Hoppa till innehållet

Hon hittade hem i svensk form

Jill Dienst är född och uppvuxen i USA, men fann sin passion i det skandinaviska.
Från galleriet Dienst+Dotter Antikviteter i Soho på Manhattan driver hon en av världens mest omfattande antikhandlare med inriktning på svenska och nordiska möbler.

ANTIKHANDLARE. Jill Dienst driver butiken Dienst+Dotter som riktar in sig på nordiska antikviteter.
ANTIKHANDLARE. Jill Dienst driver butiken Dienst+Dotter som riktar in sig på nordiska antikviteter.Foto: Foto: Ellinor Stigle
ANTIKHANDLARE. Jill Dienst driver butiken Dienst+Dotter som riktar in sig på nordiska antikviteter.
ANTIKHANDLARE. Jill Dienst driver butiken Dienst+Dotter som riktar in sig på nordiska antikviteter.Foto: Ellinor Stigle
KUNGLIGT. Pelarbord från den gustavianska eran, en hjälm från Gustav III:s slott och en målning av konstnärn Carl Holsöe från slutet av 1800-talet.Foto: Ellinor Stigle
STARTADE MED EN CYKEL. Ett Sverigebesök där Jill Dienst köpte en cykel gjord i Lund 1883 lade grunden för affärsidén.
STARTADE MED EN CYKEL. Ett Sverigebesök där Jill Dienst köpte en cykel gjord i Lund 1883 lade grunden för affärsidén.Foto: Ellinor Stigle

Boktitlar om svenska spegelmakare, kakelugnar och Engsö Slott möter besökarna i Jill Diensts stora antikhandel på Lafayette Street på nedre Manhattan.

Resten av den stora butikslokalen är fylld med nordiska antikviteter.

”Jag är nog världens största handlare av antika skandinaviska möbler”, säger Jill Dienst.

Flera handlare kan visserligen tävla om den titeln, bland annat syskonparet Michael och Stefan Aarestrup i Los Angeles. Men Jill Dienst säger sig vara störst när det gäller antikviteter och samlarobjekt med högre värde.

Hon lade grunden för sin verksamhet under ett Stockholmsbesök.

”Det var min man som övertalade mig att börja göra affärer av min passion”, säger hon och pekar på en gammaldags cykel, med stort framhjul.

Inköpet gjordes vid samma Sverigebesök och kom att lägga grund för hennes nuvarande yrkesbana.

Jill Dienst är uppvuxen i New York. Efter studier i konsthistoria kom hon att arbeta på Metropolitan Museum, med europeiskt måleri som specialitet. Hon arbetade senare på galleri, innan hon öppnade eget 2005. Den första butiken låg i Sag Harbor, en del av det flotta sommarområdet The Hamptons ett par timmar från Manhattan.

Hon riktar in sig på möbler från barocken, en brokig epok som fick fäste i Sverige under senare halvan av 1600-talet, och framåt. Gustaviansk stil, som förknippas med Gustaf III och som kännetecknas av strama former, ligger henne särskilt varmt om hjärtat.

”Jag älskar svensk rokoko, men ingenting slår en gustaviansk möbel.”

Möbler tillverkade efter 1900-talets mitt intresserar henne däremot inte, med undantag för ett fåtal levande konsthantverkare.

Det tidsmässiga spannet på 300 år tillåter ändå en hel del kontraster i galleriet. Dansk modernism samsas med allmogemöbler från svenska stugor, älghorn, vapen och majestätiska interiörer från slott och herresäten.

”Jag tycker om en liten krydda i blandningen”, säger hon.

”Det ska vara en erfarenhet och en upplevelse att komma hit.”

Lokalen är Jill Dienst tredje och största, men trots att den är påfallande spatiös så rymmer den bara en bråkdel av hennes samling.

”Jag äger över 6 000 objekt”, säger hon och visar Di till ett stort källarförråd som är fullpackat med historiska dyrgripar.

”Jag älskar varje möbel. Jag önskar att jag hade en hel flygplatshangar.”

Inköpen görs genom regelbundna resor till Skandinavien, och genom långväga kontakter med branschkollegor.

”Jag tar med mig min egen container”, säger hon och tillägger att hon också disponerar lager i både Sverige och Danmark.

Hon säger att hon gör affärer i hela världen, och att långt ifrån alla kunder faktiskt kommer in i butiken. Däremot driver hon ingen försäljning på nätet, hemsidan är en enkel adresshänvisning.

”Jag älskar när mina möbler går tillbaka till Skandinavien. Det är den bästa komplimang man kan få”, säger hon men tillägger sedan snabbt:

”Ja förutom att bli intervjuad i Dagens industri, förstås.”

Kanske hjälper det hennes affärer att Jill Dienst är en societetsmänniska av rang. På mingelbilder syns hon flitigt tillsammans med den amerikanska inredaren och mediefenomenet Martha Stewart.

Några av prislapparna i butiken återspeglar en privilegierad kundkrets, vissa pjäser kan kosta närmare 800 000 kronor.

Men Jill Dienst säger sig vilja erbjuda något för både förmögna, professionella inköpare, och formginingsintresserade studenter med liten budget. Handstöpta ljus säljs för ett par hundra svenska kronor.

Alla varor ackompanjeras av ett fotografi och en utförlig beskrivning av objektet. De svenska böcker som möter besökare har inte heller avskräckande prislappar.

”Det finns någonting för alla och vi försöker skapa en välkomnande och avslappnad miljö”, säger hon.

Härnäst står en expansion av varumärket på agendan.

”Jag har många drömmar, och jag brukar försöka förverkliga dem.”

Hon hoppas också att hennes dotter, som i dag är 18 år gammal och studerar, en gång ska leva upp till namnet på butiken.

Till det kommer ett pedagogiskt värv. Jill Dienst säger att förståelsen och intresset för antikviteter blir allt större i USA, och vill gärna verka för att den utvecklingen fortsätter.

”Det är viktigt för människor att förstå var saker kommer ifrån, vad de har för historia.”

Hon är försiktig med att restaurera, och flera av de stolar och bänkar hon själv säljer är påtagligt slitna.

”Folk måste lära sig att omfamna patina i möbler. Jag älskar när man kan se tiden som passerat i en möbel.”

Inte minst fortsätter hennes kärleksaffär med nordisk estetik. Egenskaper som enkla former och sparsmakad stil, något som främst förknippas med modernismen och möbelklassiker från början av förra århundradet, lyser igenom även i möbler och inredning från 1700- och 1800-talen, förklarar hon med glöd i blicken.

”Det är en estetik som talar till min smak.”

Hennes skandinaviska vurm stannar inte vid möbler, den gäller även konst, mat och kultur. Hennes första kontakter med Norden beskriver hon som en känsla av att hitta hem.

Jill Dienst berättar sedan om ett genetiskt test som hennes syster lät göra, en företeelse som är populär i USA. Det visade att familjen hade 40 procents nordiska gener. Hennes förkärlek till Skandinavien och Sverige är 100-procentig, försäkrar hon.

”Du kan släppa ned mig i vilken svensk stad som helst, och jag vet vart jag ska.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera