. 

Ett exempel på hur Philips stöttar sjukhusen att minska sitt klimatavtryck är mer energieffektiv röntgenutrustning – såsom Philips senaste CT- och MR-maskiner vars energiförbrukning är upp till 62 procent lägre*. Ytterligare ett exempel är de utsläppsanalyser och åtgärdsplaner som Philips erbjuder sjukhus runtom i världen. På Tammerfors hjärtsjukhus i Finland accelererar man nu sin omställning till klimatneutralitet* med hjälp av just ett sådant analysarbete. 

– Medvetenheten kring hälso- och sjukvårdssektorns betydande klimatpåverkan ökar inte bara hos Philips Healthcare och andra globala storbolag. Även makthavare och ledare världen över, inom såväl hälso- och sjukvård som inom miljö och klimat, ger ämnet mer uppmärksamhet. Det märktes inte minst på FN:s senaste klimatkonferens, COP28, där hälsa för första gången var en del av dagordningen, fortsätter Stephanie. 

Att hälso- och sjukvårdsfrågan inkluderades på COP28 resulterade i en deklaration* där ledare från hela världen gemensamt underströk det brådskande behovet av mer hållbara hälso- och sjukvårdssystem. En viktig milstolpe som kommer att accelerera omställningen framåt, tror hon. Hon ser att fler sjukhus planerar att följa i fotspåren efter Tammerfors hjärtsjukhus och mer systematiskt se över och minska sina utsläpp. 

– Sjukhus världen över vill göra vad de kan för att minska sin klimatpåverkan, men få vet var de ska börja. Nu ser vi ett skifte, där förståelsen för sjukvårdens stora klimatansvar ökar. Vi ser fram emot att få göra det möjligt för fler vårdgivare att ta hand om både patient och planet – samtidigt, avslutar Stephanie Sievers. 

Läs mer på: https://www.philips.se/healthcare 

* https://www.bmj.com/content/366/bmj.l5560.full

* https://ourworldindata.org/co2-emissions-from-aviation 

* https://www.philips.com/a-w/about/environmental-social-governance/care-means-the-world.html 

* https://acc.philips.com/a-w/about/news/archive/standard/news/press/2023/20231019-philips-supports-tampere-heart-hospital-in-finland-to-decarbonize-its-clinical-operations.html 

* https://acc.philips.com/a-w/about/news/archive/standard/news/press/2023/20231019-philips-supports-tampere-heart-hospital-in-finland-to-decarbonize-its-clinical-operations.html 

* https://www.who.int/publications/m/item/cop28-uae-declaration-on-climate-and-health 

 

Mer från Philips

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Philips och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera