Hoppa till innehållet

Hyenorna tillbaka i rampljuset

I morgon ställs verket Hyenorna på Stureplan ut för första gången sedan det beslagstog av Stockholms stad för fem år sedan. Utställningen Kvadrart rymmer också verk från ett hundratal andra gatukonstnärer.

EN I FLOCKEN. ”’Hyenorna vid Stureplan’ är välgenomtänkt och har en hög ambitionsnivå. Det är sådana som mig verket gör åtlöje av, men jag älskar det”, säger Jimmie Hall, fastighetsutvecklare och gallerist.
EN I FLOCKEN. ”’Hyenorna vid Stureplan’ är välgenomtänkt och har en hög ambitionsnivå. Det är sådana som mig verket gör åtlöje av, men jag älskar det”, säger Jimmie Hall, fastighetsutvecklare och gallerist.Foto: Foto: Amanda Lindgren

Verket ”Hyenorna vid Stureplan”, väckte stor uppmärksamhet i Stockholms stadsmiljö under en dryg vecka sommaren 2011. Flera betongskulpturer föreställande rödögda hyenor göts då, utan stadens tillåtelse, fast i betongplattor nära Stureplan.

Bakom verket stod en gatukonstnär med pseudonymen Olabo, som också hade satt upp en informationsskylt i närheten, innehållande svidande samhällskritik mot kulturen inom den svenska överklassen.

”’Hyenorna vid Stureplan’ är välgenomtänkt och med en otroligt hög ambitionsnivå. Det är typ sådana som mig verket gör åtlöje av, men jag älskar det”, säger Jimmie Hall, fastighetsutvecklare och gallerist.

När konstutställningen Kvadrart slår upp portarna i morgon den 17 mars kommer gatukonst och hundratal konstverk, från lika många olika upphovsmän, att ställas ut till allmänhetens beskådan.

Bakom konceptet står Jimmie Halls galleri Wallery, som han har som sidosyssla bredvid sitt ordinarie arbete som utvecklare av kommersiella fastigheter.

”Som människa vill du ha kickar och upplevelser. Det tycker jag att vi kan förmedla med vår utställning”, säger Jimmie Hall.

Han fick idén att starta ett galleri enbart för gatukonst för tre år sedan, i sin frustration över att gatukonsten svartmålades i samhällsdebatten och reducerades till klotter.

”Medierna har skrivit så mycket skit om konstformen. Det har retat mig. I och med att jag sedan tidigare kan försäljning startade jag Wallery som ett hobbyprojekt. Jag tänkte att det kunde fungera som min megafon ut till marknaden för att visa hur duktiga de här konstnärerna är.”

Jimmie Hall var själv en flitig graffitimålare under sin uppväxt i Stockholmsförorten Haninge på 1980- och 1990-talet.

”Ingen av mina egna målningar finns antagligen kvar i dag på grund av nolltoleransen mot graffiti i Stockholm. Men jag har faktiskt tänkt ta mig ut till skogarna, där jag målade lite väggar längs med pendeltåget, för att undersöka saken”, säger han.

Detsamma gäller för de flesta andra gatukonstnärer. Deras verk försvinner lika snabbt som de uppstått. Tanken bakom Wallery är att ge gatukonstverken möjlighet att hitta mer bestående hem.

När ”Hyenorna vid Stureplan” beslagtogs av Trafikkontoret fick de stanna hos dem till 2013, innan de återgick till konstnärens ägo. Denne sålde då verket till en anonym privatperson. Verket är just nu inte till salu. Pr-konsulten Susanne Krutrök har av ägaren utsetts till konstverkets talesperson.

”Ägaren har bara som syfte att de ska räddas till framtiden. Förhoppningsvis hittar vi en permanent utställningsplats där alla kan se hyenorna. Tanken är inte att de ska stå i ett hem eller någon källare. Men det känns fantastiskt roligt att vi för första gången kan visa upp dem för allmänheten igen på Wallerys utställning, om än tillfälligt”, säger hon.

Jimmie Hall säljer också vidare gatukonstnärernas verk genom Wallery, ofta till finansmän och investerare. I fjol sålde Wallery dyra verk till så väl riskkapitalbolaget EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson som fastighetsbolaget Kvalitenas huvudägare Mikael Andersson. Slutpriserna för de allra dyraste målningarna ligger mellan 150 000–350 000 kronor, berättar Jimmie Hall.

”De här köparna är ganska lika varandra, tycker jag. De står med båda fötterna på jorden och bryr sig väldigt lite om vad alla andra tycker. Conni Jonsson är ett väldigt bra exempel på det. Han sitter som styrelseordförande för EQT och vill ha en graffitimålning på två gånger tre meter uppe på sitt kontor.”

Men lusten att provocera finns fortfarande kvar. Tillsammans med den välkände gatukonstnären Circle, som är den enda svenska graffitimålare som fått ett verk k-märkt, arrangerade Jimmie Hall ett för många magstarkt experiment i januari. Då målades ett verk från konstnären Bruno Liljefors, värd ungefär 280.000 kronor, över med graffiti.

”Allt Circle sätter sin graffiti på tycker han blir bättre, snyggare och vackrare. Och jag håller med. Men många äldre herrar som jag har pratat med, särskilt inom advokatbranschen, vågar inte tro att det var en äkta Liljefors-tavla. De blir förskräckta”‚ säger Jimmie Hall.

Han menar att det är genom just denna konflikt som riktig konst skapas.

”Om du har sett den en gång kommer du bära med dig intrycket hela livet”, säger han.

Förra året arrangerade Wallery sin första stora utställning i stockholmsförorten Hallonbergen, och drog sammanlagt 2.400 besökare. Nu tar man alltså klivet innanför tullarna och ställer ut i en 1.000 kvadratmeter stor lokal nära varuhuset NK.

Jimmie Halls förhoppning är att besökarantalet ska dubblas från i fjol. De personer som ibland påpekar att gatukonsten är olaglig ger han inte mycket för.

”Jag brukar säga att alla får kräkas på den här konstformen, men först måste de sätta sig in i den. Det är ju olagligt att köra för fort också. Men det gör alla ändå varje dag.”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Stambytet väckte oro i BRF:en – men blev ekonomisk lyckträff

Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.
Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.

Trasiga avloppsrör och flera läckor tvingade bostadsrättsföreningen Kärraterrassen i Göteborg att genomföra ett stambyte mitt under en lågkonjunktur. Men kostnadsmässigt var tajmingen helt rätt, skulle det visa sig.

– Vi hade aldrig löst ett så här stort projekt utan hjälp från Riksbyggen, säger styrelseledamoten Christer Johansson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i er BRF 

Oväsen, byggdamm, avstängt vatten och toalettbesök i bodar ute på gården. Ett stambyte kan minst minst sagt vara en prövning för de boende.

– Det är väldigt stökigt och det är klart att det är jobbigt att leva utan avlopp och vatten i lägenheten i åtta veckor, säger Malicka Jeremejeff som är Riksbyggens projektledare för stambytet i Brf Kärraterrassens sex hus.

– Men här har det varit en del läckor och försäkringsskador, och eftersom husen är över 50 år gamla så var det hög tid att åtgärda problemen.

Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.
Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.

Lägre kostnad än väntat

Att de 167 lägenheterna skulle åtgärdas mitt under lågkonjunkturen väckte till en början en hel del oro, både hos styrelsen och föreningens medlemmar. Men det visade sig att tajmingen blev lyckosam.

– Vi upplevde att vi fick in fler anbud än vad vi brukar få under upphandlingar. Även om räntan är hög så kunde vi handla upp en betydligt lägre entreprenadkostnad än vad vi hade väntat oss. Tack vare detta kunde föreningen spara många miljoner, säger Malicka Jeremejeff.

”Mest jobbigt att sakna vatten”

Stambytet inleddes under 2023 och förutom att alla rörstammar ska bytas ut, renoveras även samtliga badrum från grunden. Hittills är ungefär hälften av bostäderna klara.

– Det som var mest jobbigt var det här med vattnet. På varje våning fanns en tillfälligt monterad diskho där man fick hämta vatten i dunk. Allt i lägenheten blev väldigt dammigt. Men oron man kände minskade efterhand, för hantverkarna var engagerade och hjälpsamma hela vägen och så hörde jag hur nöjda grannarna blev, säger Annelie Hillén som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse och bor i det första huset som renoverades.

Riksbyggen sköter allting

Under stambytet har Riksbyggen, som sköter förvaltningen av Brf Kärraterrassen, hand om all kommunikation med de boende. De har även löst evakueringsbodar för boende med särskilda behov och i vissa fall har Riksbyggen tagit kontakt med korttidsboenden inom Göteborgs Stad, där exempelvis ensamstående äldre människor fått bo tillfälligt.

– Ett kontrakt och en kontakt, sedan sköter vi allting. Det kan vara allt från dialogen med entreprenörer, banken och myndigheter till logistiken och svara på frågor från de boende, förklarar Malicka Jeremejeff.

”Varit förvånansvärt smärtfritt”

Brf Kärraterrassens ordförande Anita Trogrlic och ledamoten Christer Johansson berättar att starten på projektet upplevdes som rörig och att kommunikationen var bristfällig, men att allt blivit mycket bättre efterhand.

– Vi hade ju aldrig löst det här utan Riksbyggen. Den tiden det tar och all deras kunskap och erfarenhet är ovärderlig. Det märks tydligt att de kan sin sak och att de vet precis vad ett stambyte handlar om. De flesta boende upplever att allt varit förvånansvärt smärtfritt, säger Christer Johansson.

På grund av stambytet kommer bostadsrättsavgiften att höjas. Riksbyggen har hjälpt föreningen att ta fram en budget för avgiftshöjningar under kommande år baserat på projektets kostnader.

– Men bostädernas värde ökar och på sikt är det såklart mycket positivt att kunna säga att ett stambyte är genomfört. I slutet av året när allt är klart står vi bra rustade för framtiden, då kommer allt vara perfekt, säger Anita Trogrlic.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om stambyte i bostadsrättsföreningen  

Se videon, så går ett stambyte till:

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera