Hoppa till innehållet

Hoppas på ny triumf i Falsterbo

Från en svensk miljardärsfamilj, uppvuxen i Schweiz och med egen hästuppfödning i Frankrike gjorde Charlotte Mordasini succé i blågul dress under hoppningen i Falsterbo i fjol.
I år ligger en OS-plats i potten.

SÄTTER RIBBAN HÖGT. Charlotte Mordasini gjorde i fjol debut i det svenska hopplandslaget. Hennes högsta dröm är att tävla i OS.
SÄTTER RIBBAN HÖGT. Charlotte Mordasini gjorde i fjol debut i det svenska hopplandslaget. Hennes högsta dröm är att tävla i OS.Foto: Jack Mikrut
SÄTTER RIBBAN HÖGT. Charlotte Mordasini gjorde i fjol debut i det svenska hopplandslaget. Hennes högsta dröm är att tävla i OS.
SÄTTER RIBBAN HÖGT. Charlotte Mordasini gjorde i fjol debut i det svenska hopplandslaget. Hennes högsta dröm är att tävla i OS.Foto: Jack Mikrut
MORMOR. Eva Lundin, änka efter oljemagnaten Adolf Lundin.Foto: Jack Mikrut
PARHÄSTAR. Charlotte Mordasini och Tiny Toon Semilly under Sweden International Horse Show i höstas.
PARHÄSTAR. Charlotte Mordasini och Tiny Toon Semilly under Sweden International Horse Show i höstas.Foto: Jack Mikrut

Charlotte Mordasini ursäktar sig för att hennes svenska är dålig. Intervjun får ske på engelska eller franska. Men 27-åringen känner sig hemma i den svenska miljön och hon trivs i det svenska hopplandslaget.

”Det är välorganiserat och alla hjälper varandra”, säger hon.

Nu laddar hon för att toppa förra årets blågula genombrott i Falsterbo. På den skånska hopptävlingen nådde hon sitt hittills bästa resultat med en tredjeplats i Grand Prix. Hon, som då var färsk på att tävla på toppnivå, imponerade stort med sin stjärnhäst Romane du Theil.

”Vi tyckte mycket om stämningen i Falsterbo”, säger Charlotte Mordasini, som i år tar med sig både Romane och svenskfödde Miebello.

Tävlingen blir den sista innan OS-laget till Rio de Janeiro tas ut. Det skapar extra nerv.

”Tanken på OS finns med mig varje dag, samtidigt som jag måste fokusera på tävlingen här och nu. Men att tävla i OS är min högsta dröm”, säger Charlotte Mordasini.

Trots att hon själv aldrig har bott permanent i Sverige – familjen har dock ett sommarhus på Värmdö som de vistas i varje år – känner hon starkt för att tävla under blågul flagg.

”Mamma är svenska och hästintresset finns på hennes sida. Jag är fjärde generationen hoppryttare. Därför känns det extra bra att tävla för Sverige.”

Charlotte Mordasini kommer från en välkänd familj. Mamma heter Nicola Mordasini och mormor Eva Lundin – änka efter oljemagnaten Adolf Lundin som grundade Lundin Oil. Mamma och mormor har tillgångar för 10 miljarder kronor vardera, enligt Veckans Affärer.

82-åriga Eva Lundin, som också äger auktionshuset Bukowskis, driver sedan 1970-talet en hästgård i Frankrike vid den schweiziska gränsen.

”Mormor är min största supporter och sponsor”, säger Charlotte Mordasini.

På gården finns ett trettiotal hästar, varav 18 tävlingshästar. Charlotte Mordasini jobbar där tillsammans med sin mormor, mamma och pojkvän.

”Att tävla på den här nivån tar mycket tid och kraft så man måste ha en bra omgivning runt sig”, säger Charlotte Mordasini.

Gården har genom åren samlat släkten, men alla har inte fastnat för hästsporten.

”Vi är tolv barnbarn och de flesta har varit där och ridit, men det är bara jag som satsar på sporten och tävlar på hög nivå. Fast när jag var liten var jag inte så intresserad. Ponnys var inte min grej”, säger Charlotte Mordasini.

Hon medger att pengar förenklar ett liv inom hästsporten, men ute på hopparenan är det annat som styr. Hon tycker att hennes starka sidor är relationen med hästarna och stresstoleransen.

”Jag kan absolut känna stress, men jag tycker att jag kan hantera den”, säger hon.

Charlotte Mordasini har vuxit upp i Genève – hennes pappa har rötter både i Frankrike och Schweiz. Därför kan hon ha tre pass – svenskt, schweiziskt och franskt. Föräldrarna är skilda och själv är hon numera sambo med irländaren Mark McAuley som också kommer från en hästfamilj och är professionell hoppryttare.

”Vi möttes på en tävling. Han förstår vad det är jag håller på med och hjälper mig mycket.”

En gång i månaden tränar Charlotte Mordasini för den legendariske franske ryttaren Michel Robert, som har gjort sig känd för sin goda hand med hästar.

När hon började tävla på allvar var det i det franska juniorlandslaget och hon hann med två EM, men sedan i fjol är det Sverige som gäller.

I våras deltog hon för första gången i Gothenburg Horse Show. Mormor var så klart där och hejade på. Det blev en fjärdeplats i Göteborg Trophy med nioårige Tiny Toon Semilly.

Även om hästarna alltid har tagit en stor plats i hennes liv bestämde hon sig för att också skaffa en gedigen utbildning innan hon satsade på en karriär som tävlingsryttare. Hon kan stoltsera med en internationell mastersexamen i internationella affärer från en skola i Paris.

”Min utbildning är oerhört användbar. Jag använder mina kunskaper varje dag. Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, men hästar är min passion.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera