Hoppa till innehållet

Historien om Sveriges äldsta rockklubb blir bok

När befolkningen flydde industristaden gick Kulturbolaget mot strömmen och lockade både artister och publik. Och när rockklubben tog klivet in till centrum vände det för Malmö. Nu blir över 30 års klubbhistoria litteratur när Sveriges äldsta rockklubb blir bok.

MED MALMÖ I FOKUS. Björn Hellström och Lars Dareberg har samlat 34 års rockhistoria i ”Boken om KB”, som ger en inblick i klubbens historia.
MED MALMÖ I FOKUS. Björn Hellström och Lars Dareberg har samlat 34 års rockhistoria i ”Boken om KB”, som ger en inblick i klubbens historia.Foto: Foto: Daniel Nilsson

En fredagskväll i februari 1982 ställde sig Malmösonen Dan Hylander på Kulturbolagets scen tillsammans med Py Bäckman och Raj Montana Band. Kulturbolagets premiärspelning blev starten på en era där klubbens förmåga att attrahera världsartister banade väg för ett helt nytt musikliv i Malmö.

Drygt 34 år och tusentals spelningar senare är Kulturbolaget, KB, fortfarande en rockklubb som drar såväl stora artister som stor publik. Nu skrivs för första gången historien om rockklubben när de tidigare Sydsvenskanjournalisterna Björn Hellström och Lars Dareberg, tillsammans med förre Expressenmedarbetaren Per Hägred, i slutet av oktober ger ut ”Boken om KB”.

”KB var en bidragande orsak till att jag flyttade till Malmö i mitten av 1980-talet. Här serverades man band som man bara kunde drömma om att få se där jag kommer ifrån”, säger Björn Hellström.

Boken är till stor del uppbyggd kring bilder, främst från konserter, men den tar också med läsaren genom klubbens dramatiska historia, allt ifrån konkurshot och musiksuccéer till snacket bakom scenen.

”Det här en bok om besökarna och en bok som ska visa livet på KB. Det handlar inte om recensioner och att utse den viktigaste eller bästa spelningen”, säger Björn Hellström.

De har gjort djupdykningar i bildarkiv, men också samlat in bilder från privatpersoner och fotografer. I boken finns bilder från fler än 50 fotografer.

”Utan Thomas Therborn, som bodde granne med Dan Hylander och under de första åren kom att bli KB:s egen fotograf, så hade det varit svårt att göra boken. Han satt på otroligt många negativ. På 1980-talet hade folk inte kameror med sig ut på samma sätt som man har idag”, säger Lars Dareberg.

Texten i boken har främst skrivits av Per Hägred.

”Han hade själv tänkt tanken att skriva en bok om KB, men framför allt har han följt spelningarna där, jobbat i garderoben, varit roddare och till och med gift sig på KB”, säger Lars Dareberg.

När Kulturbolaget öppnade 1982 var Malmö en industristad med hög utflyttning. Sedan 1970-talet hade staden tappat fler än 35 000 invånare. 1993 flyttade rockklubben från utkanterna av centrum in till Bergsgatan och centrala Malmö, till lokaler som säljaren kallade för ”tegelhögen i Malmös fyllekvarter”.

Björn Hellström menar att det går att se en parallell utveckling mellan KB och Malmö.

”När KB flyttade in till centrum så var det som om hela staden i någon mening följde efter. Hela den sunkiga industristaden bytte skepnad och blev modern och började locka till sig folk igen.”

Det finns inget heltäckande register över vilka artister som har spelat, och när, men mycket talar för att det är Wilmer X som har spelat flest gånger på KB. Enligt Björn Hellström vet man säkert att bandet har stått på KB:s scen 48 gånger.

”Under några år växte Wilmer X fram som ett av Sverige största rockband. De sålde ut KB sex kvällar under två veckoslut 1998 och vi tror att det är det enda bandet som har spelat fler än två kvällar i rad.”

Björn Hellström säger att rockklubbens styrka sedan starten har varit att blanda stort och smått.

”Konserter med Tom Jones och The Gun Club har varvats med lokala kvartersband. Det har alltid funnits plats för stort och litet. Och därför också hjälpt till att få fram en rad lokala musiker.”

Just bredden tror både Lars Dareberg och Björn Hellström har gjort att KB har överlevt så länge, trots att klubben varit illa ute vid mer än ett tillfälle.

”Engagemanget är en annan förklaring. Det här är inte ett företag som är byggt för att ägarna ska tjäna massor av pengar, det här är byggt på engagemang och en kärlek till musiken.”

Vilka historier har ni själva fastnat för under arbetet med boken?

”När reggaeartisten Lee ’Scratch’ Perry skulle hämtas på Kastrup. Han hade cd-skivor på skorna och ville bli hämtad i en BMW som en hyllning till Bob Marley and the Wailers. Han välsignade också hotellrummet och köket på KB med konjak medan han mässade ’Haile Selassie’”, säger Björn Hellström.

”Jag har svårt att ta ut en enskild händelse. Jag har fastnat mycket för bilderna och detaljerna i dem”, säger Lars Dareberg.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera